News

Imagini de la interogatoriul autoarei atentatului de la St. Petersburg. Cum răspunde tânăra la întrebări. Video

Daria Trepova a fost reţinută luni, la St. Petersburg. Ea are 25 de ani şi a locuit o vreme în Georgia, după începutul invaziei ruse în Ucraina.
03.04.2023 | 17:10
Imagini de la interogatoriul autoarei atentatului de la St Petersburg Cum raspunde tanara la intrebari Video
Daria Treptova este cea care a adus statueta care a explodat în cafenea
ADVERTISEMENT

Forțele de securitate ruse au arestat-o luni ​​pe Daria Trepova, o tânără din St. Petersburg, născută în 1997, aceasta fiind suspectată de uciderea propagandistului Vladlen Tatarski, duminică, într-o cafenea din oraş. Potrivit mai multor surse, anchetatorii cred că Trepova a adus în local o cutie cu un bust în care se afla un dispozitiv exploziv.

Daria a studiat medicina la St. Petersburg

Trepova i-a oferit lui Tatarski un bust din ipsos, vopsit într-o culoare aurie. Potrivit primelor informații ale anchetatorilor, bustul a fost umplut cu 200 de grame de explozibil și a pulverizat totul în jurul mesei unde a fost aşezat, inclusiv pe vloggerul Vladlen Tatarski, cel care a fost de fapt ţinta atentatului.

ADVERTISEMENT

În cafenea, fata s-ar fi prezentat sub numele de Nastia. Ea a pus întrebări, a zâmbit și i-a spus lui Tatarski că i-a trimis o carte poștală mai devreme, iar acum, fiind artistă, hotărâse să-i dea o sculptură. Deși la început nu au vrut să o lase în cafenea cu pachetul, ea totuși i-a convins pe organizatori să o lase să aducă un „cadou”.

După ce Vladlen a pus bustul pe masă lângă el, a avut loc o explozie în care acesta a fost ucis, iar aproximativ 30 de persoane au fost rănite. Cu puţin înainte de explozie, Trepova a părăsit cafeneaua și a reuşit să se ascundă până luni dimineaţă, când a fost găsită şi arestată.

ADVERTISEMENT

Acum, pe rețelele de socializare a început să se răspândească un videoclip despre care se spune că o înfăţişează pe Daria Trepova când este interogată. “Înțelegi de ce te-au luat?”, este ea întrebată. Fata răspunde că înțelege. „Aș spune… pentru că m-am trezit la locul crimei lui Vladlen Tatarski”, spune ea. „Am adus acolo o figurină care a explodat”, a continuat Trepova. “Cine ţi-a dat-o?”, a fost ea întrebată, la care ea a replicat: „Pot să povestesc mai târziu?”.

Trepova Daria Evghenievna s-a născut pe 16 februarie 1997 la Sankt Petersburg. Potrivit presei ruse, ea a studiat la facultatea de medicină a Universității de Stat din Sankt Petersburg. Moskovsky Komsomolets scrie că tatăl Dariei a murit când ea a absolvit liceul, iar mama ei a intrat într-o nouă relație și acum este în concediu de maternitate. Presa relatează că, în ciuda problemelor de familie, Daria Trepova a promovat examenele cu note mari.

ADVERTISEMENT

În timp ce studia la universitate, a lucrat cu jumătate de normă în stomatologie. Apoi a lucrat ca designer independent și a devenit administrator într-un magazin vintage. Potrivit unor persoane din anturajul său, ea a participat la ședințele opoziției şi s-a autointitulat feministă și vegană. După începerea invaziei Rusiei în Ucraina ea s-a mutat la Moscova, unde a închiriat un apartament lângă stația de metrou Medvedkovo.

Este căsătorită cu Dmitri Rilov, care, potrivit presei ruse, este membru al Partidului Libertarian, însă unele canale de Telegram vorbesc că ar fi vorba despre o căsnicie fictivă. Totuşi, după începerea invaziei cuplul a participat la acțiuni de protest și împotriva războiului. De altfel, pe 24 februarie 2022 la ora 20:05, împreună cu soțul ei, a fost reținută la un protest în fața casei nr. 35, de pe Nevsky Prospect, din St. Petersburg. Instanța i-a impus arest administrativ pentru zece zile pentru încălcarea normelor sanitare și obstrucționarea circulației pietonilor și vehiculelor.

ADVERTISEMENT

După începerea mobilizării parțiale, Dmitri Rylov a părăsit Rusia. Probabil că se află în Georgia. Potrivit mai multor relatări din presă, Daria Trepova a locuit și ea în Georgia timp de șase luni, dar a fost nevoită să se întoarcă în Rusia din cauza dificultăților financiare.

ADVERTISEMENT