News

Imagini cu seismul de 5,2 grade din România. Cum s-a simțit cutremurul, mărturii ale oamenilor speriați

Un cutremur semnificativ de 5,2 magnitudine a fost înregistrat, luni după-amiază, în România. În mediul online au apărut imagini cu seismul și mărturii ale oamenilor.
13.02.2023 | 19:32
Imagini cu seismul de 52 grade din Romania Cum sa simtit cutremurul marturii ale oamenilor speriati
Imagini cu seismul de 5,2 grade din România. Sursa foto: captură Facebook / Wikipedia.org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost panică, luni, 13 februarie 2023, într-o bună parte din România. Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade s-a produs în județul Gorj, la o adâncime de doar 16 kilometri, conform Institutului pentru Fizica Pământului (INFP).

Seismul de 5.2 grade din România, înregistrat pe o cameră video dintr-o locuință din Hațeg

Acest al doilea cel mai mare seism înregistrat în România în ultimii doi ani, după cel de 5,4 din noiembrie 2022, s-a resimțit serios în mai multe județe din Oltenia, Banat și Transilvania. Dovezi în acest sens sunt o serie de clipuri și mai multe mărturii ale oamenilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale puse la dispoziție de site-ul INFP, cutremurul de luni a avut loc la 102 km sud-vest de Sibiu, 107 km nord-vest de Craiova, 137 km vest de Pitesti, 166 km est de Timișoara, 179 km sud de Cluj-Napoca, 183 km sud-est de Arad, 196 km vest de Brașov, 218 km est de Belgrad, 222 km est de Zemun, 224 km vest de Ploiești.

Seismul s-a înregistrat la 16.58. La un sfert de oră de la momentul producerii sale, în mediul online a apărut o filmare din Hațeg care arată dimensiunea mișcării telurice din țara noastră.

ADVERTISEMENT

O cameră de supraveghere dintr-o locuință situată în localitatea din județul Hunedoara a înregistrat momentul în care a avut loc cutremurul. Speriați, locatarii imobilului își iau copilul și părăsesc locuința. De notat că seismul a fost urmat de două replici, de 3, respectiv 2,4 magnitudine.

Cum s-a simțit cutremurul în țară, mărturii disperate ale oamenilor: ”O senzație urâtă, înfricoșătoare”

Marcel Romanescu, edilul municipiului Târgu Jiu, localitate din apropierea epicentrului acestui seism, descrie momentele trăite în timpul cutremurului. Oficialul spune că nu a trăit o astfel de experiență în cei 47 de ani ai săi.

ADVERTISEMENT

”Eram în primărie. L-am resimțit foarte foarte tare. Nu am avut o astfel de experiență în toți cei 47 de ani ai vieții mele. Suntem în legătură cu ISU Gorj, avem oamenii pe teren pentru depistarea unor eventuale probleme.

Până în acest moment nu există nicio informație din zonă cu privire la eventuale pagube sau victime. Eram pe scaun și am resimțit. Ne-am speriat pentru că nu este un lucru cu care te întâlnești în fiecare zi, a spus primarul, la televiziunea Digi24.

ADVERTISEMENT

Cetățeni din mai multe județe ale țării povestesc că au resimțit acest seism. ”Doamne ferește! Cutremur…Ce senzație urâtă, înfricoșătoare! Scaunul a pornit brusc în stânga și înapoi. Draperiile au trosnit și au început să se balanseze. Doar atât a fost destul pentru o sperietură și multe gânduri grele… Nu poți să nu te gândești la sărmanii oameni din Turcia și din Siria”, a spus un bărbat din Arad.

Iată și alte reacții ale oamenilor din alte localități ale țării:

  • Și în Cuied (Arad) am simțit că ceva nu este în regulă ….nu am dat importanță pe moment ….Bunul Dumnezeu să ne păzească pe toți.
  • S-a simțit și la Alba Iulia. O smucitură puternică de câteva secunde.
  • Da, l-am simțit și eu la Lugoj, au trepidat vitrinele de la mobilă.
  • S-a simțit tare și la Lupeni. Au fost și replici după aceea.
  • S-a simțit și la Ocna Mureș! La început am crezut ca amețesc stând în fotoliu, apoi s-a mișcat vitrina de la bibliotecă! Atunci am știut precis că este cutremur!
ADVERTISEMENT