News

Imagini inedite cu ministrul Petre Daea, mâncând roșii nespălate. “Eu dacă văd cultura, îmi dau seama de sănătatea ei”. Video

Petre Daea a fost în inspecţie la mai multe sere din Oltenia şi şi-a arătat încrederea în fermieri mâncând roşii culese direct, fără a le spăla.
19.05.2023 | 13:40
Imagini inedite cu ministrul Petre Daea mancand rosii nespalate Eu daca vad cultura imi dau seama de sanatatea ei Video
Petre Daea a fost în incpecţie la sere Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost în inspecţie în judeţul Olt, unde a vizitat mai multe sere, pentru a verifica legumele crescute aici, în urma unor sesizări că fermierii folosesc substanţe interzise pentru a grăbi coacerea roşiilor.

Rezultatele Corpului de Control arată că roşiile din Buzău sunt bune pentru consum

Izbiceni, comuna unde a descins Petre Daea, este una dintre localităţile cu cele mai mari producţii de tomate din bazinul legumicol Olt. Însoţit de mai mulţi experţi din cadrul ministerului, demnitarul a vizitat mai multe sere şi s-au prelevat probe din şase ferme, iar când vor veni rezultatele, acestea vor fi făcute publice.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, imaginile de la faţa locului ni-l arată pe ministru mâncând roșii nespălate, pentru a demonstra că nu se teme de pesticide. “Un inginer agronom vede despre ce este vorba. Sunt specialist în domeniul acesta. Eu dacă văd cultura, îmi dau seama de sănătatea ei și ce există în fruct”, a spus Petre Daea, citat de antena3.ro.

“Important este să-i asigurăm pe consumatori că produsul e curat, e bun. Pe piață e luptă mare cu oamenii aceștia care sunt eroi”, a adăugat ministrul, care le ia apărarea fermierilor, despre care spune că au respectat prevederile legale, iar tomatele sunt numai bune de consumat.

ADVERTISEMENT

La începutul săptămânii, Corpul de control al Ministerului Agriculturii a desfăşurat verificări în bazinul legumicol Glodeanu-Sărat, după ce o anchetă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău a scos la iveală faptul că mai multe persoane au folosit substanţe chimice interzise pentru a forţa coacerea legumelor din sere şi solarii. Potrivit autorităţilor din domeniu, au fost prelevate probe din loturile de tomate în vederea depistării prin analize specifice a nivelului reziduurilor de pesticide în scopul garantării siguranţei alimentare a consumatorului.

După desfăşurarea controalelor, Petre Daea a precizat că legumicultorii din zona respectivă respectă normele legale în ceea ce priveşte cultivarea tomatelor, iar cazurile relatate în ultima perioadă cu privire la persoane care ar fi vândut şi folosit substanţe interzise pentru coacerea forţată a roşiilor sunt izolate.

ADVERTISEMENT

Joi, Direcţia Agricolă Buzău a anunţat că rezultatele Corpului de Control trimis în bazinul legumicol Glodeanu-Sărat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale arată că tomatele sunt sănătoase şi sigure pentru consum.

“Nu au reieşit probe de reziduuri încât să nu fie bune pentru consum. În această dimineaţă au ajuns şi rezultatele probelor preluate de Corpul de Control, toate sunt sigure pentru consumul uman. Mai mult, au fost probe din care nu au reieşit pesticide, vă daţi seama că putem vorbi de produse ca fiind BIO, nefiind certificate. La cele care ieşit cu pesticide, vă spun că au ieşit şi de 80 de ori până la 100 de ori mai mici decât limitele admise consumului uman.

ADVERTISEMENT

Chiar şi în cazul în care avem pesticide, avem valori care impun consumul lor în stare sigură. Putem garanta că prin aceste prelevări de probe, lucrurile sunt aşa cum ar trebui să fie, sunt bune de consum. Pe raftul BIO ar fi apărut tomate infestate, unde este raftul acela BIO, noi nu avem nimic certificat BIO la nicio legumă pe judeţul Buzău”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.

ADVERTISEMENT
Tags: