News

Imagini înfiorătoare dintr-un spital de stat. Bolnavii stau murdari de fecale și plini de sânge. Reacția directorului: ”Lăsați-mă să-mi fac eu treaba cum știu”

Situație revoltătoare într-un spital de stat. La Spitalul Județean Reșița, pacienții sunt nevoiți să-și curețe singuri saloanele. Îi mai ajută medicii și asistentele
03.04.2023 | 19:59
Imagini infioratoare dintrun spital de stat Bolnavii stau murdari de fecale si plini de sange Reactia directorului Lasatima sami fac eu treaba cum stiu
Situația de neimaginat s-ar datora lipsei de personal Sursa foto: Primăria Reșița
ADVERTISEMENT

Spitalul Județean Reșița, spital de stat, a ajuns într-o situație dramatică din cauza lipsei de personal. Curățenia este cea care are cel mai mult de suferit pentru că numărul de infirmiere este mult prea mic față de numărul de paturi, iar dacă acestea se îmbolnăvesc sau intră în concediu pur și simplu nu mai are cine să curețe saloanele.

Pacienți, nevoiți să-și facă singuri curat în saloane

Compartimentul de Interne 2-Cardiologie al Spitalului Județean Reșița, spital de stat a rămas de câteva zile fără niciuna dintre cele două infirmiere care deservesc cele 30 de paturi ale secției. Una dintre ele este în concediu medical, iar cealaltă a avut nevoie de zile libere din cauza extenuării.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, de curățenia din saloane se ocupă medicii și asistentele, dacă și când au timp. Dacă nu, chiar pacienții sau aparținătorii pun mâna pe mătură.

”O pacientă de 92 de ani îşi mătură singură salonul în care este internată! Aşa arată realitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. În compartimentul de Interne 2-Cardiologie, de 3 zile nicio infirmieră nu a mai intrat, pacienţii fie sunt ajutaţi de medici şi asistente, fie se descurcă pe cont propriu, la fel cum o face si această doamnă care în ciuda problemelor grave de sănătate a pus mâna pe mătură.

ADVERTISEMENT

Scene revoltătoare şi în salonul alăturat. Un bărbat a fost nevoit să aibă grijă de tatăl său. De trei zile, petrece ore bune la căpătâiul bolnavului care nu se poate deplasa singur. Bărbatul face curat în salon, îl ajută cu menajul şi a învăţat să golească chiar și punga de urină”, relatează Radio Reșița, care a realizat un reportaj cu camera ascunsă în unitatea medicală.

Potrivit sursei citate, unitatea are probleme de aproximativ un an, de când a rămas iniţial cu trei şi apoi cu două infirmiere, la 30 de paturi. În statul de funcţii pentru acest compartiment apar 9 infirmiere si îngrijitoare.

ADVERTISEMENT

Cadrele medicale se plâng că au făcut zeci de adrese către conducerea spitalului, însă toate au rămas fără răspuns. Managerul SJU Reșița, Alina Stancovici,a refuzat să discute cu jurnaliștii publicației citate.

Bolnavii de la Oncologie, murdari de fecale și plini de sânge

Nici în secţia de Oncologie a SJU Reşiţa situația nu este mai bună. Bolnavii stau murdari, în propria urină şi în fecale, cu pansamentele pline de sânge. Și aici Pacienții în vârstă și cu dificultăți de mobilitate sunt nevoiți să-și facă singuri curățenie în saloane.

ADVERTISEMENT

Directorul medical al unității sanitare dă vina pe lipsa acută de personal și spune că, la fel ca în orice alt spital de stat, medicii sunt forțați să se întoarcă din concedii pentru a menține secția de oncologie pe linia de plutire.

“Deficitul de personal este realitatea Spitalului Județean. Eu nu pot să scot posturi la spital fără aprobarea Consiliului Județean. Avem aceeași dispută cu dumnealor, toate spitalele din România sunt în aceeași situație. Numai că spitalul din Reșița este blamat de către toată lumea, și nu are ajutor de niciunde.

Lipsa de personal nu ne aparține. Lăsați-mă să-mi fac eu treaba cum știu. Noi nu reușim să acoperim turele. În momentul în care un angajat de-al nostru este de după-masă și de noapte se consideră gardă, mai ales noaptea, sâmbătă, duminică ne trebuie să dăm liber prin lege”, a declarat Gheorghe Beg, director medical SJU Reşiţa la Antena 3 CNN.

Managerul SJU Reșița, greu de demis

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, spune că va demite managerul spitalului. Dunca a precizat însă că Alina Stancovici este foarte greu de demis. A mai demis-o în trecut, dar acesta a câștigat în instanță și a revenit în funcție.

”Eu l-am schimbat, a revenit, pus de instanță, acum îl schimb din nou. Eu am spus încă de când a fost dată sentința că nu pot închide ușa doamnei manager… Eu știu că nu este bună și nu are interes”, a explicat Romeo Dunca pentru defapt.ro.

Potrivit șefului CJ Caraș-Severin, la 31 martie, raportul corpului de control arată că în spitalul din Reşiţa există secţii în care doar cheltuielile de personal sunt mult mai mari decât veniturile recuperate de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, fără a mai lua în considerare cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare.

ADVERTISEMENT
Tags: