News

Imagini înfricoșătoare din Creta surprinse în timpul cutremurului. Mărturii ale românilor din Grecia și mesaje impresionante de susținere

Imagini înfricoșătoare din Creta surprinse în timpul cutremurului de peste șase grade care a avut loc în insulă
12.10.2021 | 17:12
Imagini infricosatoare din Creta surprinse in timpul cutremurului Marturii ale romanilor din Grecia si mesaje impresionante de sustinere
Oamenii au ieșit în stradă și au așteptat ca seismul să se încheie. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vorbim despre un seism înregistrat cu magnitudinea de 6.3 grade pe scara Richter, un cutremur care s-a produs în largul Insulei Creta, în sudul Greciei. Acesta a fost confirmat la doar câteva clipe de Observatorul din Atena care a anunțat că nu au existat victime și nici pagube însemnate.

Cu toate acestea, oamenii s-au speriat tare și mulți dintre ei au fugit în stradă. Fără să încerce să recupereze ceva, cretanii au ieșit în drum doar cu hainele de pe ei și au așteptat ca seismul să se încheie. Nu a mai durat mult până când au apărut și primele imagini.

ADVERTISEMENT

Imagini înfricoșătoare din insula Creta surprinse în timpul cutremurului.

Sunt imagini ale fricii și cadre surprinse de diferite camere de supraveghere. Astfel, se pot observa cu ușurință clădiri care se mișcă, balcoane care se clatină și oameni care țipă și încearcă să se adăpostească.

De remarcat că epicentrul seismului, care a fost resimţit pe insulă, a fost localizat în mare, mai exact la 405 kilometri sud-est de Atena şi la 24 de kilometri de localitatea Zakros, în largul coastelor de est al Cretei.

ADVERTISEMENT

Conform martorilor, cutremurul a zguduit serios și insulele arhipelagului Dodecanez, la Marea Egee.

A fost o reacție firească a oamenilor de a ieși afară din case. Vă readucem aminte că în urmă cu doar 15 zile a avut loc un alt seism în zonă. Cutremurul a fost înregistrat atunci cu o magnitudine de 5.8 și a clătinat zdravăn insula.

Seismul s-a soldat cu un mort, zece răniţi şi a provocat pagube în satul Arkalohori, situat la 23 de kilometri de Heraklion, capitala insulei. Acum, în același loc, cutremurul a adus un val de spaimă.

ADVERTISEMENT

Mărturii ale românilor din Grecia

Au existat mai multe avertizări ale autorităților. Astfel, pe drumul care leagă Xerokampos de Ziros, biserica lui Agios Nikolaos s-a prăbușit. De asemenea, o bucată de stâncă a ajuns chiar pe autostradă.

Katerina Lazaridou a fost printre primele care au transmis un mesaj pentru toți cei aflați în zonă. „Dumnezeul nostru, ocrotitorul tuturor, stai alături de noi”, a scris aceasta pe o rețea de socializare.

ADVERTISEMENT

Și românii prezenți în Creta au spus că s-au speriat destul de tare, dar au ținut să asigure că lumea s-a comportat normal și nu au existat incidente.

„Am ieșit în stradă, eram chiar la serviciu, lucrez într-o cafenea. Am apucat să închidem casa și am fugit cu toții. Nu a durat foarte mult, dar suficient cât să ne sperie”, a notat și Petre Macovei.

Cutremurul a fost resimțit și de cei aflați pe plajă sau în apă. Astfel un grup de surferi și-a abandonat pentru o clipă activitatea și cu toții au așteptat încheierea seismului.

Mesaje de susținere au venit și din partea turcilor. Aceștia nu au ezitat o clipă și au lăsat în spate conflictele dintre cele două state. „Aveți grijă, trebuie să fiți puternici și să treceți peste asemenea momente”, a subliniat și Hasan Seff

ADVERTISEMENT
Tags: