News

Imagini spectaculoase de la telescopul spațial James Webb. Cum arată unele dintre cele mai vechi galaxii. Transmisiune live de la NASA. Update

NASA a lansat o imagine a galaxiilor îndepărtate așa cum erau acum 13 miliarde de ani, prima vedere de la cel mai puternic telescop lansat vreodată în spațiu, care promite să remodeleze înțelegerea zorilor universului.
12.07.2022 | 12:59
Imagini spectaculoase de la telescopul spatial James Webb Cum arata unele dintre cele mai vechi galaxii Transmisiune live de la NASA Update
NASA a lansat o primă imagine furnizată de telescopul James Webb Foto: NASA, ESA, CSA, STScI
ADVERTISEMENT
12-07-2022
14:07

NASA lansează un nou set de imagini capturate de telescopul James Webb

NASA, în parteneriat cu ESA (Agenția Spațială Europeană) și CSA (Agenția Spațială Canadiană),lansează setul complet cu primele imagini color și date spectroscopice ale telescopului Webb în timpul unei transmisii televizate de la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland.

Mica felie de univers, numită SMACS 0723, a fost surprinsă cu detalii clare de telescopul spațial James Webb (JWST), înfățișând lumina multor galaxii diferite, printre cele mai vechi din univers.

Imagini spectaculoase de la telescopul spațial James Webb

Joe Biden, care a dezvăluit imaginea la un eveniment de la Casa Albă, a numit momentul unul „istoric” și a spus că oferă „o nouă fereastră către istoria universului nostru”.

ADVERTISEMENT

„Este greu de înțeles”, a spus președintele SUA. „Este uluitor. Este un moment istoric pentru știință și tehnologie, pentru America și întreaga umanitate.”

Bill Nelson, administratorul NASA, a spus că imaginea arăta lumina galaxiilor care se pliază în jurul altor galaxii, călătorind miliarde de ani înainte de a ajunge la telescop.

ADVERTISEMENT

„Ne uităm în urmă cu peste 13 miliarde de ani”, a spus el, adăugând că mai multe imagini care urmează să fie lansate de agenția spațială ar ajunge mai departe, la aproximativ 13,5 miliarde de ani, aproape de punctul de plecare estimat al universului însuși. „Ne întoarcem aproape la început”, a spus el.

Lansarea imaginii este o previzualizare a unei serii de imagini color de înaltă rezoluție de la JWST, care vor fi prezentate de către NASA marți. Ele vor include „cea mai profundă imagine a universului nostru care a fost realizată vreodată”, potrivit lui Nelson, citat de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Telescopul, dezvoltat timp de trei decenii

Experții au spus că telescopul, care a fost dezvoltat timp de trei decenii și a fost lansat anul trecut, ar putea revoluționa înțelegerea noastră despre cosmos, oferind imagini detaliate în infraroșu ale universului.

Telescopul în valoare de 10 miliarde de dolari este capabil să privească în interiorul atmosferelor exoplanetelor și să observe unele dintre cele mai vechi galaxii din univers folosind un sistem de lentile, filtre și prisme pentru a detecta semnale din spectrul infraroșu, care este invizibil pentru ochiul uman.

ADVERTISEMENT

„Webb poate vedea înapoi în timp, imediat după Big Bang căutând galaxii care sunt atât de îndepărtate, încât lumina a avut nevoie de multe miliarde de ani pentru a ajunge din acele galaxii până la noi”, a spus Jonathan Gardner, cercetător principal adjunct al proiectului la NASA.

„Webb este mai mare decât Hubble, astfel încât să poată vedea galaxiile mai slabe care sunt mai departe.”

Telescopul, un efort comun cu Agenția Spațială Europeană, a fost în dezvoltare de la mijlocul anilor 1990 și a fost propulsat în sfârșit în spațiu în decembrie. Este descris ca fiind cel mai puternic telescop care a fost trimis vreodată în spațiu și se află în prezent la aproximativ 1 milion de mile de Pământ, îndeplinindu-și sarcina de a scana galaxiile antice.

ADVERTISEMENT
Tags: