News

Imunitatea de masă dobândită în urma pandemiei de COVID-19 rămâne un vis! Ce procent al populației are anticorpi pentru coronavirus

03.06.2020 | 11:43
Imunitatea de masa dobandita in urma pandemiei de COVID19 ramane un vis Ce procent al populatiei are anticorpi pentru coronavirus
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au sperat ca după pandemia de COVID-19 un procent important din populația fiecărei țări afectate să dezvolte anticorpi împotriva noului virus, astfel încât să devină imuni la o nouă infecție. Din păcate, studiile de până acum nu susțin această teorie optimistă.

Imunitatea de masă dobândită în urma pandemiei de COVID-19 rămâne un vis!

Reuters scrie că un studiu din Olanda a relevat faptul că doar 5,5% dintre cei 7000 de donatori de sânge care au participat la această cercetare au avut anticorpi anti-COVID-19. Studiul a fost făcut între 10 și 20 mai.

ADVERTISEMENT

În luna aprilie, procentul celor care dezvoltă anticorpi pentru COVID-19 era de doar 3%: “Asta arată că peste 90% dintre donatorii noștri nu au fost atinși de virus, în condițiile în care presupunem că toți cei infectați dezvoltă anticorpi. Suntem la mare distanță de imunitatea de masă”, spune Hans Zaaijer, cercetător la clinica Sanquin.

În Olanda s-au înregistrat până acum 46,647 de infecții cu noul coronavirus, numărul de victime fiind de 5,967.

ADVERTISEMENT

Suedia este țara care a lăsat cele mai relaxate reguli în timpul pandemiei de COVID-19. Criticată de unii specialiști în politici de sănătate și lăudată de alții, țara scandinavă nu a impus izolarea și majoritatea afacerilor și activităților s-au desfășurat normal.

Suedia a ajuns la un procent de 7,3%! Este de 10 ori mai mic decât cel care trebuie

S-a scris mult despre posibilitatea ca Suedia să dezvolte acea imunitate de masă, astfel încât cetățenii ei să dezvolte anticorpii pentru a opri infectarea și răspândirea, eventual odată cu apariția valului doi, despre care mai mulți specialiști vorbesc.

ADVERTISEMENT

Însă, chiar dacă suedezii au tratat mai relaxat lucrurile, imunitatea de masă este departe de a deveni realitatea. CNN arată că doar 7,3% dintre suedezi au dobândit anticorpi anti-COVID-19. Procentul este similar altor țări.

Pentru a dobândi această imunitate de masă, specialiștii consideră că ar trebui atins un nivel între 70 și 90%, iar în acest moment studiile arată cifre de cel puțin 10 ori mai mici.

ADVERTISEMENT

Statele Unite ale Americii sunt cea mai afectată țară de noul coronavirus. Conform publicației Time, în SUA, aproximativ 3% din populație a dobândit anticorpii care să poată lupta eficient cu SARS-CoV-2. La o populație de 325 de milioane de locuitori, asta înseamnă aproximativ 10 milioane.

Deși nu au fost făcute studii în acest sens, estimările specialiștilor arată că și România între 5 și 7% din populație are anticorpi COVID-19, țara noastră fiind una din “pluton”, majoritatea statelor europene având procente similare.

Imunitatea de masă se obține atunci când un procent între 70 și 90% din populație devine imună la o boală infecțioasă. Asta se poate face prin infectare și apoi recuperare după virus sau prin administrarea unui vaccin. În momentul în care este obținută această imunitate, virusul are șanse mici să se răspândească, fiind prea puțini cei care l-ar mai putea contacta și răspândi.

 

ADVERTISEMENT