News
notix pixel id

Imunolog român, despre vaccinurile pentru coronavirus: ”S-ar putea să nu fie eficiente”. Care este motivul

12.08.2020 | 09:24
Imunolog român, despre vaccinurile pentru coronavirus: ”S-ar putea să nu fie eficiente”. Care este motivul
Imunolog român, despre vaccinurile pentru coronavirus: ”S-ar putea să nu fie eficiente”. Care este motivul. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Virgil Păunescu, un imunolog renumit pe teritoriul țării noastre, a vorbit despre rata de succes a vaccinului în cazul noului tip de coronavirus. Medicul, care este și managerul Institutului OncoGen din Timișoara este de părere că virusul suferă prea multe mutații, devenind din ce în ce mai agresiv.

În aceste condiții, imunologul este convins că vaccinurile la care se lucrează în momentul de față nu vor mai fi eficiente peste jumătate de an sau un an, atunci când cel mai probabil COVID-19 va fi mult mai periculos.

Se pare că datele referitoare la acest virus înclină clar spre agravarea bolii în următoarea perioadă, mai ales că în ultimele două luni s-a schimbat radical de la prima sa apariție când a fost descoperit în piața de animale vii din Wuhan, China.

ADVERTISEMENT

Imunolog român, declarație despre vaccinul pentru COVID-19

Mai mult decât atât, Virgil Păunescu a mărturisit într-o intervenție telefonică la Digi 24 că virusul s-a schimbat complet în ultimele două luni, nemaifiind cel inițial pe care îl știa toată lumea. Medicul susține că în prezent există o formă mai gravă chiar dacă nu sunt prea multe studii care să arate asta.

„Ne aflăm în fața unui virus instabil genetic care a suferit câteva zeci de mutații în aceste luni. Una dintre mutații, despre care s-a mai spus câte ceva, aflată în poziția 614, un aminoacid care s-a schimbat în tulpina S – cea care este cea mai importantă în privința virulenței acestui virus – a generat o variantă nouă de virus, mai agresivă din multe puncte de vedere decât variantă inițială Wuhan, și care în decursul lunii aprilie a înlocuit la nivel mondial tulpina pe care o știam noi.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că lumea subestimează acest virus. E atât de concentrată pe această competiție care nici măcar nu mai este despre vaccinuri. Așa cum am spus, nici la noi nu mai era vorba despre vaccin, era vorba despre poziționarea pe plan mondial.

Care este locul tău în lume… Ești acolo, ești capabil să faci ceva? Sau aștepți să-ți dea alții Remdesivir câte zece tablete pe lună.

ADVERTISEMENT

Ce mă îngrijorează pe mine nu este ceea ce spun rușii, pentru că vaccinarea este facultativă, dar dedesubt nimeni nu vrea să vorbească, pentru că aceste mutații pun în pericol aceste vaccinuri.

S-ar putea ca peste un an sau jumătate de an virusul să sufere atâtea mutații încât vaccinurile pe care le dezvoltăm acum să nu mai fie eficiente. Deocamdată, datele referitoare la agresivitatea acestuia nu sunt foarte clare, dar înclină spre o agravare a bolii.

ADVERTISEMENT

Ce mi se pare cel mai important este că virusul, noua variantă a acestuia, se multiplică mult mai mult. În decurs de două luni a dislocat complet forma inițială a virusului. Această nouă mutație descarcă o cantitate foarte mare de material viral în organismul uman.

Mult mai mult decât forma veche. Este o formă mai agresivă, chiar dacă deocamdată nu avem suficiente statistici”, a declarat medicul din Timișoara, potrivit sursei menționate.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri