News

În Bihor a început testarea colectivă pentru COVID-19. Metoda ingenioasă inventată de Israel a ajuns în România

11.04.2020 | 16:25
In Bihor a inceput testarea colectiva pentru COVID19 Metoda ingenioasa inventata de Israel a ajuns in Romania
ADVERTISEMENT

Direcția de Sănătate Publică Bihor a decis să folosească testare aîn grup a locuitorilor. Măsura ar crește volulum, viteza și eficiența depistării persoanelor infectate cu coronavirus.

Bihorul va implementa testarea colectivă

Potrivit celor de la DSP Bihor, testarea colectivă presupune colectarea de secreții nazofaringiene de la zeci de persoane. Ulterior, probleme sunt amestecate, iar dacă rezultatul e negativ înseamnă că nicio persoană nu e bolnavă.

ADVERTISEMENT

Începând de ieri, 9 aprilie, în judeţul Bihor se aplică o nouă strategie de prevenţie, prin testarea comunitară.

Metoda de testare comunitară creşte volumul, viteza şi eficienţa depistării persoanelor infectate cu Covid-19 şi vine în completarea procedurilor în vigoare, care se bazează pe testarea individuală, având un ritm de depistare mai lent“, explică Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, conform ebihoreanul.ro.

ADVERTISEMENT

Inițiativa laboratorului Spitalului Județean din Oradea a fost acceptată de către Direcția de Sănătate Publică locală, în condițiile în care nu există destule teste pentru a testa individual populația.

Metoda a fost implementată pentru prima dată în Israel, unde a avut un real succes. Cu toate acestea, potrivit sursei citate, nu se știe câte teste se fac pe zi și nici care sunt comunitățile specifice din Bihor vizate.

ADVERTISEMENT

Din totalul de 5990 de cazuri de coronavirus înregistrate în România, Bihor a înregistrat 83 de cazuri. Dintre aceștia, 12 s-au vindecat și au fost externați.

Israelul a venit cu ideea testării colective

În condițiile în care la nivel mondial lipsa testelor este o problemă reală, Israelul a venit cu o sugestie care ar putea salva vieți. Concret, cei de la spitalele Rambam și Technion din Haifa au explicat că, prin testarea unor grupuri de câte 32 sau 64 de persoane simultan se poate afla extrem de ușor dacă există oameni infectați.

ADVERTISEMENT

Dacă rezultatele sunt pozitive, atunci se vor testa individual doar reprezentanții grupului respectiv. Această măsură ar accelera procesul de testare și ar scăpa milioane de oameni de o carantină inutilă și nedorită.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: