News

În ce condiții ar putea fi reluată activitatea clădirilor de birouri după 15 mai! Explicațiile medicului Alexandru Rafila

02.05.2020 | 08:17
In ce conditii ar putea fi reluata activitatea cladirilor de birouri dupa 15 mai Explicatiile medicului Alexandru Rafila
Medicul Alexandru Rafila ne explică în ce condiții s-ar putea relua activitatea clădirilor de birouri. Sursa foto: Inquam/George Călin
ADVERTISEMENT

După 15 mai, data la care expiră decretul de prelungire a stării de urgență, sunt așteptate o serie de măsuri menite să aducă o oarecare relaxare a restricțiilor de distanțare socială. Prin urmare, angajaților din clădirile de birouri li s-ar putea permite în scurt timp să-și reia activitatea. Asta dacă îndeplinesc anumite condiții esențiale în lupta cu epidemia de coronavirus, avertizeează medicul Alexandru Rafila.

Cum ar trebui să se desfășoare munca în clădirile de birouri

Concret, întrucât vorbim despre o activitate de tip „open-space”, programul de lucru trebuie adaptat astfel încât să aibă în vedere toate măsurile de siguranță care se impun această perioadă.

ADVERTISEMENT

Totodată, potrivit președintelui Societății Române de Microbiologie, igiena şi curăţenia nu sunt precum şamponul, 2 în 1, motiv pentru care ele trebuie făcute temeinic şi cu ajutorul unui personal dedicat.

Întoarcerea la lucru în condiții de maximă siguranţă se bazează în egală măsură şi pe disciplina salariaților din companii, care trebuie să respecte măsurile necesare pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

ADVERTISEMENT

Munca de acasă este o soluție, însă nu pe termen lung, susține profesorul Rafila, care le recomandă angajatorilor să  se asigure și că psihicul oamenilor nu va avea de suferit în urma izolării.

Medicul Alexandru Rafila ne explică în ce condiții ar putea fi reluată activitatea clădirilor de birouri

Trebuie în primul rând să le facă ture, să stea mai puţin, ideal e să ai jumătate din efectiv şi dacă poţi să ai separatoare, care nu înseamnă să faci neapărat pereţi, dar nişte separatoare, care pot fi şi transparente, care trebuie şterse periodic.

ADVERTISEMENT

Ce e interesant, sfatul pe care îl oferă inclusiv Organizaţia Internaţională a Muncii, este să suplimenteze personalul pentru curăţenie. Să nu îl supraîncarce cu activitate, să angajeze persoane care să ţină un nivel important de curăţenie, să reglementeze accesul în spaţiile comune, în toalete, în bucătării.

Personalul să cunoască problema şi aşa poate să implementeze şi o prevenire. Dar dacă îi spui doar automat fă aia sau nu face aia şi el nu înţelege de ce acţionează într-un anumit mod, succesul măsurii pe termen mai lung este compromis.

ADVERTISEMENT

Sănătatea mintală este extrem de importantă. Oameni care sunt izolaţi prea mult timp se readaptează greu şi trebuie susţinuţi în acest demers. Ideea stau acasă, lucrez de acasă doi ani, nu mă mai întâlnesc cu nimeni, nu este în niciun caz bună”, a declarat medicul Alexandru Rafila la  DIGI 24.

ADVERTISEMENT