News

În ce condiții poate fi transportată carnea de porc pentru consum propriu. Precizările ANSVSA

Carnea de porc adusă de la rudele de la țară pentru consum propriu poate fi transportată doar cu documente justificative
17.12.2023 | 14:24
In ce conditii poate fi transportata carnea de porc pentru consum propriu Precizarile ANSVSA
Restricții pentru transportul cărnii de porc/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) avertizează că transportul cărnii de porc de către persoanele fizice trebuie făcut doar cu documente însoțitoare care să ateste că porcul era sănătos înainte de sacrificare, informează Antena 3.

Măsura se aplică inclusiv în cazul persoanelor care sacrifică porcii în curtea rubedeniilor de la țară și apoi aduc carnea de porc pentru preparare în apartamentele de la oraș, situație frecventă în această perioadă a sărbătorilor de iarnă.

ADVERTISEMENT

Restricția este justificată prin faptul că încă există focare de pestă porcină africană în România, chiar dacă sunt în scădere considerabilă. Transportul fără documente al cărnii de porc ar crește riscul apariției de noi focare.

Trebuie știut foarte bine, în acest moment în România este legea 122 și ordinul ANSVSA 130 care reglementează circulația porcului. Se face numai cu documentele însoțitoare și cu autovehicule care sunt, în general, înregistrate sanitar-veterinar pentru transportul porcilor. Astfel, încercăm să limităm apariția unor focare noi de boală”, a precizat Teodor Harabagiu, director în cadrul ANSVSA.

ADVERTISEMENT

Românii își pot sacrifica porcii fără probleme în gospodăriile proprii, dar în cazul în care carnea este scoasă din gospodării fără documente însoțitoare, există riscul unor amenzi, iar vehiculul cu care transportă animalul poate fi confiscat de autorităţi.

Lucrurile sunt ceva mai complicate în cazul în care porcii din gospodărie sau carnea acestora este destinată comercializării. În acest caz, este nevoie ca un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene să completeze o fișă de examinare clinică, care certifică starea de sănătate al animalului respectiv, care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor.

ADVERTISEMENT

Cea mai recentă informare privind situația pestei porcine africane în România, anunțată de către Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), datează din luna mai când erau active 11 focare în opt județe.

Pesta porcină africană a fost o lovitură grea pentru zootehnia românească, mai ales în intervalul 2018-2021, când s-au înregistrat peste 1.000 de focare în fiecare an. Situația s-a îmbunătățit considerabil în 2022 când numărul focarelor a scăzut la 327, iar tendința a continuat în acest an, astfel că numărul total al focarelor înregistrate până în mai 2023 era de numai 70, active sau stinse.

ADVERTISEMENT

Legea 122/2023 impune o serie de restricții care vizează atât marile ferme zootehnice, cât și pe cele țărănești, acestea din urmă având obligația de a solicita autorizarea sanitar-veterinară la direcția sanitară veterinară, autorizare condiționată de norme destul de aspre de igienă, precum și în ce privește comercializarea și transportul porcilor.

ADVERTISEMENT