News

În ce condiții trec școlile în online. Anunț de ultima oră de la minister

Școlile cu o rată de vaccinare mai mică de 60% vor trece la învățământ online dacă incidența va depăși pragul de 3 la mie, potrivit unui anunț al oficialilor din învățământ.
10.01.2022 | 19:03
In ce conditii trec scolile in online Anunt de ultima ora de la minister
ADVERTISEMENT

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat luni, 10 ianuarie, condiții în care elevii vor trece la cursuri online. Astfel el a declarat că această măsură va fi luată în acele localități în care a fost înregistrată o incidență a infectărilor mai mare de 3 la mie și rata de vaccinare este mai mică de 60%, notează Hotnews.

Noile condiții au fost stabilite într-un ordin comun semnat de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Articolul 3 al acestui document prevede că rata de vaccinare care este luată în calcul la închiderea școlilor este cea din cea mai apropiată zi de vineri, iar incidența luată în calcul este cea din ziua de luni.

ADVERTISEMENT

Ministrul Cîmpeanu a ținut să precizeze faptul că  pentru ca o școală să își desfășoare activitatea în mediul online este necesar ca cele două reguli de mai sus să fie îndeplinite simultan. În plus, aceste reglementări se aplică și în cazul grădinițelor.

“Având în vedere că la nivel național au fost schimbate regulile cu privire la durata carantinării este nevoie se de o updatare a ordinului comun al ministrului Educației și ministrului Sănătăți cu noile reguli la nivel național și voi discuta cât se poate de repede cu ministrul Sănătăți. Avem o colaborare foarte bună între Ministerul Educației şi Ministerul Sănătăți”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Aceste precizări vin în aceeași zi în care copii de grădiniță și din ciclul primar s-au reîntors la școală. În cazul elevilor de gimnaziu și de liceu, acest lucru a avut loc pe 3 ianuarie.

Ce prevede ordinul celor două ministere?

Pe lângă cele două condiții care determină trecerea activității școlare în mediul online, cele două ministere au stabilit o serie de detalii care să reglementeze funcționarea sistemului educațional în condiții de siguranță pe perioada pandemiei.

ADVERTISEMENT

Ordinul prevede faptul că atunci când cele două condiții sunt îndeplinite, activitatea școlară cu prezență fizică este oprită pentru 14 zile. O astfel de măsură poate fi dispusă de către Comitetele pentru Situații de Urgență, la propunerea școlilor și cu avizul Direcțiilor pentru Sănătate Publică și al Inspectoratelor Școlare.

Atunci când au loc îmbolnăviri în rândul cadrelor didactice sau al personalului auxiliar, acestea trebuie să anunțe conducerea unității în care își desfășoară activitatea.

ADVERTISEMENT

Ulterior, direcțiile de sănătate publică urmează să desfășoare anchete epidemiologice pentru a stabili care sunt persoanele cu care au intrat în contact și dacă se impunerea trecerea activității școlare în online.

Reluarea cursurilor poate avea loc după opt zile de la confirmarea unui prim caz de infectare. Se pot întoarce la clasă școlarii care prezintă teste negative antigen sau RT-PCR.

În cazul copiilor care nu prezintă astfel de teste, reluarea prezenței fizice la cursuri va fi posibilă după 14 zile. Fac excepție elevii care au cel puțin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă sau au fost diagnosticați cu Covid-19 în ultimele 180 de zile.

ADVERTISEMENT