Pe tot parcursul pandemiei de COVID-19, practicienii din domeniul sănătății s-au bazat pe testarea pentru COVID-19 pentru a determina ce măsuri de siguranță trebuie să urmeze pentru fiecare pacient.
Carl Johnson, un profesor de științe biologice, s-a întrebat cum ar putea acționa virusul diferit în funcție de momentul zilei și de ritmurile circadiene ale corpului.
Johnson a colaborat cu Candace McNaughton, fost profesor asistent adjunct de medicină de urgență, și Thomas Lasko, profesor asociat de informatică biomedicală la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, pentru a determina dacă procentul de persoane testate pozitiv pentru COVID-19 variază în funcție de ora din zi.
Ei au descoperit că oamenii aveau șanse de până la două ori mai mari de a avea un rezultat pozitiv corect dacă s-au testat în mijlocul zilei, comparativ cu noaptea.
Datele susțin ipoteza că maladia COVID-19 acționează diferit în organism pe baza ritmului nostru circadian natural, care a fost, de asemenea, implicat de studiile altor infecții virale și bacteriene.
Eliminarea virusului COVID-19 (virus shedding) – atunci când celulele infectate eliberează particule de virus infecțios în sânge și mucus – pare a fi mai activă la mijlocul zilei, datorită modulării sistemului imunitar de către ceasul nostru biologic.
„Efectuarea unui test COVID-19 la momentul optim al zilei îmbunătățește sensibilitatea testului și ne va ajuta să fim preciși în diagnosticarea persoanelor care pot fi infectate, dar asimptomatice”, a spus Johnson, citat de Medical Xpress.
Rezultatele lor indică faptul că încărcătura virală este mai mică după ora 20:00. Dacă oamenii aleg să fie testați în acel moment, ar putea exista o șansă mai mare de un rezultat fals negativ.
Testele fals negative pot fi dăunătoare pentru comunitate și pentru pacient, care ar putea să nu solicite îngrijiri suplimentare din cauza rezultatului lor negativ al testului.
Diferențele în eliminarea virusului care produce COVID-19 pe parcursul zilei sunt informații importante care pot ameliora modul în care testăm și tratăm virusul.
După cum raportează Johnson și coautorii săi, eliminarea virală maximă după-amiaza, când pacienții sunt mai susceptibili de a interacționa cu alții sau de a solicita îngrijiri medicale, ar putea juca un rol în creșterea răspândirii virusului în spitale și în comunitatea mai largă.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma natura diurnă, adică activă în timpul zilei, a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.
Testarea experimentală a pacienților care sunt infectați cu COVID-19 pentru a vedea dacă indivizii elimină virusul în mod diferit pe parcursul zilei ar avea implicații importante pentru sănătatea publică, a spus Johnson.
Johnson și coautorii săi speră că această cercetare timpurie poate fi utilizată pentru a optimiza testarea COVID-19 și pentru a îmbunătăți acuratețea testelor.
Oamenii de știință sunt de părere că considerațiile temporale pot fi valorificate pentru a maximiza eficacitatea strategiilor de intervenție și chiar a strategiilor de vaccinare.
O variantă preprint a articolului, „Variația diurnă a rezultatelor testelor PCR SARS-CoV-2: acuratețea testului poate varia în funcție de ora din zi”, a fost publicată în martie 2021. Articolul a fost publicat în Journal of Biological Rhythms pe 26 octombrie.
Un nou test bazat pe salivă va putea determina dacă o persoană este probabil să dezvolte o formă severă de COVID-19, susțin oamenii de știință.
Factorii genetici ai persoanelor sunt luați în calcul în cadrul testului care ia în considerare și vârsta, greutatea, sexul și sănătatea generală.
Testul care are un preț de 130 de lire sterline este considerat a fi un instrument valoros în lupta împotriva COVID, în special în regiunile în care există mai puține vaccinuri disponibile și, de asemenea, pentru a ajuta la identificarea celor mai expuși riscului.
Oamenii de știință au făcut public un raport asupra testului în medRxiv, o platformă care distribuie lucrări nepublicate despre științele sănătății și este operat de Cold Spring Harbor Laboratory.
Cercetarea a fost publicată ulterior în revista Epidemiology and Infection.
Sunt analizate genele care cresc riscul oamenilor de a dezvolta o formă severă de COVID, precum și afecțiunile medicale de care suferă o persoană și care ar putea avea un impact precum tulburările respiratorii.
Un avantaj al testului este, de asemenea, că este ușor de efectuat de o persoană care trebuie doar să scuipe într-un tub și apoi proba este trimisă la un laborator.
„Un test precis pentru a prezice riscul de COVID-19 sever poate ajuta la prioritizarea dozelor de vaccin pentru cei mai expuși riscului și va fi util în regiunile în care vaccinarea nu este suficient de răspândită pentru a oferi imunitate de turmă – fie prin indisponibilitate, fie ezitare la vaccinare – dacă vaccinurile disponibile nu sunt eficiente împotriva variantelor SARS-CoV-2 sau dacă vaccinurile disponibile nu sunt indicate pentru unele persoane.
La nivel individual, cunoașterea riscului personal poate da oamenilor puterea să facă alegeri informate cu privire la activitățile lor de zi cu zi, inclusiv distanțarea socială vizată la locul de muncă sau în alte locuri aglomerate”, au declarat autorii cercetării, citați de Daily Mail.
Acesta a afirmat că un viitor punct de cercetare va fi motivul pentru care unii oameni au avut inițial doar simptome minore, dar au suferit o formă cronică de boală.
În prezent, testele sunt disponibile pentru comandă în SUA și se crede că vor ajunge „în curând” în Marea Britanie.