News

Instituțiile publice unde este permis accesul și pe bază de testare Covid-19. Clarificările lui Raed Arafat

Raed Arafat a venit cu o serie de clarificări pe tema noilor restricții. Șeful DSU a anunțat care sunt instituțiile publice unde este permis accesul și pe bază de testare Covid-19.
25.10.2021 | 14:22
Institutiile publice unde este permis accesul si pe baza de testare Covid19 Clarificarile lui Raed Arafat
ADVERTISEMENT

Luni, 25 octombrie, printr-o nouă decizie CNSU, adoptată prin Hotărâre de Guvern, autoritățile au definitivat lista restricțiilor impuse cetățenilor în următoarea perioadă.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a susținut o conferință de presă maraton în care a explicat, punctual, unde și cum se aplică certificatul verde Covid.

ADVERTISEMENT

Astfel, e important de precizat că există locuri în care, pentru a avea acces, cetățenii trebuie să prezinte dovada vaccinării și a trecerii prin boală, dar și locuri, cum sunt cele publice, unde este acceptată în continuare prezentarea unui test Covid-19 negativ.

Care sunt instituțiile publice unde este permis accesul și pe bază de testare Covid-19. Anunțul lui Raed Arafat

După o serie de ”neînțelegeri juridice”, Raed Arafat a susținut că situația a fost corectată. În acest sens, acesta a prezentat, detaliat, situația în privința certificatului verde.

ADVERTISEMENT

Astfel, accesul în mall-uri, dar și la magazinele nealimentare, adică neesențiale, va fi permis doar cu certificat verde Covid. Acesta constă în dovada vaccinării și a trecerii prin boală.

Arafat spune că magazinele au obligația să verifice certificatul la intrare, cu excepția celor care vând produse alimentare, unde accesul se poate face doar cu mască și păstrând regulile de distanțare fizică.

ADVERTISEMENT

Aceeași situație a prezentării certificatului verde Covid se aplică și în momentul în care ne prezentăm la o unitate de cazare (hotel, pensiune, casă de vacanță etc).

”Activitatea de cazare este permisă doar pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală”, spune șeful DSU.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește accesul în instituțiile publice, pentru diferite servicii, cetățenii au de asemenea obligația de a prezenta certificatul verde, însă pe lângă vaccinare și trecerea prin boală, aici este acceptat și un test Covid-19.

Astfel, la starea civilă, pentru eliberarea unui pașaport, eliberarea unui buletin sau pentru plata taxelor și impozitelor, cetățenii pot prezenta și dovada unui test negativ Covid.

”La starea civilă e nevoie de certificat verde: vaccin, test, trecere prin boală. Nu cred că e o crimă să ceri asta. Este un simplu test”, a adăugat Arafat.

Unde nu este nevoie de prezentarea certificatului verde Covid

Raed Arafat a explicat și care sunt instituțiile publice unde nu trebuie prezentat certificatul verde Covid-19.

E vorba de cei care merg să ridice un certificat de deces, cei care își ridică pensia sau alocația și cei care au nevoie de servicii medicale.

De asemenea, accesul în piețe și târguri nu va depinde de certificatul verde. În toate aceste zone, cetățenii au doar obligația de a purta masca de protecție și a respecta regulile de distanțare socială.

ADVERTISEMENT