Sport

În ce moment al zilei este indicat să mergi la sală. Ce le diferențiază pe femei de bărbați

Exercițiile fizice sunt bune pentru organism de fiecare dată când le faci, dar momentul din zi pentru a avea cele mai bune rezultate poate fi diferit pentru femei și bărbați, conform unui studiu din SUA.
06.06.2022 | 19:10
In ce moment al zilei este indicat sa mergi la sala Ce le diferentiaza pe femei de barbati
În ce moment al zilei este indicat să faci antrenament în funcție de sex. Ce le diferențiază pe femei de bărbați. FOTO: Muscle & FItness
ADVERTISEMENT

Fitnessul este probabil cel mai practicat și cel mai la îndemână sport pentru oameni în secolul XXI. Indiferent de sex, tot mai multă lume se antrenează ca să iasă în evidenţă cu mușchi atrăgători. Conform Frontiers in Physiology, un studiu arată că, pentru a obține cele mai bune rezultate, femeile și bărbații trebuie să execute exercițiile fizice în momente diferite ale zilei.

Când e cel mai bine să te antrenezi. Momentul potrivit al zilei diferă pentru femei și bărbați

Cercetătorii americani au descoperit că femeile ardeau mai multă grăsime corporală în timpul exercițiilor de dimineață, în timp ce seara s-a dovedit a fi mai productivă pentru bărbați. Diferențele de hormoni, ceasurile biologice și ciclurile somn-veghe dintre sexe ar putea juca un rol covârșitor.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost efectuat pe 30 de bărbați și pe 26 de femei, toți activi și sănătoși, cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani, și a durat timp de 12 săptămâni. Americanii au monitorizat efectele unui program de fitness variat, care a inclus stretching, sprint, rezistență și antrenament de anduranță.

Un grup s-a antrenat cu o oră înainte de 08:30, în timp ce celălalt grup a urmat același timp de activitate seara, între orele 18:00 și 20:00. Pe lângă exercițiile fizice, toți participanții la studiu au urmat și un plan alimentar special conceput.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au măsurat tensiunea arterială și grăsimea corporală a celor 56 de participanți pe parcursul studiului, precum și flexibilitatea, forța și puterea aerobă la început și la sfârșit de antrenament.

Toți participanții și-au îmbunătățit starea generală de sănătate și performanța sportivă pe parcursul studiului de 12 săptămâni, indiferent de momentul zilei în care s-au antrenat.

ADVERTISEMENT

„Cel mai bun moment pentru antrenament este momentul în care poți tu să te antrenezi, în funcție de programul tău”, a dezvăluit dr. Paul Arciero, autorul principal al studiului și profesor de sănătate și științe fiziologice umane la Skidmore College, statul New York.

Cu toate acestea, el sugerează că în corpul uman au loc modificări care pot indica momentul ideal al zilei în care oamenii pot face antrenament în funcție de sex.

ADVERTISEMENT

Dis de dimineața sau seara târziu?

Pe baza rezultatelor, femeile care vor să reducă grăsimea din jurul taliei și să-și scadă tensiunea arterială ar trebui să încerce să se antreneze dimineața, după cum susține doctorul Arciero. Grăsimea abdominală se înfășoară în jurul organelor interne, inclusiv ficatul, ceea ce poate fi extrem de periculos pentru sănătate.

Totuși, Paul Arciero susține că femeile care doresc să își îmbunătățească forța și să își dezvolte masa musculară din partea superioară a corpului, dar și cele care vor să aibă o stare de spirit mai bună, ar trebui să facă antrenament seara.

În ceea ce îi privește pe bărbații supuși studiului, ora din zi la care s-au antrenat a fost mai puțin relevantă, ei îmbunătățindu-și performanțele fizice atât dimineața, cât și seara. Antrenamentele efectuate seara s-au dovedit însă a fi „ideale pentru bărbații interesați de îmbunătățirea sănătății inimii și ratei metabolice, precum și a bunăstării emoționale”, spune dr. Arciero.

Îmbunătățirea ratei metabolice echivalează cu reducerea riscului de afecțiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

Nu este clar de ce bărbații și femeile răspund diferit în funcție de ora din zi la care se antrenează, cercetătorii susținând că este nevoie de mai multe studii pentru a aflat mai multe. Aceștia spun că femeile ar putea arde mai multă grăsime corporală dimineața, deoarece ele sunt mai predispuse în a avea exces de țesut adipos pe abdomen. Ritmurile biologice pot fi, de asemenea, un factor important.

Deși studiul a fost efecutat pe un grup de persoane cu o greutate optimă, cercetătorii spun că  programul în care au fost introduși cei 56 ar putea funcționa și asupra persoanelor supraponderale sau obeze.

  • 184,608,505 de oameni mergeau să se antreneze la sala de forță în anul 2020
ADVERTISEMENT