News

În ce stare se află Bogdan Stanoevici. Anunțul medicilor despre șansele de supraviețuire ale actorului

09.01.2021 | 11:08
In ce stare se afla Bogdan Stanoevici Anuntul medicilor despre sansele de supravietuire ale actorului
ADVERTISEMENT

Actorul Bogdan Stanoevici se află în spital din data de 16 decembrie cu COVID-19, fiind transferat la Terapie Intensivă în stare gravă la două zile după internare.

În prezent actorul este tratat la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof.Dr. C.C. Iliescu”, unde oxigenarea lui se face doar extracorporal, plămânul fiind afectat în proporție de 100%, iar medicii sunt rezervați.

ADVERTISEMENT

Bogdan Stanoevici, fost ministru și candidat la președinție, este unul dintre cei mai vocali contestatari ai măsurilor de protecție sanitară luate de autorități, în special al obligativității de a purta masca de protecție.

Bogdan Stanoevici în stare gravă, medicii sunt rezervați

Actorul a ajuns la spital pe 16 decembrie, fiind internat la Spitalul “Sfântul Pantelimon” din Capitală. Pentru că starea lui s-a agravat, la două zile distanță, a fost transferat la Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT

Cum organismul său nu a reacționat la tratament, Stanoevici a fost transferat la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof.Dr. C.C. Iliescu”, unde a fost supus unei intervenții care permite oxigenarea sa extracorporală pentru a pune plămânii în repaos total, fiind afectați în proporție de 100%.

Potrivit jurnalistei Antena 3, Adina Anghelescu, medicii au decis prelungirea perioadei în care actorul se va afla conectat la aparatul care realizează procedura ECMO (Oxigenarea extracorporală cu membrană).

ADVERTISEMENT

“Bogdan Stanoevici se află în continuare internat la ‘Institutul Inimii’, de aceea s-a stabilit ca în cazul în care plămânul nu se recuperează în perioada aceasta de aproape 10 zile, în care a stat la procedura ECMO (plămân artificial) să se meargă în continuare să fie conectat în continuare. Plămânul are nevoie de de mai mult timp, așa spun medicii, de a se recupera, el fiind afectat în proporție  de aproape 100% când a fost adus la Institutul Inimii”, a spus Adina Anghelescu.

Potrivit jurnalistei, în scurtele perioade în care Bogdan Stanoevici nu este sedat, actorul este cooperant, însă medicii sunt în continuare rezervați.

ADVERTISEMENT

“Vestea bună este că în momentul în care nu este sedat Bogdan Stanoevici este cooperant dar în situaţia în care se află acum, nu poate fi ținut nesedat foarte mult timp. Procedura ECMO- sângele iese printr-o parte se oxigenează şi intră printr-un alt tub înapoi în corp. Respiraţia se face în afara corpului şi oxigenul este dat prin această procedură organismului şi de aceea este nevoie de sedare. Medicii sunt rezervaţi în continuare. Eu zic că este bine ca toţi să ne păstrăm optimismul, aşa cum fac şi medicii de la Institutul Inimii pentru încă şapte zile, timp în care va sta conectat pe ECMO”, a mai spus Adina Anghelescu.

Oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO) sau Susținerea extracorporală a vieții (ECLS) este o procedură utilizată în secțiile de Terapie Intensivă a spitalelor, în special în cazurile de insuficiență cardiacă sau insuficiență respiratorie.

Procedura utilizează un aparat care circulă sângele pacientului, prin intermediul unor tuburi exterioare. Sângele iese din organism, este oxigenat, este eliminat CO2 din compoziția lui, apoi intră din nou în organism, în sistemul circulator.

ECMO se utilizează în cazurile foarte grave, când organismul pacientului nu mai poate susține singur oxigenarea sângelui, vitală pentru supraviețuire și refacere. În plus, este folosită în timpul intervențiilor chirurgicale complicate, pe cord.

Este o terapie complexă, care poate implica multe riscuri și complicații. În completarea acestei terapii, medicii urmăresc să susțină refacerea organelor afectate, pentru ca acestea să îți poată relua în scurt timp funcțiile și să evite infecțiile și septicemiile, principala complicație care poate duce la deces în urma terapiei.

Bogdan Stanoevici este un contestatar al măsurilor de protecţie împotriva infectării cu SARS-CoV-2 şi era în prima linie a protestatarilor antimască.

ADVERTISEMENT