News

În culisele armatei ruse: Haos, sărăcie, corupție la nivel înalt

Dezvăluirile unui fost maior ridică întrebări despre pregătirea și capacitatea armatei ruse în contextul războiului cu Ucraina.
28.06.2023 | 13:06
In culisele armatei ruse Haos saracie coruptie la nivel inalt
Dezvăluiri cutremurătoare ale unui maior rus. Corupție și ineficiență în armata lui Putin. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Înaintea războiului pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei, un fost maior rus din Sankt Petersburg, Alexander Rojkov, a demisionat din postul de comandant de batalion în Forțele Armate Ruse. La vârsta de 36 de ani, Alexander a decis să renunțe la serviciul militar, pentru că nu a mai putut suporta ceea ce se întâmplă în rândurile armatei ruse.

Decadența armatei ruse

Alexander a fost martor la furtul și vânzarea ilegală de echipamente și motorină în unitățile militare timp de 15 ani. El a relatat că armata a pierdut o întreagă verigă de personal de comandă subordonat din cauza reformei din 2009-2010, când armata rusă a trecut la un an de serviciu.

ADVERTISEMENT

“Știți cum s-a întâmplat această tranziție? De sus au venit telegrame că era necesar să se desemneze cei mai buni ofițeri și cei mai buni sergenți recrutați care mai aveau un an de serviciu. Și trimiteți-i la centre de formare. Dar ofițerii au început să fie trimiși acolo nu chiar cei mai buni. Ei bine, în aceste centre era haos și beție în masă.

Nimeni nu a învățat pe nimeni nimic. Și din exterior, soldații contractuali veneau în principal de la periferie, de regulă. Alcoolici, paraziți și tot felul de bandiți”, povestește Alexander.

ADVERTISEMENT

După această schimbare, noii recruți nu au primit instruirea necesară și nu au putut preda cunoștințele lor tehnice. Maiorul pensionar a dezvăluit că soldații contractori au fost printre cei mai incompetenți ofițeri și au ocupat poziții importante în cadrul armatei.

Haos și dezordine în mai multe unități din Rusia

Alexander a evidențiat lipsa de resurse financiare în unitățile militare, afirmând că banii necesari pentru menținerea echipamentelor și infrastructurii nu au fost alocați. Ofițerii au fost nevoiți să contribuie din propriile salarii pentru a menține “baza materială și tehnică” într-o stare adecvată.

ADVERTISEMENT

“‘Tovarășe colonel, cazarma mea nu este vopsită, pentru că nu există vopsea’. Și dacă a venit cineva, răspunsul a fost de așa natură încât cu greu poate fi numit insultă. Nu voi reproduce. Dacă cumva în limbajul literar, atunci sensul era acesta. Nu-mi pasă deloc cum o faci. Doar fă-o, și asta este”,  își aduce aminte Alexander.

Fostul comandant de batalion a menționat și implicarea unor ofițeri în practici ilegale, cum ar fi cererea de transferuri și indemnizații de la recruți prin intermediul scrisorilor false trimise acasă.

ADVERTISEMENT

Afaceri ascunse ale comandanților ruși

În plus, în armată a existat o “licitație” secretă pentru poziții și titluri, în care ofițerii plăteau sume de bani pentru a avansa în carieră. De asemenea, s-au vândut uniforme militare către pescarii angajați în pescuitul de iarnă.

“Ai un termen pentru a primi un grad, dar nu există nicio poziție pentru el. Și așa te sună și îți spun: ‘Ascultă-mă, aici se eliberează un loc, dar nu ești singurul care aplici pentru el’. Și începe o licitație secretă între cei care sunt mai mult sau mai puțin sănătoși, care știu să scrie, să citească și să vorbească.

Ei bine, și cine va da mai mult până la urmă. Când aveam nevoie să iau un căpitan, mi-au cerut 150 de mii (n.r. 7.992 de lei) pentru postul de comandant de companie”, mărturisește Alexander.

Aceste dezvăluiri ale lui Alexander Rojkov arată că armata rusă se confruntă cu probleme grave de corupție și ineficiență, care au afectat pregătirea și capacitatea militară. Informațiile furnizate de fostul maior ridică întrebări cu privire la pregătirea și calitatea forțelor armate ruse în contextul războiului cu Ucraina.

“Conducerea regimentului a avut o idee genială, de ce să nu facă bani din asta. Au fost unii oameni care erau dispuși să plătească pentru a călări un tanc și a trage. Civili, știi? Nu au nimic de-a face cu armata. Un astfel de safari cu tancuri pentru cei bogați”, afirmă Alexander. Expresia „a doua armată a lumii” stârnește râsul fostului comandant de batalion: “Care a doua armată a lumii? Pe hârtie! Da!”.

 

ADVERTISEMENT