News

În plin conflict cu NATO, Putin anunță colaborare cu China. Dezvoltă împreună arme și fac exerciții comune

Vladimir Putin a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă maraton de sfârșit de an, cooperarea ruso-chineză în domeniul securității, dezvoltând împreună arme de înaltă tehnologie.
23.12.2021 | 16:30
In plin conflict cu NATO Putin anunta colaborare cu China Dezvolta impreuna arme si fac exercitii comune
Conferința de presă a lui Vladimir Putin a durat peste patru ore Foto: Captură ecran YouTube Reuters
ADVERTISEMENT

Potrivit lui Putin, Rusia şi China dezvoltă, de asemenea, cooperarea între forţele lor armate, precum şi în domeniul spaţial şi al aviaţiei.

Rusia și China cooperează în domeniul securității. Dezvoltă arme, fac exerciții și patrule militare comune

“Cooperăm (cu RPC) în materie de securitate. Armata chineză este echipată în mod semnificativ cu cele mai avansate sisteme de armament. Dezvoltăm chiar şi anumite arme de înaltă tehnologie împreună”, a declarat liderul rus, citat de TASS

ADVERTISEMENT

“Acest lucru include exerciţii comune, participarea la jocuri militare internaţionale comune şi patrule comune pe mare şi în aer”, a adăugat el.

Liderul de la Kremlin susține că această cooperare ruso-chineză are drept scop menținerea stabilității pe arena internațională.

ADVERTISEMENT

Cele două țări creează “un parteneriat absolut cuprinzător de natură strategică, fără precedent în istorie până acum, cel puţin între Rusia şi China”, a mai spus liderul rus, estimând că această relaţie strategică dintre Rusia şi China ”este un factor serios de stabilizare pe arena internaţională”.

“Asia se dezvoltă într-un ritm rapid şi eficient. China este liderul de necontestat al economiei mondiale şi asiatice. Este firesc să dezvoltăm relaţii cu China în acest domeniu. China este numărul unu printre partenerii noştri comerciali şi economici”, a mai declarat Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Rusia şi China cooperează pentru a atinge neutralitatea în materie de carbon până în 2060.

“Până atunci, furnizăm Chinei tot felul de resurse energetice. Şi mai departe suntem pregătiţi, pentru că 2060 nu este sfârşitul vieţii noastre, al statului nostru, iar neutralitatea carbonului poate fi obţinută în diferite moduri, inclusiv prin posibila utilizare a hidrocarburilor, dar numai prin absorbţia corespunzătoare a acestora”, a mai explicat președintele rus.

ADVERTISEMENT

Președintele rus Vladimir Putin și-a ținut conferința de presă anuală de sfârșit de an la Moscova pe fondul tensiunilor în creștere cu Occidentul din cauza Ucrainei, care au stârnit temeri față de un război total.

ADVERTISEMENT

Din cauza restricțiilor legate de Covid-19, instituțiile media nu au putut solicita acreditarea la eveniment pentru prima dată de când are loc începând cu 2001.

În schimb, Kremlinul a ales în jur de 500 de jurnaliști interni și internaționali pentru a participa.

O serie de publicații independente esențiale, inclusiv Novaia Gazeta – al cărei redactor-șef a fost co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în acest an – au declarat că nu au primit nicio invitație.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS