News

În plină criză energetică, România amână închiderea termocentralelor. Renunțarea la cărbune fusese asumată de guvern prin PNRR

România nu-și mai închide termocentralele și minele de cărbune la sfârșitul acestui an, deși măsura fese asumată de executiv prin PNRR.
26.12.2022 | 13:29
In plina criza energetica Romania amana inchiderea termocentralelor Renuntarea la carbune fusese asumata de guvern prin PNRR
Complexul Energetic Oltenia din Turceni, jud Dolj / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul României renunță să închidă grupurile energetice Rovinari 3 și Turceni 7, care funcționează pe bază de lignit, a căror activitate urma să fie sistată până la sfârșitul acestu an.

Guvernul dă vina pe criza energetică și amână închiderea termocentralelor

Măsura închiderii surselor poluante de energie fusese asumată de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care țara noastră urmează să scoată din exploatare toate unitățile de producție pe bază de cărbune.

ADVERTISEMENT

Cele două grupuri energetice fac parte din Complexul Eneregetic Oltenia și au o putere instalată cumulată de 660 MW. Guvernul a decis să le mențină în viață până la 31 octombrie, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern elaborată de Ministerul Energiei, scrie Profit.

Guvernul spune că nu poate închide, momentan, cele două termocentrale din cauza crizei energetice din țară.

ADVERTISEMENT

În nota de fundamentare se scrie despre atacul rușilor din 10 octombrie

″Situația geopolitică actuală generată de conflictul dintre Rusia și Ucraina face ca, în funcție de evoluția războiului, atât Ucraina, cât și Republica Moldova să aibă nevoie de importuri de energie electrică din România.

În data de 10.10.2022, mai multe atacuri cu rachetă ale Rusiei asupra Ucrainei au vizat în mod direct infrastructura energetică și de comunicații.

ADVERTISEMENT

Astfel, au fost lovite mai multe stații din rețeaua electrică de transport și distribuție, precum și câteva centrale termoelectrice de termoficare.

Măsura luată de către Ukrenergo Ucraina a fost aceea de anulare, începând cu data de 11.10.2022, a exporturilor către România (150 MW, valoare constantă 24/24 h), Slovacia 150 MW, valoare constantă 24/24 h), Polonia (aproximativ 200 MW, valoare constantă 24/24 h) și către Republica Moldova (cu valori cuprinse între 100 MW pe timpul nopții și 160 MW pe timpul zilei), pentru o perioadă nedeterminată″, se arată în nota de fundamentare, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

România a luat deja ”un galben” de la Comisia Europeană

Recent, Guvernul României s-a văzut nevoit să înăsprească legislația privind decarbonarea, la presiunea Comisiei Europene, care a amenințat chiar cu reținerea unei tranșe în valoare de 2,8 miliarde de euro, dacă țara noastră nu se va conforma politicii de mediu de la nivelul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT