News

În premieră, Joe Biden face declarații de coșmar pentru Israel. Ultimul lucru pe care Benjamin Netanyahu vrea să-l audă de la SUA

Joe Biden își schimbă poziția în conflictul dintre Israel și Hamas. Soluția propusă, cel mai mare coșmar pentru Benjamin Netanyahu
02.02.2024 | 13:51
In premiera Joe Biden face declaratii de cosmar pentru Israel Ultimul lucru pe care Benjamin Netanyahu vrea sal auda de la SUA
Joe Biden vorbește deschis despre necesitatea unei soluții cu două state în conflictul israeliano-palestinian / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Statele Unite își schimbă treptat poziția în războiul dintre Israel și Hamas. Soluția celor „două state”, tabu peste Atlantic până la atacurile din 7 octombrie asupra statului evreu, a fost apărată public joi de președintele american Joe Biden. Adică ultimul lucru pe care vrea să-l audă premierul israelian Benjamin Netanyahu de la cel mai important aliat al său.

Coșmarul lui Netanyahu prinde contur?

Sprijinul „de nezdruncinat” garantat de Statele Unite Israelului după 7 octombrie începe să se clatine? De câteva săptămâni, tonul discursului american se schimbă treptat. Pe lângă criticile recurente la adresa modului în care statul evreu își duce războiul din Fâșia Gaza, administrația Biden vorbește tot mai deschis despre necesitatea unei soluții cu două state.

ADVERTISEMENT

Acest rezultat politic, la care se opune cu înverșunare premierul israelian Benjamin Netanyahu și guvernul său, a fost apărat public joi chiar de Joe Biden. Luând cuvântul la evenimentul anual „National Prayer Breakfast” de la Washington, președintele american a declarat că lucrează „zi și noapte” pentru „eliberarea ostaticilor israelieni, ameliorarea crizei umanitare și realizarea unei păci durabile, cu două state pentru două popoare”.

Până la 7 octombrie și până la atacul sângeros al Hamas, poziția Statelor Unite a fost clară: opoziție categorică față de recunoașterea Palestinei ca stat, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul instituțiilor ONU. De cealaltă parte a Atlanticului, se considera că crearea unui stat palestinian putea fi realizată doar prin negocieri directe între Israel și Autoritatea Palestiniană.

ADVERTISEMENT

Schimbare de doctrină sau tactică de presiune?

La jumătatea lunii noiembrie, Joe Biden a tranșat această chestiune prin publicarea unui articol în Washington Post în care susținea că „o soluție cu două state (era) singura modalitate de a garanta securitatea pe termen lung a popoarelor israelian și palestinian”. Și în timp ce „astăzi, această perspectivă nu a părut niciodată atât de îndepărtată”, criza actuală „o face mai imperativă ca niciodată”, a adăugat el, scrie Le Figaro.

Liderul de la Casa Albă a păstrat apoi tăcerea pe această temă, lăsându-l pe secretarul de Stat Antony Blinken să apere această poziție în timpul numeroaselor sale deplasări în Orientul Mijlociu. La 10 ianuarie , șeful diplomației americane a reiterat sprijinul țării sale pentru „măsuri tangibile” în vederea creării unui stat palestinian.

ADVERTISEMENT

Sunt aceste declarații un semn al unei schimbări în doctrina americană sau o modalitate de a pune presiune asupra Israelului?

Trei opțiuni

Miercuri, jurnalistul CNN Barak Ravid a declarat pentru Axios că Antony Blinken a cerut Departamentului de Stat să elaboreze propuneri pentru o eventuală recunoaștere americană și internațională a unui stat palestinian după războiul din Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT

Potrivit a doi oficiali americani citați de Axios, există trei opțiuni: recunoașterea bilaterală a statului Palestina, nefolosirea dreptului de veto al SUA pentru a împiedica Consiliul de Securitate al ONU să admită Palestina ca stat membru cu drepturi depline al ONU și încurajarea altor țări să recunoască Palestina.

Potrivit presei, Antony Blinken a cerut, de asemenea, Departamentului de Stat să studieze posibilitatea unui stat palestinian demilitarizat, o soluție propusă în mod regulat de Benjamin Netanyahu la începutul anilor 2010.

Israel: „Un pas periculos”

Firește, aceste dezvăluiri nu au trecut neobservate în Israel. Pe platforma X, un ministru din guvernul de urgență format de Netanyahu după 7 octombrie a declarat că „un stat palestinian ar pune în pericol securitatea și viitorul Israelului”. „Sunt convins că Statele Unite, cel mai mare prieten al nostru, nu vor permite un astfel de pas periculos”, a scris el.

Opțiunile descrise de Axios nu reprezintă în niciun caz o poziție definitivă a SUA. În plus, presa relatează că Antony Blinken nu a aprobat nici una dintre ele. De asemenea, media dă asigurări că aceste opțiuni sunt studiate în vederea garantării securității Israelului. Sub administrația Obama, Departamentul de Stat a pregătit deja un document similar. Dar diferitele opțiuni nu au fost discutate în cadrul administrației.

Londra ia în considerare

De cealaltă parte a Atlanticului, Marea Britanie a luat și ea o decizie în acest sens, prin intermediul ministrului său de Externe, David Cameron. La 29 ianuarie, la o recepție pentru ambasadorii din țările arabe, fostul prim-ministru a declarat că Londra ia în considerare recunoașterea unui stat palestinian. „O astfel de decizie ar contribui la apariția unei soluții cu două state”, a justificat el.

Cu toate acestea, acest anunț a fost rapid temperat de Downing Street, care a precizat că aceste remarci nu marchează un punct de cotitură în poziția guvernului. Marea Britanie, la fel ca Statele Unite, Franța, Germania și Italia în special, a refuzat întotdeauna să recunoască un stat palestinian.

ADVERTISEMENT