News

Încă o categorie de șoferi privilegiată în parcările supermarketurilor. Când ar putea să apară noile locuri rezervate

Legislația impune instituțiilor publice și unităților comerciale să aibă locuri de parcare rezervate pentru anumite categorii sociale, iar numărul beneficiarilor ar putea fi extins
27.11.2023 | 11:03
Inca o categorie de soferi privilegiata in parcarile supermarketurilor Cand ar putea sa apara noile locuri rezervate
Locuri de parcare la supermarketuri ar putea fi rezervate pentru pensionari/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În momentul de față, există două categorii sociale care beneficiază de locuri de parcare rezervate la instituțiile publice și marile unități comerciale, fiind vorba de persoanele cu handicap și de femeile însărcinate sau cu copii sub 5 ani. Un proiect de lege prevede extinderea considerabilă a numărului de beneficiari cu încă o categorie.

Beneficiu pentru persoanele cu handicap și pentru gravide

Obligativitatea rezervării unor locuri de parcare a fost instituită prin Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. „În spațiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică, precum și în cele organizate vor fi adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap”, prevedea această lege.

ADVERTISEMENT

Beneficiarii – persoane cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora – primesc un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare, iar pe baza acestuia orice autovehicul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită.

Pe același model, o altă lege a fost adoptată în luna octombrie a acestui an, dreptul la locuri de parcare rezervate în mod gratuit fiind acordat și femeilor însărcinate sau celor care sunt însoțite de copii în vârstă de până la 5 ani. Cum legea a fost abia adoptată, deocamdată nu au apărut prea multe asemenea locuri, actul normativ prevăzând o perioadă de grație de 6 luni.

ADVERTISEMENT

În plus, femeile gravide și cu copii de până la 5 ani „au prioritate atât la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale unităților comerciale publice sau private ori la cele ale instituțiilor publice, cât și la serviciile oferite de acestea, cu excepția situațiilor în care există deja case de marcat ori ghișee speciale speciale pentru categoriile de persoane amintite.

Locuri speciale rezervate pentru pensionari

La numai o lună după ce fost adoptată această lege, deputatul neafiliat Daniel-Gheorghe Rusu a depus un alt proiect prin care o măsură similară ar urma să fie aplicată și în cazul pensionarilor. Există însă și unele diferențe. În primul rând, existența unor locuri de parcare rezervate pentru pensionari va fi obligatorie doar pentru marile unități comerciale, nu și pentru instituțiile publice.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, procentajul de locuri rezervate pentru pensionari va fi mai mare, de 10%, dar fără precizarea unui număr minim al acestor locuri. „Calculul locurilor de parcare acordate pensionarilor va fi făcut de fiecare entitate comercială în parte, acestea urmând a fi amplasate în locuri vizibile în parcările aferente”, prevede proiectul lui Rusu.

Ca și în cazul locurilor rezervate pentru persoanele de handicap, marcate cu imaginea stilizată a unui scaun cu rotile, și pentru locurile pensionarilor va fi utilizat un însemn special, anume un panou cu o cârjă neagră pe un fond albastru. Deși nu este o imagine foarte elegantă, panoul ar sugera clar că este vorba de locuri destinate celor în vârstă, indiferent dacă au nevoie de baston sau nu.

ADVERTISEMENT

Proiectul depus la Senat prevede și sancțiuni pecuniare pentru cei care nu respectă prevederile impuse. Astfel, marile lanțuri comerciale care nu amenajează sau semnalizează corespunzător aceste locuri vor primi amendă, stabilită în intervalul 2.000-10.000 de lei. Același nivel al amenzii este stabilit și pentru șoferii care își parchează mașinile pe aceste locuri, fără să aibă drept.

Există și excepții de la această regulă dacă locurile sunt ocupate de către angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, ai unităţilor medicale publice ori private, precum şi de către angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, aflaţi în exercitarea atribuţiilor ori obligaţiilor de serviciu.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor prevăzute de către proiectul de lege se va putea face de către angajații Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, agenților de poliție rutieră, precum și de către polițiștii locali. Sumele încasate din amenzi vor fi vărsate către bugetul de stat.

ADVERTISEMENT