News

Încă o persoană a murit înecată pe litoral. Numărul victimelor din acest sezon estival a ajuns la 19

Un tânăr de 22 de ani a murit înecat, duminică, la Vama Veche, în timp ce alte patru persoane aflate în pericol au fost salvate.
10.09.2023 | 20:18
Inca o persoana a murit inecata pe litoral Numarul victimelor din acest sezon estival a ajuns la 19
25 de persoane au murit înecate la mare de la începutul anului/ Foto: Inquam Photos - Alex Nicodim
ADVERTISEMENT

Cinci persoane aflate în pericol de înec au fost scoase din apă la Vama Veche, însă una dintre ele a decedat.  Cu tânărul de 22 de ani care și-a pierdut viața duminică, numărul persoanelor care s-au înecat în Marea Neagră în acest sezon estival a ajuns la 19, informează News.ro.

Echipajele de salvare s-au confruntat cu o criză majoră la Vama Veche întrucât cinci persoane au fost în pericol iminent de înec. Din păcate, un tânăr de 22 de ani, a fost scos din apă în stare inconștientă, în stop cardiorespirator și nu a mai putut fi resuscitat.

ADVERTISEMENT

În cazul celorlalte patru persoane, după ce au fost scoase din mare nu au mai avut nevoie de îngrijiri medicale. În vederea acestei intervenții au fost mobilizate două echipaje ale serviciului de ambulanță Constanța, unul de la SMURD, precum și un elicopter.

Mai puține intervenții ISU decât în 2022

În cursul acestei săptămâni, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a prezentat bilanțul activității pe litoral în sezonul estival al anului 2023. Astfel, pompierii au intervenit la 2.056 de evenimente pe litoral, faţă de aproape 2.500 de intervenţii care au avut loc în aceeaşi perioadă a anului trecut.

ADVERTISEMENT

Începând cu data de 30 iunie şi până pe 4 septembrie anul curent, peste 250 de pompieri au fost la datorie zilnic, în staţiunile de pe litoral, pentru ca cei care au ales să-şi petreacă timpul liber aici să aibă o vacanţă fără evenimente care să le pună viaţa în pericol. Tehnica specifică de intervenţie a susţinut misiunile orientate spre siguranţa cetăţenilor. Astfel, în cele două luni de la operaţionalizare, forţele şi mijloacele de intervenţie care au deservit punctele de prim ajutor au intervenit la 2.056 de evenimente, comparativ cu 2.492 în anul 2022”, a precizat Ana-Maria Stoica, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

În punctele de prim ajutor s-a oferit asistență pentru 587 de persoane, din care 497 adulţi şi 90 copii, în scădere comparativ cu anul 2022, când au fost asistate 745 de persoane, din care 580 adulţi şi 165 de copii. „

ADVERTISEMENT

Ambulanţele SMURD sosite în sprijin au participat la un număr de 1.469 de intervenţii, 94 de cazuri fiind preluate din punctele de prim ajutor şi 1.375 din raionul atribuit, comparativ cu anul 2022, când au fost înregistrate 1.794 de intervenţii”, a arătat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Fără tânărul înecat astăzi la Vama Veche, în sezonul estival 18 persoane și-au pierdut viața din această cauză, iar alte 43 au fost salvate. Dacă este luat în calcul bilanțul pe întregul an, numărul victimelor crește la 24, iar al persoanelor salvate din apă la 48, dintre care nouă copii.

ADVERTISEMENT

Echipajele care au deservit punctele temporare de stingere au fost solicitate în această perioadă să intervină la 431 situaţii de urgenţă, comparativ cu anul 2022, când au intervenit la 360 situaţii de urgenţă. Situaţiile pentru care au fost solicitate echipajele din cadrul inspectoratului au fost, după tipul de risc manifestat, astfel: cinci pentru prim ajutor calificat, 247 pentru stingerea incendiilor, 13 pentru descarcerare, unul pentru evenimente hidro meteo periculoase, 17 pentru căutare, deblocare persoane, animale din medii ostile vieţii şi 148 pentru alte situaţii”, a conchis Ana-Maria Stoica.

ADVERTISEMENT