News

Amenzi record pentru 50 de magazine Auchan din România. ANPC a găsit fructe mucegăite și alimente expirate

50 de magazine Auchan din România au fost amendate cu 750.000 de lei de comisarii ANPC, fiind găsite multe nereguli grave.
29.09.2022 | 10:42
Amenzi record pentru 50 de magazine Auchan din Romania ANPC a gasit fructe mucegaite si alimente expirate
50 de magazine Auchan, vizate de ANPC. Foto: Zilesinopti
ADVERTISEMENT

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au decis, de asemenea, închiderea temporară a 14 magazine Auchan, în urma neregulilor găsite.

Amenzi record pentru magazinele Auchan din România

Printre acestea se numără expunerea de alimente expirate, ustensile de bucătărie neigienizate precum și fructe sau legume mucegăite.

ADVERTISEMENT

ANPC a transmis printr-un comunicat de presă, citat de News.ro, că au fost verificate toate magazinele lanțului Auchan din România.

“Am fost acuzaţi că facem prea multe controale dedicate unor lanţuri de magazine. Noi nu facem decât unele dedicate dumneavoastră, consumatorilor, pentru a fi siguri că sunteţi respectaţi. Din România nu trebuie doar luaţi bani, mai trebuie şi investit!

ADVERTISEMENT

Trebuie făcută curăţenie, ca de Paşti, ca şi cum această sărbătoare ar fi în fiecare zi. Până atunci, noi vom fi acolo să dăm o mână de ajutor pentru a-i convinge că aşa stau lucrurile”, a subliniat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Potrivit comunicatului, ANPC a descoperit produse alimentare cu data limită de consum depășită, legume și fructe depreciate calitativ, cu mucegai ”modificate organoleptic, cu ambalaj deteriorat, produse care nu erau păstrate în condiţiile precizate de producător, cu modificări organoleptice, ustensile de bucătărie sau echipamente de gătit neigienizate, cu grăsime din abundenţă.

ADVERTISEMENT

Alte nereguli menționate sunt ”folosirea unor condiţii de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, deficienţe de etichetare a produselor alimentare (lipsa unor menţiuni obligatorii, conform legii, lipsa traducerii în limba română), utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzător, cu acumulări masive de gheaţă, rugină, impurităţi si chedere deteriorate, lichid de scurgere congelat, resturi alimentare şi mucegai”.

De asemenea, comisarii ANPC au descoperit produse ”cu starea termică schimbată, produse cu aglomerări de gheaţă în ambalaj, nerespectarea regimului promoţiilor, neafişarea preţurilor unor produse, existenţa pavimentului neigienizat şi a unor rafturi murdare, în zona de comercializare, nerespectarea regimului de temperatură de păstrare a produselor alimentare recomandat de producători, existenţa unor neconcordante între preţul produsului la raft faţă de cel de la casa de marcat”.

ADVERTISEMENT

În total, ANPC a controlat 50 de magazine Auchan din țară și au dat 93 de amenzi cu o valoare totală de 750.000 de lei. Totodată, au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare de 42.000 de lei, pe lângă închiderea a 14 unități.

ADVERTISEMENT