News

Încă un democrat intră în cursa pentru candidatura la prezidențialele din 2024. Robert F. Kennedy Jr speră să aibă o soartă mai bună decât tatăl și unchiul său

Robert F. Kennedy Jr, fiul senatorului asasinat Robert F. Kennedy și nepotul președintelui asasinat John F. Kennedy, vrea să candideze la președinția SUA în 2024 ca democrat
06.04.2023 | 14:14
Inca un democrat intra in cursa pentru candidatura la prezidentialele din 2024 Robert F Kennedy Jr spera sa aiba o soarta mai buna decat tatal si unchiul sau
Robert F. Kennedy Jr este un antivaccinist convins Sursa foto: The New York Times, hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

John E. Sullivan, trezorierul de campanie al lui Robert F. Kennedy Jr, avocat pe probleme de mediu, a confirmat miercuri depunerea dosarului de candidatură. Atât partidul democrat, cât și cel republican își organizează propriile competiții interne – numite alegeri primare (primaries n.r.) – pentru a-și desemna candidatul la președinție.

Robert F. Kennedy Jr intră în cursa pentru candidatura la prezidențialele din 2024

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că va candida pentru realegere, deși nu și-a anunțat încă oficial candidatura. Lansarea candidaturii sale era așteptată la începutul lunii aprilie, dar consilieri de top spun că calendarul său s-a schimbat. Potrivit CBS News, citat de BBC, acum se așteaptă ca el să-și anunțe oficial candidatura la începutul verii. Luna trecută, o altă democrată, Marianne Williamson, a intrat în cursa pentru candidatura la prezidențiale.

ADVERTISEMENT

În timp ce mulți democrați își exprimă îngrijorarea cu privire la Biden ca și candidat în 2024, când ar avea 81 de ani în ziua alegerilor, niciun lider important al partidului nu analizează în mod activ o participare la  alegerile primare.

Robert F. Kennedy (RFK) Jr este un militant deschis împotriva vaccinurilor. Instagram i-a eliminat contul în 2021 pentru că “a împărtășit în mod repetat afirmații demonstrate ca fiind false”, a precizat compania.

ADVERTISEMENT

În martie, RFK Jr a împărtășit pe Twitter că ia în considerare o candidatură la președinție. “Dacă voi candida, prioritatea mea principală va fi să pun capăt fuziunii corupte dintre puterea de stat și cea corporatistă, care ne-a ruinat economia, a distrus clasa de mijloc, ne-a poluat peisajele și apele, ne-a otrăvit copiii și ne-a jefuit de valorile și libertățile noastre”, a scris el la acel moment. Robert F. Kennedy Jr a declarat în martie, în fața unei mulțimi din New Hampshire, că a “depășit cel mai mare obstacol” – aprobarea soției sale pentru a candida.

 

Robert F. Kennedy Jr, antivaccinist convins

În calitate de co-fondator al unei firme de avocatură de mediu, RFK Jr a câștigat aprecieri pentru campaniile sale în probleme precum apa curată, inclusiv pentru că a lucrat la curățarea râului Hudson din New York.

ADVERTISEMENT

Dar opiniile sale anti-vaccin sunt vechi de ani de zile și au provocat o reacție puternică, inclusiv din partea propriei sale familii. În 2021, sora sa, Kerry Kennedy, l-a numit “foarte periculos” pe această temă.

În 2019, trei membri ai familiei sale – sora sa Kathleen Kennedy Townsend, fratele Joseph P. Kennedy II și nepoata Maeve Kennedy McKean – au denunțat cu tărie opiniile sale anti-vaccin într-un articol de opinie al revistei Politico Magazine, susținând că a fost “parte a unei campanii de dezinformare care are consecințe sfâșietoare – și mortale”.

ADVERTISEMENT

Kathleen Kennedy Townsend este fost viceguvernator al statului Maryland și fost președinte al Global Virus Network, Joseph P. Kennedy II, fost membru al Congresului din Massachusetts, este președinte și șef al consiliului de administrație al Citizens Energy Corporation, în vreme ce Maeve Kennedy McKean este director executiv al Inițiativelor pentru sănătate globală de la Universitatea Georgetown.

În 2022, Facebook și Instagram au eliminat conturile unui grup anti-vaccin fondat de Robert F. Kennedy Jr, Children’s Health Defense, pentru că a încălcat “în mod repetat” politicile companiei privind dezinformarea medicală.

Antivaccinismul i-a adus noi susținători în perioada pandemiei de Covid-19

Robert F. Kennedy Jr. a făcut legătura între vaccinările din copilărie și autism, afirmație respinsă cu vehemență de experții medicali. Deși scepticismul lui RFK Jr în privința vaccinurilor este cu mult anterior Covid, el a găsit un nou public în timpul pandemiei, când veniturile pentru Children’s Health Defense s-au dublat, ajungând la 6,8 milioane de dolari (5,5 milioane de lire sterline).

În 2022, RFK Jr. a invocat Germania nazistă într-un discurs anti-vaccin la Lincoln Memorial din Washington, DC. În anul precedent, Instagram i-a închis contul “pentru că a împărtășit în mod repetat afirmații false despre coronavirus sau vaccinuri”.

RFK Jr. a publicat, de asemenea, o carte, ”The Real Anthony Fauci”, în care îl acuză pe fostul șef al departamentului de boli infecțioase din SUA de “o lovitură de stat istorică împotriva democrației occidentale”.  În carte, el a afirmat că Dr. Anthony S. Fauci și Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, au conspirat cu companiile farmaceutice pentru a profita de pe urma vaccinurilor.

Robert F. Kennedy Jr suferă de o tulburare a vocii, disfonie spasmodică, care afectează mușchii din cutia vocală. S-a căsătorit cu actrița Cheryl Hines în 2014 și locuiește în Los Angeles, California.

ADVERTISEMENT
Tags: