News

Încă un focar de coronavirus în România. Greșeala majoră care a dus la această situație

09.05.2020 | 23:06
Inca un focar de coronavirus in Romania Greseala majora care a dus la aceasta situatie
ADVERTISEMENT

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești, județul Bacău, a fost declarat oficial focar de infecție după ce un număr de 64 de angajați și pacienți au fost diagnosticați cu noul tip de coronavirus. Șefa centrului a mărturisit care este motivul pentru care s-a ajuns în această situație.

64 de persoane de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești, infectate cu COVID-19

Potrivit unui raport medical, ultimele date de la Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești arată că 20 de angajați și 44 de pacienți au fost confirmați pozitivi la testul cu coronavirus, asta după ce primele cazuri au apărut încă din data de 20 aprilie.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că vorbim de un nou focar de coronavirus pe teritoriul țării noastre, situație care ar fi putut fi evitată dacă testarea pacienților și angajaților ar fi fost făcută mult mai devreme de 25 aprilie când a avut loc prima astfel de testare.

Motivul pentru care Centrul a ajuns un focar de coronavirus

Conform unui document din interiorul unității, un număr de 17 persoane care s-au internat în acest centru pe 20 aprilie prezentau simptome specifice unei viroze, însă nu aveau și febră. De asemenea, și trei angajați aveau aceleași stări nefiind testați pentru COVID-19.

ADVERTISEMENT

Testarea s-a început abia mult mai târziu când virusul s-a răspândit și au infectați 20 de angajați și 44 de pacienți. Laura Leonte, șefa centrului din județul Bacău, a declarat că oamenii nu au fost testați pentru că unii dintre pacienți pot mima simptome, dând vina pe suferinzii psihic.

„Nu știu dacă știți, dar beneficiarii pot să acuze simptomatologie falsă – mă doare ceva, mă doare altceva -, când, de fapt, nu-i doare nimic”, a spus Laura Leonte, relatează libertatea.ro.

ADVERTISEMENT

Totodată, șefa Centrului din județul Bacău a mai spus că este foarte greu să țină pacienții izolați din cauza problemelor medicale pe care le au aceștia. În plus, foarte mulți dintre cei infectați cu coronavirus nu înțeleg ce li se întâmplă și nu se poate interacționa cu ei.

„În primul rând, noi vorbim de beneficiari cu patologie psihică. Acolo sunt persoane care prezintă  schizofrenie, oligofrenie, demență, Alzheimer.

ADVERTISEMENT

În momentul în care lucrăm cu beneficiari cu asemenea patologie, măsurile e foarte greu să le aplicăm și să fie respectate, pentru că au drepturi, legi care reglementează… 

Avem spațiu de izolare lângă cabinetul medical, dar e foarte greu să duci o persoană  bolnavă psihic să o izolezi, nu înțelege de ce nu poate ieși din cameră, de ce nu poate interacționa”, a completat Laura Leonte, potrivit sursei menționate.

 

 

 

ADVERTISEMENT