News

Încă un scandal live pe Facebook între parlamentari. O tradiție începută de USR și continuată de AUR

În weekend un nou duel verbal cu insulte între George Simion și Virgil Popescu a fost transmis live pe Facebook de către liderul AUR, însă procedeul scandalului cu telefonul în mână a fost inventat de USR.
11.07.2022 | 14:31
Inca un scandal live pe Facebook intre parlamentari O traditie inceputa de USR si continuata de AUR
Cătălin Drulă, USR și George Simion, AUR. Colaj Fanatik. Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comentând rezultatele unui sondaj recent, Cătălin Drulă se referea la diferența în preferințele electoratului dintre AUR și USR afirmând că „nu poți guverna România cu două sloganuri de galerie și trei live-uri”. Afirmație cumva surprinzătoare în condițiile Drulă tocmai a devenit președintele partidului care a inventat tactica scoaterii din sărite a adversarului băgându-i telefonul mobil în față.

„Jurnaliștii” USR, deschizători de drum ai bullying-ului digital

La numai câteva ore după declarația lui Cătălin Drulă, George Simion îl prindea pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, într-o „ambuscadă” pe aeroportul din Viena, iar disputa verbală transmisă live pe Facebook de liderul AUR a fost presărată cu apelative precum „banditul”, „hoțul”, „trompetă putinistă”.

ADVERTISEMENT

George Simion nu este la primul scandal pe care-l provoacă și difuzează live pe Facebook, activitatea sa în Parlament determinând actuala coaliție guvernamentală să limiteze posibilitatea de a filma lucrările forul legislativ. Modificarea Regulamentului s-a făcut în februarie 2022, iar atunci USR s-a alăturat AUR în a critica măsurile propuse.

Până în 2016, când USR a venit în Parlament, românii nu ştiau ce se întâmplă în Parlament. Abia din acel moment, cu acele transmisii de la dezbaterile acelor lucrări, vă aduceţi aminte ce făcea Iordache, ce făcea Liviu Dragnea, toate acele lucruri care au fost văzute de români. Parlamentul şi viaţa parlamentară au devenit vizibile pentru cetăţeni. Or, acum se încearcă întoarcerea în perioada de dinainte de 2016, când Parlamentul era, aşa, un fel de clopot din care nu ştia nimeni nimic”, spunea atunci Dan Barna.

ADVERTISEMENT

Noroc cu jurnaliștii de partid ai USR, bravi căutători ai adevărului, pentru că, până la ei, presa acreditată la Parlament a dormit în papuci din 1990 până în 2016, dacă ar fi să luăm de bune afirmațiile lui Dan Barna. Totuși, Barna are dreptate dintr-o anumită perspectivă. Parlamentarii USR aleși în 2016 au venit cu tactica folosirii live-ului pe facebook realizat cu telefonul mobil, băgat în fața colegilor din Parlament, la adresa cărora erau făcute comentarii puțin flatante. Rezultatul acestui tip de bullying a fost deteriorarea gradului de civilitate al dezbaterilor parlamentare, mai ales că unii parlamentari PSD, cu maniere la fel de deficitare, au răspuns provocărilor într-o manieră inacceptabilă.

Iulian Bulai, de la hărțuitor la victimă

Iulian Bulai era pe cale să devină primul „martir” al USR, în februarie 2017, după ce s-a dus în mijlocul unui grup de deputați PSD și a început să-i filmeze cu telefonul. Pe unii i-au lăsat nervii și au fost la un pas să-l ia la bătaie pe Bulai, în timp ce alții au preferat să-i explice mai așezat că nu e tocmai în regulă ce făcea.

ADVERTISEMENT

Bulai a aflat pe pielea lui cât de neplăcut este să te trezești cu cineva care vine peste tine să te filmeze chiar de la George Simion care, în aprilie 2022, a venit peste el la o ședință de plen și chiar l-a tras de urechi pe deputatul USR, acesta fiind doar ultima victimă a live-urilor lui Simion dintr-o serie în care mai era și primarul Capitalei Nicușor Dan, deputatul PNL Florin Roman și ministrul Virgil Popescu.

Pe 6 decembrie 2017, când în plenul Camerei Deputaților se dezbăteau legile justiției, vâlvă a făcut un incident între Cosette Chichirău (USR) și senatorul PSD Șerban Nicolae. Chichirău, asemenea multor colegi ai săi de partid, se perinda prin sală cu telefonul în mână, ajungând astfel în zona în care era social-democratul cu care a intrat într-o altercație verbală greu de suportat pentru o persoană cu bună creștere. La vremea respectivă, Șerban Nicolae și-a luat bobârnace de la presă, pe bună dreptate, pentru invocarea sexului anal la care s-ar deda Chichirău. Însă o vizionare mai atentă a imaginilor arată că Nicolae era filmat în timp ce Chichirău vorbea de hoții din Parlament, iar apoi deputata USR l-a numit „șofer al unui grup infracțional organizat”. Pesedistul nu s-a lăsat mai prejos, astfel că ciondăneala dintre doi mitocani în Parlament a devenit subiect de dezbatere publică.

ADVERTISEMENT

Tot la acea ședință victime colaterale au fost parlamentarii PNL, care au luptat cot la cot cu USR, împotriva modificărilor legilor justiției. Însă mai mulți deputați USR s-au lăudat, în live-urile pe Facebook, că au rămas singuri în plen să încerce blocarea acestor legi. Afirmația i-a scos din sărite pe liberalii care susțineau, de ore în șir, amendamente la aceste proiecte pentru a tergiversa adoptarea lor, unul dintre deputații PNL care au reacționat fiind și Adriana Săftoiu.

Noi respingeam fiecare propunere a PSD, îl dădeam afară pe senatorul intrus (Șerban Nicolae era prezent în plen, deși nu era membru al Camerei – n.red.), dar în spaţiul virtual începea atacul la PNL doar pentru că nu aveam timp să ne filmăm. Ba aflam că am părăsit dezbaterile. Poate miercuri, la votul final, ne achizitionăm nişte telefoane cu baterii rezistente şi în loc să respingem legile prin vot, prin luări de cuvânt, facem poze, filmăm, ne deificăm pe FB, împrumutăm un megafon şi lăsăm doar PSD să voteze”, spunea Adriana Săftoiu.

Cu dosul arătat colegilor de plen

În martie 2018, tot în plenul Camerei, parlamentarii USR au format un lanț în fața prezidiului și s-au întors cu spatele la restul deputaților, în semn de protest față de votul final pe legile justiției. Din acel lanț făcea parte și Cătălin Drulă, filmat chiar de către Iulian Bulai care, bineînțeles, era în live pe Facebook. Și acest gest i-a scos din sărite pe liberali care erau tratați cu dosul de colegii de opoziție, deși nu aveau nimic să-și reproșeze față de modificarea legislației sistemului judiciar. Astfel că Raluca Turcan s-a dus la prezidiu și le-a reproșat lipsa de maniere, iar USR-iștii au binevoit apoi să se întoarcă cu fața la colegi.

deputati-usr-inquam-calin
Deputații USR cu dosul arătat colegilor din plen/ Foto: Inquam Photos – George Călin

Debutul carierei de scandalagiu a lui George Simion

Un moment important în ascensiunea politică a lui George Simion au fost incidentele din iunie 2019 de la cimitirul din Valea Uzului unde liderul AUR de acum a venit în fruntea unui grup de câteva sute de persoane să forțeze porțile cimitirului soldaților maghiari, unde au pus cântece patriotice la boze. Nici acest procedeu nu a fost deosebit de inovativ. La o dezbatere din Comisia juridică a Camerei, în decembrie 2017, deputatul USR a pus la telefon un fragment din Requiem-ul lui Mozart, ca simbol al faptului că PSD și ALDE „au îngropat justiția”.

Pe de altă parte, cu sau fără USR pe post de model, este foarte probabil că George Simion ar fi recurs la același comportament în Parlament. Un indiciu este legat de un eveniment din 2008, când avea doar 22 de ani și a dat buzna în Parlament ca să-l insulte pe Șerban Nicolae.

Bineînțeles că nici Șerban Nicolae nu a rămas dator și a făcut o scurtă trimitere la mama lui Simion.

ADVERTISEMENT