News

Incendiu de vegetație pe Muntele Găina. Flăcările au distrus un hectar de afiniș și brusturi

Reprezentanții ISU Alba au anunțat vineri că pompierii au fost nevoiți să intervină pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit pe Muntele Găina, în jurul orei 16:30.
22.07.2022 | 22:11
Incendiu de vegetatie pe Muntele Gaina Flacarile au distrus un hectar de afinis si brusturi
Două incendii raportate pe Muntele Găina de sâmbătă până vineri. Foto: ISU Alba
ADVERTISEMENT

A fost un incendiu de vegetație uscată pentru stingerea căruia au intervenit cei de la Stația de pompieri Câmpeni, în cooperare cu SVSU Avram Iancu. La fața locului a fost adusă o autospecială cu apă și spumă.

Încă un incendiu pe Muntele Găina

Flăcările au distrus aproximativ un hectar de afiniș și brusturi. ”Staţia de pompieri Câmpeni, în cooperare cu SVSU Avram Iancu, intervine pentru localizarea şi stingerea unui incendiu pe Muntele Găina”, au transmis reprezentanții ISU Alba.

ADVERTISEMENT

Altfel, amintim că în urmă cu doar câteva zile, sâmbătă noapte, câțiva tineri au provocat un incendiu pe Muntele Găina. În cele din urmă, flăcările au distrus două adăposturi de animale.

Un părinte a fost amendat cu 250 de lei pentru că nu și-a supravegheat corespunzător copilul minor. Împreună cu doi prieteni, acesta a incendiat un adăpost sezonier de animale.

ADVERTISEMENT

Totodată, prietenii minorului, au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 250 de lei, pentru instigarea și participarea la acțiunile minorului.

Totodată, în acest caz, a fost întocmit un proces verbal de sesizare sub aspectul susceptibilității săvârșirii infracțiunii de distrugere, care a fost înaintat poliției, pentru continuarea cercetărilor”, au anunțat reprezentanții Jandarmeriei Alba.

ADVERTISEMENT

Târgul de fete de pe Muntele Găina

Masivul Găina este situat în Țara Moților (n.r. – Munții Apuseni, Ardeal), în apropierea localității Avram Iancu. În fiecare vară, de Sfântul Ilie sau în cea mai apropiată duminică de ziua Sfântului Ilie, aici este organizat celebrul Târg de fete.

La acest eveniment participă fetele care doresc să se mărite sau fetele mari care vor sa fie pețite. Pregătirile pentru sărbătoare pot dura chiar și câțiva ani, în funcție de fiecare familie. Unele fete aduc pe Muntele Găina și zestrea primită de la părinți și rude. Zestrea este împachetată în lăzi sculptate cu diferite motive florale.

ADVERTISEMENT

Organizatorii uneia dintre cele mai mari sărbători populare din România sunt delegați din satul Vidra (n.r. – numiți vidrești) și din satul Bulzești (n.r. – numiți crișeni).

ADVERTISEMENT
Tags: