News

Incendiu puternic la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Cauza principală a morţii celor şapte pacienți. Update

Un incendiu puternic a izbucnit vineri dimineața la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Autoritățile au confirmat decesul a 7 persoane. Autoritățile au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.
02.10.2021 | 16:50
Incendiu puternic la Spitalul de Boli Infectioase din Constanta Cauza principala a mortii celor sapte pacienti Update
Incendiu puternic la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța: mai multe persoane ar fi decedat. Planul roșu de intervenție, activat. Video. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
02-10-2021
13:48

Procuror din Constanța: „Cauza principală a morţii, intoxicaţia cu fum"

Şapte oameni au murit vineri în incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

Toate victimele au de decedat din cauza intoxicaţiei cu fum, spune procurorul criminalist Sadîc Zafer.

“La  toate cele şapte persoane, cauza principală a decesului fost intoxicaţia cu fum, dar la două dintre ele au fost şi arsuri mai multe decât la celelalte, care au contribuit la deces”, a declarat  Sadîc Zafer, conform Antena3.

Procurol din Constanța a mai precizat că personalul medical nu a spus câte asistente sau medici au audiat.

“Pe secția de terapie intensivă sunt şapte saloane în care se afla cele 10 paturi distribuite. Ancheta este la început, vor verifica fiecare salon în parte. Nu pot da înainte o cauză a incendiului”, a adăugat Sadîc Zafer.

02-10-2021
11:18

Patriarhul Daniel, mesaj pentru victimele incendiului

După tragedia din Constanța, Patriarhul Daniel a transmis sâmbătă un mesaj de compasiune pentru victimele incendiului.

„Am aflat cu multă durere despre noua tragedie survenită într-unul dintre spitalele din România, tragedie provocată de incendiul din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța în cursul zilei de vineri, 1 octombrie 2021, incendiu în urma căruia şi-au pierdut viaţa 7 pacienți”, transmite Patriarhul Daniel, conform agerpres.

„În aceste momente de adâncă suferință și tulburare, ne rugăm lui Dumnezeu să odihnească sufletele celor decedaţi în lumina, pacea şi iubirea lui Hristos cel răstignit şi înviat.

Adresăm un părintesc mesaj de condoleanţe familiilor, rudelor și prietenilor celor ce au murit, precum şi întregului personal medical care, în această perioadă, se luptă cu pandemia în condiţii deosebit de grele”, mai spune Patriarhul Daniel.

Starea pacienților transferați

Prefectul judeţului Constanţa, Silviu-Iulian Coşa, a anunţat constituirea unei comisii care va efectua o anchetă administrativă după incendiul de la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase, la solicitarea Corpului de control al prim-ministrului, conform sursei citate.

Acesta a mai precizat că până acum niciunul din pacienții transferaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase nu a decedat.

„Din fericire, până în momentul de faţă nu a decedat niciunul din pacienţii infectaţi cu COVID transferaţi. Situaţia este una dinamică, au fost transferaţi între unităţile sanitare în funcţie de starea lor de sănătate”, a menţionat Coşa.

02-10-2021
06:34

Procurorul de caz din dosarul incendiului de la Constanța: ”Expertiza tehnică va oferi informaţii preţioase”

Tragedia de vineri dimineață a fost provocată de o explozie puternică, care s-a produs în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, a anunțat procurorul criminalist Zafer Sadîc, conform stirileprotv.

Se pare că explozia a fost urmată de un incendiu puternic în atmosfera suprasaturată cu oxigen.

Criminaliștii i-au chemat la fața locului pe experți în mediile explozive de la Institutul Național de Criminalistică din București și specialiștii de la Petroșani, de la INSEMEX.

A fost solicitat familiilor celor șapte femei care și-au pierdut viața să dea probe ADN pentru cea mai bună identificare a trupurilor neînsuflețite.

“Deja au fost audiate câteva persoane dintre pacienţi, ca să încercăm să ne lămurim despre cauzele producerii acestui eveniment şi vom continua şi în zilele următoare, pentru a afla de unde a pornit incendiul respectiv. Fiind vorba de o cercetare minuţioasă şi o situaţie destul de grea, aici la faţa locului, probabil că va dura cercetarea la faţa locului, undeva între trei şi cinci zile.

Urmează ca în cursul zilei de mâine să fie efecuate autopsiile şi să aflăm care este cauza exactă a fiecărui deces.

(…) Expertiza tehnică sau cea criminalistică, cu certitudine vor oferi informaţii preţioase  pentru a afla care a fost sursa producerii incendiului, după care verificarea documentelor, declaraţiile persoanelor audiate ne vor lămuri care pesoană a greşit, sau dacă a fost un caz fortuit şi a fost doar o chestiune tehnică incontrolabilă”, a declarat Sadîc Zafer, procurorul de caz din dosarul incendiului de la Constanța, conform Antena3.

01-10-2021
18:37

Protest în fața Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, în urma incendiului

Zeci de oameni au ieșit, vineri seară, să protesteze în fața Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, după ce 7 pacienți și-au pierdut viața, în incendiul devastator de la secția de Terapie Intensivă.

Manifestanții au scandat pentru demisia lui Florin Cîțu, Raed Arafat și Klaus Iohannis. Printre protestari se află și membrii AUR, inclusiv liderul formațiunii politice, George Simion.

”Hoții”/Criminalii/Cîțu, dispari mai repede!/Nu avem nevoie de oameni incompetenți, de oameni criminali. Cîțu, vreau să spui ce ai făcut cu fondurile pentru spitale, unde s-au dus banii aceia? Demisia!”, sunt câteva dintre cuvintele rostite de cei ieșiți să protesteze.
 

01-10-2021
13:21

Florin Cîțu: "Am semnat ordinul prin care l-am demis pe președintele ANMCS"

Florin Cîțu a susținut o declaraței de presă cu privire la incendiul de la Constanța, afirmând că”este de neacceptat să se întâmple așa ceva în spitalele din România și este o realitate pe care, începând din acest an încercăm să o modificăm, după 30 de ani de zile în care nu s-a făcut nimic pentru spitale.”

”Așa cum am cerut Ministerului Sănătății să pregătească valul patru, am cerut și acea anchetă pentru a vedea cum a fost pregătit acest val patru. Este important ca Ministerul Sănătății să verifice imediat care sunt soluțiile pe termen scurt pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Știm foarte bine că e o presiune pe sistemul de sănătate acum și așteptăm măsurile ca aceasta să fie redusă.”

Premierul a mai afirmat că ”Am pus întrebarea și aștept răspuns de la specialiști – dacă această tragedie putea fi evitată. Pe termen mediu, este foarte important ca tot ce avem în PNRR să fie implementat, pentru a avea o infrastructură spitalicească modernă, care să facă față tuturor situațiilor.”

”Deja știm că am intrat în acest val patru cu un număr insuficient de paturi ATI. Ceea ce vedem astăzi este că nici secțiile ATI nu au fost pregătite pentru valul patru.”

”În ceea ce privește ziua de astăzi, am luat două decizii. În primul rând, l-am sunat pe domnul primar de la Constanța, Vergil Chițac, și i-am cerut să o demită pe doamna manager a spitalului. În același timp, am semnat ordinul prin care l-am demis pe președintele ANMCS, care, de când a intrat în funcție, n-a mai făcut nicio evaluare, deși era în atribuțiile sale să facă evaluări. Nu a făcut o evaluare fizică, nu a mers la spitale cu evaluatorii, ci s-a bazat pe declarații pe proprie răspundere de la managerii de spitale”, a afirmat tranșant prim-ministrul. 

Premierul a vorbit și despre banii alocați la Sănătate, dar și spitalului de la Constanța. ”Bugetul alocat la începutul anului pentru sănătate a fost de 58,3 miliarde de lei, iar la rectificare au mai fost adăugate 4,5 miliarde de lei. Miercuri am adăugat încă 400 milioane de lei, dintre care 70 de milioane pentru secțiile ATI, iar restul pentru medicamente. Asta înseamnă că s-au alocat 5,7 miliarde de lei în plus față de 2020 și 10 miliarde în plus față de 2019.”

”În ceea ce privește Spitalul de Boli Infecțioase de la Constanța, au fost fonduri europene de 22,6 milioane de lei alocate pentru gestionarea crizei sanitare, din care 5 milioane folosiți anul acesta. Bani au existat, dar se pare că nu au fost folosiți cum trebuie”, a conchis premierul.

”În 2017, ISU a notificat spitalul că are nevoie de o autorizație de funcționare, după modificările aduse clădirii, însă nici până astăzi spitalul nu a depus cererea pentru această autorizație”, a concluzionat Florin Cîțu. 

01-10-2021
12:20

Raed Arafat, după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța: ”Unitatea nu avea autorizație de securitate” 

Ajuns și el la Constanța, după tragedia produsă în cursul dimineții la Spitalul de Boli Infecțioase, șeful DSU, Raed Arafat, a confirmat că unitatea medicală nu dispunea de autorizație pentru securitate la incendiu.

Potrivit acestuia, în ultimii ani au fost efectuate mai multe controale la unitatea medicală. În 2017, conducerea spitalului a fost notificată în scris asupra obligaţiei de a depune documentele şi de a solicita autorizaţia pentru securitate la incendiu.

”Din 2017 şi până în prezent, nu există o solicitare şi o depunere de acte sau documente prin care să se solicite obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Am înțeles că au fost comunicări cu instituții superioare ierarhic lor și știm că la ISU nu a ajuns solicitarea.

Existau în spital senzori pentru oxigen, dar instalația de detectare a incendiilor nu exista. Sunt explicații pe care trebuie să le dea spitalul”, a spus Arafat.

Anterior, ministrul de Interne, Lucian Bode, spunea că nu poate să confirme dacă unitatea avea aviz de securitate pentru incendiu.

”În acest moment, investigatorii clarifică dacă spitalul avea sau nu avea obligaţia să deţină autorizaţie de securitate la incendiu. Era un plan de conformare, pe componenta medicală, despre care v-a vorbit domnul ministru Cseke”, a spus șeful MAI.

Arafat a mai spus că în spitalul cuprins de incendiu au fost 125 de pacienți, din care 5 non-COVID și 120 COVID, din care 10 la ATI.

”S-a procedat la evacuare, începută din interiorul spitalului, continuată de pompieri și transferul la alte spitale. La acest moment nu e nevoie evacuarea în alte județe, nu avem pacienți cu arsuri.

Pacienții vor rămâne în județ, DSP avea deja identificate 201 paturi care urmau să se deschidă în următoarea perioadă”, a adăugat oficialul DSU.

01-10-2021
11:36

Comisia Europeană transmite condoleanțe familiilor victimelor

Eric Mamer, purtătorul șef de cuvânt al Comisiei Europene, a transmis condoleanțe familiilor victimelor incendiului izbucnit vineri dimineață.

„Dorim să transmitem condoleanțe prietenilor și familiilor victimelor incendiului izbucnit în această dimineață la un spital din Constanța. În aceste clipe grele, gândurile noastre se îndreaptă spre victime și apropiații lor”, declară Eric Mamer, purtătorul șef de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Calea Europeană.

01-10-2021
11:00

Autorităţile anunţă 7 morţi, după ce iniţial au raportat 9 decese

Autorităţile anunţă că, din cauza unei raportări eronate, au fost declarate 9 persoane decedate. În realitate, numărul morţilor în incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa se ridică, de fapt, la 7.

Lucian Bode, ministrul de Interne, confirmă că sunt şapte morţi, cinci au decedat în incendiu, alţi doi după transfer. Totodată, acesta a mai anunţat că ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

“Urmează să vedem dacă spitalul avea autorizaţie de securitate la incendiu. Am avut un control în noiembrie 2020 şi în februarie 2021. Acolo au fost constatate o serie de nereguli şi disfuncţionalităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni. Prioritatea noastră zero a fost ca toţi pacienţii să fie evacuaţi în siguranţă, ei au fost transportaţi în trei spitale”, a declarat Lucian Bode.

Cel care a anunţat, iniţial, că sunt 7 decedaţi este procurorul de caz Viorel Teliceanu.

“S-a constituit o cauza la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunal, se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă. Am desemnat un coleg procuror criminalist care să efectueze cercetări în această cauză, împreună cu colegii de la poliţie, au venit şi colegii de la Criminalistică. Urmează să se efectueze o cercetare la faţa locului amplă, să identificăm tot ceea ce se poate identifica, situaţia este destul de gravă. Până la acest moment, din informaţiile pe care le am şi pe care am putut să le culeg personal, avem 7 decedaţi, urmează să se facă identificarea acestora şi să sperăm că nu va creşte numărul de decedaţi (…)Cred că a fost o informaţie eronată, plecată nici nu mai contează de unde. Cert este că la acest moment cu certitudine sunt 7 decedaţi”, a declarat Viorel Teliceanu.    

 
 
 

01-10-2021
10:13

Klaus Iohannis, prima reacție după incendiul de la Constanța: ”Statul român a eșuat în misiunea de a-și proteja cetățenii”

Klaus Iohannis a avut o primă reacție după tragedia de la Constanța, acolo unde 9 oameni au murit într-un incendiu produs la Spitalul de Boli Infecțioase.

Președintele se declară îngrozit de eveniment și spune că ”statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”. Iată comunicatul integral postat pe site-ul Administrației Prezidențiale. 

Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19.

Transmit condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere să poată face față acestor momente extrem de dureroase. Le doresc însănătoșire grabnică tuturor pacienților și personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului. Este de neimaginat prin ce suferință au trecut toți acești oameni veniți la spital cu speranța că se vor vindeca.

Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română. Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduși înapoi și vor lăsa un gol imens în urma lor.

Am cerut premierului și ministrului Sănătății să ia toate măsurile necesare și să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din țară. În acest moment, prioritatea zero este să fie identificate rapid soluții pentru a-i putea transfera și trata pe toți pacienții evacuați din spitalul de la Constanța. Totodată, este imperativ ca, în toate secțiile cu pacienți COVID-19 și mai ales în cele de terapie intensivă, să fie acordată o atenție sporită în primul rând la nivelul spitalelor pentru a putea preîntâmpina astfel de tragedii apărute în condiții de supraîncărcare.

În același timp, pe termen mediu și lung, trebuie găsite urgent spații noi pentru a crea secții de terapie intensivă care să ofere condiții optime de siguranță cât mai curând posibil. Modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă și tocmai de aceea infrastructura de sănătate a reprezentat prioritatea în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Aceste importante fonduri europene pe care am reușit să le obținem pentru România constituie una dintre soluțiile cele mai importante pentru a asigura condiții de siguranță pentru medici și pacienți”, spune șeful Statului. 

01-10-2021
09:36

Pacienții evacuați de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, transferați la alte unități medicale din oraș

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a anunțat că preocuparea autorităților în acest moment este transferul pacienților. Toți bolnavii au ajuns în spitalele din oraș.

”Toți au ajuns la Spitalele din Constanța. Se activează și un spital mobil al ISU.  Este un eveniment nefericit, nedorit. Cauzele vor fi stabilite de specialiști. Trebuie să așteptăm raportul. Din acest raport categoric trebuie să tragem învățămintele. 

Domnul secretar de stat Raed Arafat este în drum spre Constanța pentru a coordona activitatea de intervenție.  Pe partea de securitate la incendiu, cei de la ISU sunt în măsură să vă dea toată situația”, a spus oficialul. 

01-10-2021
09:18

Toate cele 9 persoane decedate erau internate în secția ATI a spitalului din Constanța

Potrivit lui Mihail Amarandei, șeful ISU Dobrogea, toate persoanele decedate erau internate pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului din Constanța.

”Cele 9 victime au fost identificate la nivelul secției de ATI. La momentul incendiului, 10 persoane erau internate în această secție. Erau toate victimele în paturi. Nu există alte victime. Nu sunt cadre medicale rănite. Pentru stabilirea cauzelor incendiului urmează să cercetăm”, a spus oficialul ISU.

01-10-2021
08:53

Autoritățile au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă după incendiul de la Spitalul din Constanța

În urma tragediei de la Constanța, acolo unde 9 oameni au murit în incendiul care a cuprins Spitalul de Boli Infecțioase, autoritățile au deschis un dosar penal de ucidere din culpă, scrie Agerpres, care citează surse judiciare.

În acest moment, o echipă de anchetă se află la faţa locului. Investigația este coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

01-10-2021
08:43

Autoritățile au confirmat oficial decesul a 9 persoane. Incendiul a fost lichidat

Autoritățile confirmă oficial faptul că 9 oameni au murit în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. ISU anunță că Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI cu pacienți COVID.

”Sunt 9 pacienți decedați. Întregul spital a fost evacuat. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55.

Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților. Misiunea este în dinamica, revenim cu detalii pe parcurs”, se arată în comunicat.

01-10-2021
08:42

113 pacienți erau în total în Spitalul din Constanța. 10 erau în secția ATI

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, nu a putut confirma numărul deceselor. Acesta a precizat că în unitatea medicală din Constanța erau 113 pacienți internați. 10 dintre aceștia erau la ATI.

”Nu pot să confirm un număr de persoane decedate, dar pot să confirm că sunt persoane decedate. ISU va comunica după finalizarea intervenției. De dimineață am dispus DSP Constanța să găsească soluții pentru revocarea pacienților.

Majoritatea vor fi duși la Spitalul Județean, ISU a trimis un cort mobil. 113 pacienți erau internați, din care 10 persoane la secția ATI.

Cauzele incendiului pot fi multiple, pot fi legate și de infrastructură, de instalație, pot fi cauze umane. Această cauză trebuie stabilită de cei care au intervenit. Pentru noi, cel mai important e ca pacienții să fie în siguranță și să ajungă la alte spitale pentru a fi tratați”, a spus ministrul la Digi24.

01-10-2021
08:03

Bilanțul deceselor ajunge la 9. Celulă de criză constituită la MAI

Bilanțul victimelor continuă să crească. În acest moment, conform surselor MAI, citate de Digi24, 9 oameni au murit în urma incendiului de la Spitalul din Constanța. 

ISU mai transmite că până în acest moment, 50 de persoane au fost evacuate și transferate la alte unități spitalicești.

De asemenea, a mai venit în sprijin de la ISU Galați o autospecială pentru transport victime multiple.

Guvernul anunță că premierul Florin Cîțu a fost informat despre incendiu. Acesta continuă să țină legătura cu reprezentanții MAI, Ministerul Sănătății și cei ai prefecturii Constanța. În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale.

Premierul i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme.

01-10-2021
07:52

Potrivit surselor MAI, 8 decese au fost raportate în urma incendiului de la Spitalul din Constanța

Potrivit surselor MAI, citate de Digi24, s-au înregistrat 8 decese până în acest moment.

În apropierea locului desfășurării intervenției s-a instalat un spital mobil pentru triajul pacienților.

Un incendiu puternic a izbucnit vineri dimineața la o unitate medicală din Municipiul Constanța. Din primele informații, este vorba despre Spitalul de Boli Infecțioase.

Flăcările ar fi izbucnit la o secție de Terapie Intensivă (ATI). În aceste momente, pacienții sunt evacuați. La fața locului, au fost trimise mai multe echipaje SAJ și SMURD.

ADVERTISEMENT

Incendiu puternic la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța

Autoritățile anunță că a fost activat Planul Roșu de Intervenție și se acționează pentru evacuarea pacienților.

Misiunea este în dinamică, iar incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari de fum.

ADVERTISEMENT

Deși Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a anunțat că nu sunt victime și răniți din cauza incendiului, se pare că realitatea este diferită.

Conform Digi24, care citează surse din MAI, până în acest moment 8 oameni au murit în incendiu. Nu se știe dacă e vorba de pacienți sau de angajați ai unității medicale.

ADVERTISEMENT

Oficialul din județ a mai anunțat că pacienții care au nevoie de ajutor sunt transportați la Spitalul Județean, iar cei aflați în stare critică sunt transferați la ATI.

”Sunt ambulanțe multe. Am avut o discuție cu comandantul ISU. Din ce am aflat, nu sunt victime și nu sunt răniți.

ADVERTISEMENT

Persoanele care au nevoie de ajutor sunt transportate la Spitalul Județean, iar cei aflați în stare critică sunt transferați la ATI”, a spus președintele CJ Constanța, la Digi24.

Autoritățile din Constanța primesc ajutor din alte județe. Astfel, de la ISU Călărași se trimit în sprijin 7 ambulanțe SMURD și o autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU Ialomița se deplasează o ambulanță SMURD și o autospecială pentru transport victime multiple.

Presa locală scrie că toate cele 10 paturi de la Secția de Terapie Intensivă (ATI) din spital erau ocupate.  Pacienții în stare gravă vor fi transferați la Spitalul Municipial Medgidia.

Restul bolnavilor vor fi împărtiți în unitățile spitalicesti unde sunt locuri, scrie Ziua de Constanța.

ADVERTISEMENT
Tags: