News

Programul Rabla 2023, start joc. Prime de casare mai mari şi posibilitatea de a preda două maşini

Programul Rabla 2023 a debutat vineri. Prima etapă se încheie în 30 iunie. Ediția din acest an vine cu mai multe noutăți.
24.03.2023 | 10:52
Programul Rabla 2023 start joc Prime de casare mai mari si posibilitatea de a preda doua masini
Programul Rabla Clasic a ajuns la ediția 19 Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Astfel, a fost introdusă posibilitatea de a preda un al doilea autovehicul uzat. De asemenea, prima de casare a fost majorată la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate.

Programul Rabla 2023 a început

În plus, în cadrul acestei ediții, instituțiile publice pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

ADVERTISEMENT

“Am ajuns deja la a 19-a ediţie de derulare a Programului de stimulare a înoirii Parcului Auto naţional, Rabla Clasic fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale şi la al 8-lea an de când acordăm subvenţii pentru achiziţionarea de autovehicule electrice în cadrul Programului Rabla Plus.

Consider că aceste programe contribuie la dezvoltarea unui transport mai puţin poluant şi la îmbunătăţirea calităţii aerului în aglomerările urbane.

ADVERTISEMENT

Sumele acordate, precum şi modificările ghidurilor de finanţare din acest an, sunt menite să încurajeze toate categoriile de beneficiari să-şi achiziţioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care oferă o alternativă mai ecologică, economică şi convenabilă pentru transport, în special în contextul în care se doreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a dependenţei de combustibili fosili”, a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Laurenţiu Adrian Neculaescu.

Prima etapă a programelor se încheie pe 30 iunie 2023

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus se vor desfășura în două etape, în limita sumelor alocate. Prima etapă este organizată în perioada 24 martie – 30 iunie. Pentru Rabla Clasic sumele alocate sunt de : 130 milioane lei pentru persoanele juridice, 235 de milioane lei pentru persoanele fizice și 27 milioane de lei instituțiile publice.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim despre Rabla Plus, persoanele juridice beneficiază de un buget de 200 milioane lei, persoanele fizice de 300 de milioane lei, în vreme ce bugetul pentru instituțiile publice este de 46 milioane lei.

Calendarul de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe și sumele alocate solicitanților sunt disponibile pe site-ul AFM. La prima de casare se pot adăuga ecobonusuri cu valori cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus este de 120 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

ADVERTISEMENT