News

Încep licitațiile pentru Autostrada Moldovei. Autoritățile și viitorii constructori, sub presiunea condițiilor din PNRR

Asociația Pro Infrastructură a transmis că au început licitațiile pentru Autostrada Moldovei. Proiectul este finanțat prin PNRR și ar trebui să fi gata până în 2026.
13.02.2022 | 14:34
Incep licitatiile pentru Autostrada Moldovei Autoritatile si viitorii constructori sub presiunea conditiilor din PNRR
ADVERTISEMENT

Asociația Pro Infrastructură transmite, pe pagina sa de Facebook, că autoritățile au început licitațiile pentru cele patru segmente ale Autostrăzii Moldovei. La începutul acestei luni au început procedurile pentru două dintre aceste porțiuni și acum urmează celelalte două.

“#AutostradaA7, licitații pornite pe Buzău-Focșani. Ieri au fost lansate și celelalte două segmente rămase, după ce pe 4 februarie s-a publicat anunțul pentru primele două”, au transmis reprezentanții Asociației.

ADVERTISEMENT

Din postare putem afla și valoarea estimată a celor patru tronsoane. Astfel, segmentul Buzău  – Vadu Pășii ar putea ajunge la 859 milioane de lei, segmentul secund Vadu Pașii-Râmnicu Sărat la 1,64 miliarde de lei, segmentul al treilea Râmnicu Sărat-Mândrești la 1,64 miliarde și ultimul segment, dintre Mândrești și Focșani Nord ar putea ajunge la 955 milioane.

Condițiile în care se vor desfășura licitațiile și construcția Autostrăzii Moldovei

Spre deosebire de alte licitații, trebuie precizat că, în acest caz, autoritățile căută firme care doar să construiască cele patru segmente.

ADVERTISEMENT

În acest caz, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va pune la dispoziția câștigătorilor proiectele tehnice. În plus, lucrările ar trebui finalizate între 20 și 26 de luni.

“Toate contractele vor fi exclusiv pentru lucrări, proiectul tehnic fiind pus la dispoziție de CNAIR. Perioada de execuție este 20 luni pe T1 și T4 și 26 luni pe T2 și T3. Garanția este de 5 ani la toate loturile”, a transmis Pro Infrastructură.

ADVERTISEMENT

Aceste contracte vin și cu o serie de condiții suplimentare legate de condițiile pe care constructorii trebuie să le îndeplinească. Mai exact, lucrările trebuie finalizate până în 2026.

Acest termen este impus prin PNRR, proiectul fiind finanțat prin fonduri europene. După cum explică reprezentanții Pro Infrastructură, licitațiile și construcția trebuie să aibă loc într-un ritm alert.

ADVERTISEMENT

“Un detaliu: finanțarea este prin PNRR, deci, teoretic, toți cei 82,44 km dintre Buzău și Focșani trebuie finalizați până în 2026. Ca să se întâmple așa, licitațiile și lucrările trebuie să meargă șnur”, mai apare în postarea de Facebook.

Autoritățile au anunțat și termenele limită până la care constructorii interesați pot depune ofertele lor pentru construirea celor patru segmente ale Autostrăzii Moldovei.

“Termene depunere oferte: 05.04.2022 la T1 și T4 și 12.04.2022 la T2 și T3. Evident, acestea pot fi, și de obicei sunt, amânate, după ce antreprenorii cer clarificări sau chiar se depun contestații”, se mai arată în postare.

ADVERTISEMENT