News

Începe un nou război? Oseţia de Sud vrea unirea cu Rusia. Georgia, reacţie tranşantă

Georgia a avut o reacție tranșantă, joi, după ce liderul din Oseția de Sud și-a exprimat dorința de organizare a unui referendum pentru alipirea cu Rusia.
31.03.2022 | 20:52
Incepe un nou razboi Osetia de Sud vrea unirea cu Rusia Georgia reactie transanta
ADVERTISEMENT

Noi tensiuni între Georgia și Oseția de Sud. După ce Anatoli Bibilov, liderul Oseției de Sud, a declarat, în direct, la o televiziune din Moscova, că și-ar dori organizarea unui referendum pentru ca regiunea sa să se unească cu Kremlinul, ministru de externe georgian, David Zalkaliani, a avut o reacție fermă.

Georgia consideră ”inacceptabilă” intenția Oseției de Sud de a se uni cu Rusia

David Zalkaliani a respins ideea Oseției de Sud, de alipire cu Rusia, catalogând-o drept ”inacceptabilă”, în condițiile în care este, deja, sub ocupația acestei țări.

ADVERTISEMENT

”Este inacceptabil să se vorbească despre referendum atât timp cât acest teritoriu este ocupat de Rusia”, a transmis ministrul de externe al Georgiei, potrivit Reuters.

Mai exact, liderul Anatoli Bibilov a ținut să puncteze că este o necesitate organizarea unui referendum, încât populația să-și dea sau nu acordul pentru unirea cu Kremlinul.

ADVERTISEMENT

”Trebuie, bineînţeles, ca noi să cerem avizul poporului şi să facem astfel ca poporul să se exprime asupra posibilităţii de a ne alătura Federaţiei Ruse.

Nu este foarte dificil să o facem fără amânare. Cum se spune, este o problemă tehnică”, a afirmat Anatoloi Bibilov, la televiziunile rusești.

ADVERTISEMENT

Anunțul liderului din Oseția de Sud vine după ce săptămâna trecută a trimis soldați din teritoriu, în Ucraina, cu scopul de ”a ajuta la protejarea Rusiei”.

Cum se poziționează Rusia față de o posibilă unire cu Oseția de Sud

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit joi despre declarația liderului Oseției de Sud. El a transmis că Moscova nu a luat nicio ”măsură juridică” în acest sens, dar că privește cu ”respect exprimarea opiniei de către populaţia din Osetia de Sud”.  Abhazia, cealaltă regiune separatistă din Georgia, a spus că sprijină demersul Oseției de Sud, dar că nu are în vedere un obiectiv similar.

ADVERTISEMENT

Scurt rezumat despre războiul declanșat în 2008 de Rusia în Georgia

Declaraţiile separatiştilor din Oseţia de Sud aprind pe teritoriul georgian temerile legate de izbucnirea unui eventual război, mai ales că în urmă cu 14 ani, Federaţia Rusă a lansat o altă ”operaţiune militară” din pricina acestei regiuni.

Reamintim că anul 2008 a fost unul marcant pentru Georgia, ţara fiind invadată de ruşi după ce a lansat o ofensivă de recuperare a Oseţiei de Sud şi Abhaziei.

Armata Kremlinului a intervenit atunci cu tancuri, parașutiști și nu numai. Osetia de Sud și Abhazia au fost recunoscute ca independente de către Moscova, în urma conflictului.

Între timp, războiul Rusiei cu Ucraina continuă. Joi, 31 martie 2022, a ajuns la ziua 36.

ADVERTISEMENT
Tags: