News

Război în Ucraina, ziua 36. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în drum spre Kiev. SUA și UE, unite împotriva lui Putin, care a cerut plata în ruble pentru combustibili. Update

Război în Ucraina. Promisiunile Rusiei de reducere a atacurilor spre Kiev și Cernihiv au rămas, deocamdată, nerespectate. Iar Putin ar fi dezinformat de consilierii săi militari cu privire la realitatea din teren.
31.03.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 36 Presedintele Parlamentului European Roberta Metsola in drum spre Kiev SUA si UE unite impotriva lui Putin care a cerut plata in ruble pentru combustibili Update
O nouă zi de război în Ucraina. Ruşii au bombardat mai multe oraşe importante
ADVERTISEMENT

Cel puțin 145 de copii au fost uciși și alți 222 au fost răniți de armatele trimise de Vladimir Putin să invadeze Ucraina. Și peste 10.000 de copii, din categoriile vulnerabile, au fost evacuați din zonele de conflict de la instaurarea legii marțiale, potrivit unui anunț al Ministerului Politicilor Sociale din Ucraina. Iar ONU a confirmat moartea a 1.189 de civili, dintre care 98 de copii. Și a anunțat că există suspiciuni de crime de război comise de Rusia.

Război în Ucraina. Promisiunile Rusiei, deocamdată nerespectate

În pofida declarațiilor făcute de reprezentanții Rusiei după negocierile de pace de marți, din Turcia, potrivit cărora Moscova își va reduce operațiunile pe direcțiile Kiev și Cernihiv, partea ucraineană a anunțat miercuri că nu a observat retrageri masive ale trupelor ruse, potrivit Ministerului Apărării de la Kiev.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, potrivit celor mai recente informații, inamicul nu a renunțat la încercarea de a ocupa sau măcar încercui Kievul și Cernihivul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Kiev, Oleksandr Motuzianik.

Informația că promisiunile Rusiei nu sunt respectate a fost confirmată și de majoritatea cancelariilor occidentale. Mai mult, potrivit surselor militare ucrainene, Kremlinul a mutat doar mici unități de luptă, probabil cele mai afectate, spre zone mai sigure, pentru a le completa și a le reface capacitatea ofensivă.

ADVERTISEMENT

Pacea mai are de așteptat, dar s-au făcut pași importanți

Deși tratativele de marți păreau să fi dat ceva rezultate, majoritatea liderilor ucraineni și occidentali au redevenit sceptici miercuri. Cu toate acestea, șeful Administrației Prezidențiale ucrainene, Mihailo Pololiak, a anunțat că o întâlnire între președinții Ucrainei, Volodimir Zelenski, și Federației Ruse, Vladimir Putin, ar putea avea loc în viitorul apropiat, dar data exactă este imposibil de precizat.

A fost pus la punct un pachet de documente, care au fost deja prezentate, iar propunerile au fost înaintate părții ruse. Ei spun că, în principiu, se pot începe pregătirile pentru întâlnirea celor doi președinți. Rușii trebuie să examineze propunerile noastre și să le dea un răspuns preliminar”, a declarat Podoliak.

ADVERTISEMENT

Credem că pachetul de documente este finalizat, documentul-cheie fiind Tratatul asupra Garanțiilor de Securitate, care rezolvă problema războiului și păcii, și în legătură cu care Andrii Yermak poartă deja consultări cu țările garante. Deci, am putea spune că întâlnirea celor doi președinți poate avea loc în viitorul apropiat. Este imposibil să precizăm data exactă, din cauza problemelor de organizare”, a mai spus Podoliak.

Dar liderul grupului parlamentar al partidului ce l-a adus la putere pe președintele Volodimir Zelenski și totodată șeful echipei de negociere, David Arakamia, a declarat limpede că Ucraina niciun tratat de pace și niciun referendum nu va puta avea loc cât timp trupele invadatoare ale Federației Ruse se află pe teritoriul țării sale.

ADVERTISEMENT

Mai mult, el a explicat și că un tratat semnat sub invazie nu ar fi valabil: „Având în vedere că ei s-au declarat de acord cu normele Convenției de la Viena, iar garanții internaționali nu se vor așeza la masa negocierilor fără respectarea acesteia, este un lucru folositor pentru noi. Când vom ajunge la semnarea unui acord sau în momentul în care așa ceva s-ar putea discuta serios, vor trebui să plece complet. Iar apoi, noi vom fi gata să semnăm și să susținem un astfel de acord”.

Putin se simte înșelat și dă înapoi în problema gazelor plătite în ruble

Casa Albă a anunțat că are informații credibile potrivit cărora președintele Rusiei, Vladimir Putin, simte că este înșelat de consilierii săi militari și că această stare de lucruri duce la tensiuni între șeful statului și conducerea armatei. „Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi cu privire la cât de proaste sunt performanțele militare ale Rusiei și cât de grav afectată este economia rusă de sancțiuni, pentru că toți consilierii săi de rang înalt se tem să-i spună adevărul”, a fost declarația directoarei de comunicare a Casei Albe, Kate Bedingfield.

Ea a calificat invadarea Ucrainei drept o „gafă strategică” ce va slăbi Rusia pe termen lung.

Iar într-o discuție cu cancelarul german Olaf Scholz, același Vladimir Putin a declarat că Rusia va permite țărilor europene să-i plătească pentru gazul importat în euro, și nu în ruble, așa cum ceruse anterior. Președintele Rusiei i-a spus cancelarului Germaniei, că plățile din Europa „vor continua să fie în euro, și transferate ca de obicei către Gazprom Bank, care nu este afectată de sancțiuni” și că, ulterior, banca va converti acești bani din euro în ruble, i-a mai spus Putin lui Scholz, potrivit purtătorului de cuvânt.

„Olaf Scholz nu a fost de acord cu această procedură în timpul discuției, dar a cerut informații în formă scrisă, pentru a înțelege mai bine procedura propusă”, a mai declarat Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei.

ADVERTISEMENT