News

Închisoare pentru fosta şefă de achiziţii de la Spitalul Obregia. A creat un prejudiciu de 4,8 milioane de lei

Fosta șefă de la achiziții publice a Spitalului Obregia a primit închisoare cu executare. Femeia va sta ani buni în spatele gratiilor
22.01.2024 | 19:08
Inchisoare pentru fosta sefa de achizitii de la Spitalul Obregia A creat un prejudiciu de 48 milioane de lei
Fosta șefă de la achiziții a Spitalului Obregia a primit cinci ani de închisoare cu executare. Sursa foto: Facebook / Nicușor Dan
ADVERTISEMENT

Elena Faur, fostă şefă a Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Alexandru Obregia”, a primit de la Tribunalul Bucureşti 5 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Decizia care a fost pronunțată nu este definitivă şi poate fi atacată prin apel.

Contracte cu dedicație la Spitalul Obregia

În acest dosar a fost acuzată că ar fi acordat contracte preferenţial unor firme pentru achiziţii de produse, la preţuri supraevaluate şi de zece ori. Alături de Elena Faur, au fost condamnați Ştefu Camelia, Nicolae Tacu şi Grigore Ion, administratori ai firmelor care au primit contracte cu dedicaţie la Spitalul Obregia.

ADVERTISEMENT

Ei au primit condamnări cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu. De asemenea, pentru șeful Serviciului Administrativ din cadrul spitalului, Claudiu Cristian Alexandru Popescu, a fost încetat procesul penal pentru fals intelectual, ca urmare a prescrierii faptelor.

„În acelaşi context, inculpatul Popescu Claudiu Cristian Alexandru, în calitate de Şef al Serviciului Administrativ şi de preşedinte al comisiei de recepţie a serviciilor prestate în baza a opt contracte încheiate (…) cu societatea SC Trendy Alien SRL, a semnat procesele-verbale de recepţie atestând, contrar adevărului, că serviciile au fost prestate, iar prestatorul şi-a îndeplinit obligaţiile asumate. Mai mult, inculpatul a determinat şi pe ceilalţi membri ai aceleiaşi comisii de recepţie să semneze procesele-verbale de recepţie menţionate”, susţin procurorii.

ADVERTISEMENT

Prejudiciu uriaș adus Spitalului Obregia

Elena Faur este obligată de instanţă să plătească spitalului daune materiale de 4,8 milioane lei. O parte din bani a fost împărțită cu ceilalţi inculpaţi şi firmele acestora.

În plus, firmele care au trucat licitaţiile au fost obligate la plata unor amenzi penale: Freemac Med SRL – 90.000 lei, Trendy Alien SRL – 50.000 lei, Frigoterm Eco Service SRL – 50.000 lei, Sorel 99 SRL – 50.000 lei, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ce metodă aplicau inculpații

În perioada iunie 2011 – decembrie 2016, Elena Faur, în calitate de şef al Serviciului Achiziţii al Spitalului Obregia a încălcat legislaţia primară și atribuţiile de serviciu ce îi reveneau privind domeniul achiziţiilor publice, arată procurorii DNA.

Ea cumpăra produse de la inculpații Camelia Ştefu, Nicolae Tacu şi Ion Grigore la oferte de preţ supraevaluate, fiind întocmite în numele firmelor pe care le administrau. De asemenea, erau și oferte ale acelorași produse întocmite în numele altor societăţi, ce aveau un preţ mai mare stabilit decât cel propus de firmele adiminstrate de aceștia în mod intenţionat.

ADVERTISEMENT

După compararea prețurilor cu care produsele au fost comercializate către spital cu preţurile la care aceste societăţi le-au cumpărat, s-a descoperit o supraevaluare a acestora de până la 1.100%.

ADVERTISEMENT