News

Incident absurd, roata unui Boeing 777 s-a desprins în zbor și a zdrobit mai multe maşini. Avionul avea la bord peste 200 de pasageri

Un avion cu aproape 250 de persoane la bord a aterizat de urgență pe aeroportul din Los Angeles, după ce roata trenului de aterizare s-a desprins în timpul decolării.
08.03.2024 | 12:16
Incident absurd roata unui Boeing 777 sa desprins in zbor si a zdrobit mai multe masini Avionul avea la bord peste 200 de pasageri
Momentul în care roate se desprinde şi urmările acestui fapt Foto: X
ADVERTISEMENT

În timpul decolării unui avion Boeing 777 al United Airlines, care efectua zborul UA35 între San Francisco (SFO) și Osaka (KIX), una dintre anvelopele trenului principal de aterizare s-a desprins şi a căzut la sol, momentul incidentului şi urmările acestuia fiind înregistrate video.

Greutatea unei roți din trenul de aterizare este de 120 kg

O roată a căzut la scurt timp după decolarea aeronavei și a avariat mai multe mașini parcate în apropierea aeroportului din San Francisco. Imediat după raportarea situaţiei cursa spre Japonia a fost întreruptă. iar avionul a efectuat o aterizare de urgență în Los Angeles, fără consecințe pentru pasageri și echipaj.

ADVERTISEMENT

Boeing 777 are un total de 12 roți pe trenul principal de aterizare: șase pe fiecare parte, dispuse în două rânduri de câte trei. Anvelopele au în diametru 52X21.0R22, adică 52 inch (1,32 m) în diametru, iar greutatea totală, cu tot cu jantă, este de aproximativ 120 kg.

Roțile masive au sarcina de a transporta un avion a cărui greutate maximă la decolare poate fi de până la 350 de tone.

ADVERTISEMENT

Potrivit serviciului Flightrada24.com, aeronava căreia i s-a întâmplat incidentul este un Boeing 777-200ER (Extended Range) N226UA, fabricat înainte de 2001. Aceasta poate transporta maxim 276 de pasageri.

Presa americană scrie că a avut loc joi, în jurul orei locale 11.24 (ora 21.24 în România), după ce avionul Boeing 777 a decolat de pe Aeroportul Internațional San Francisco. La bord se aflau 235 de pasageri și 14 membri ai echipajului.

ADVERTISEMENT

O investigație a fost lansată în legătură cu incidentul, a declarat purtătorul de cuvânt al Administrației Federale a Aviației, Tony Molinaro. “Le suntem recunoscători piloților și însoțitorilor noștri de bord pentru profesionalismul lor în gestionarea acestei situații”, a transmis United Airlines, într-un comunicat. “Vom colabora cu clienții, precum și cu proprietarii vehiculelor avariate, pentru a ne asigura că nevoile acestora sunt satisfăcute”, se mai arată în mesaj.

Purtătorul de cuvânt al aeroportului din Los Angeles, Doug Yakel, a declarat că pista a fost închisă pentru scurt timp, după ce pasagerii au fost evacuați, pentru a le permite echipelor de curăţenie să curețe resturile.

ADVERTISEMENT

Experții în aviație spun că slăbirea anvelopelor avioanelor este extrem de rară și nu indică o problemă de mare gravitate. “Anvelopele rămase sunt pe deplin capabile să gestioneze sarcina”, a declarat, pentru Associated Press , Allan Price, fost pilot al Delta Air Lines.

ADVERTISEMENT