Life

Cu ce viteză zboară un avion de pasageri. Care e cea mai rapidă aeronvavă de acest gen

Care este viteza cu care se poate deplasa un avion de pasageri. Piloții sunt cei care decid când este cazul să zboare la viteză maximă.
06.03.2024 | 09:59
Cu ce viteza zboara un avion de pasageri Care e cea mai rapida aeronvava de acest gen
Care este viteza maximă cu care se poate deplasa un avion. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Pentru multe persoane, zborul cu avionul poate fi o adevărată provocare. Multă lume are frică de avion, deși acesta este unul dintre cele mai sigure mijloace de transport. În zbor, viteza avionul nu se resimte, însă, mulți pasageri s-au întrebat, măcar o dată, cu ce viteză zboară o aeronavă de pasageri.

Cu ce viteză se deplasează avioanele

Avionul este cel mai sigur mijloc de transport. În ciuda faptului că multe persoane se tem de zbor, în domeniul aviatic au loc cele mai puține accidente. Acest lucru se datorează faptului că toate aeronavele sunt pilotate de piloți pricepuți.

ADVERTISEMENT

Dincolo de faptul că este cel mai singur mijloc de transport, avionul este și unul dintre cele mai rapide. Cu ajutorul lui, milioane de pasageri ajung dintr-o destinație în alta în doar câteva ore.

De cele mai multe ori, viteza care este indicată pe panoul de zbor poate fi diferită de cea din realitate. Direcția vântului, dar și alte condiții atmosferice influențează foarte mult viteza cu care un avion se deplasează.

ADVERTISEMENT

De obicei, avioanele circulă cu diverse viteze, în funcție de tipul lor. De exemplu, un avion comercial nu va zbura niciodată cu aceeași viteză ca un avion militar. Diferențe dintre cele două sunt uriașe.

Cum stabilesc piloții când este cazul să atingă viteza maximă

De exemplu, un Boeing 747 sau un Airbus A380 vor zbura mereu cu viteze cuprinse între 1.040 și 1.125 de km/oră. Sau, așa cum se măsoară în domeniul aviatic, cu 0.85 și 0.89 Mach.

ADVERTISEMENT

În schimb, viteza avioanelor de luptă este mult mai mare. Dat fiind tipul de aeronavă și scopul căruia deservește, viteza avioanelor de luptă poate depăși Mach 3.

În general, un avion comercial de mici dimensiuni care circulă pe o rută obișnuită are o viteză de maxim 650 km/h. În cazul avioanelor echipate cu motor cu reacție, viteza crește semnificativ. Aceste aeronave pot ajunge să circule și cu 950 km/h.

ADVERTISEMENT

În cazuri excepționale, piloții pot decide dacă este nevoie să zboare cu viteze mai mari. De multe ori, se întâmplă să fie necesar ca un avion să circule și cu 1.125 km/h. Piloții recurg la această viteză atunci când avionul decolează cu întârziere și trebuie respectat un anumit program la aterizare.

Viteza avioanelor nu depinde doar de tipul lor, ci și de momentul zborului. La decolare, aeronava va avea mereu o viteză mai mică decât în punctul culminat al zborului de la altitudini mari.

La un moment dat, în istorie au existat și avioane supersonice ale cărora viteză depășeau viteza sunetului. Concorde a fost aeronava care se putea deplasa cu mai mult de 1 Mach.

ADVERTISEMENT
Tags: