News

Incident grav în Harghita. Un urs a intrat într-o casă. Animalul a atacat echipa de intervenție chemată

Autoritățile din județul Harghita au fost în alertă în noaptea de marți spre miercuri. Jandarmii și vânătorii au intervenit pentru a alunga un urs intrat într-o casă din oraşul Bălan.
06.04.2022 | 11:12
Incident grav in Harghita Un urs a intrat intro casa Animalul a atacat echipa de interventie chemata
Un urs a intrat într-o casă din județul Harghita. Animalul a încercat să atace echipa de intervenție. Sursa foto: IJJ Harghita / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Încă un incident grav cauzat de prezența urșilor a fost raportat în județul Harghita. Un animal a intrat de această dată într-o locuință și a fost nevoie să fie împușcat pentru a fi înlăturat.

Un urs a intrat într-o casă din județul Harghita. Animalul a încercat să atace echipa de intervenție

Noaptea trecută, jandarmii din județul Harghita au fost solicitați să intervină pentru alungarea unui urs din orașul Bălan. Inițial, apelul a fost făcut de o femeie care semnala prezența a 3 urși pe strada 1 Decembrie 1918.

ADVERTISEMENT

Alertată, echipa de intervenție, formată din jandarmii și vânătorii, s-a deplasat în zona indicată. Aici, echipajele au mai descoperit un singur urs pe care au încercat să îl alunge.

În timpul misiunii, animalul a intrat într-o casă locuită, dar din fericire proprietarul nu se afla acasă.

ADVERTISEMENT

Conform autorităților, ursul a devenit agresiv și ar fi încercat să atace echipa de intervenție. Din această cauză, primarul orașului Bălan a permis vânătorului să folosească pușca. Ursul a fost rănit și a fugit în pădurea din apropiere.

”A fost necesară folosirea armei de către vânători, deoarece animalul a devenit agresiv, încercând să atace echipa de intervenție, ursul fiind astfel, rănit.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost alungat până la urmă în pădurea din apropiere, nefiind înregistrate decât pagube materiale pe timpul intervenției. La fața locului a fost prezent tot timpul și un echipaj SMURD”, au transmis jandarmii.

15 prezențe ale urșilor anunțate la 112 în Harghita de la debutului anului

Cei de la IJJ Harghita anunță că pericolul în zonă a fost îndepărtat, iar acum se încearcă găsirea animalului rănit prin împușcare.

ADVERTISEMENT

Autoritățile preciează că, de la începutul anului, numai în acest județ au fost 15 apeluri la 112 prin care era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite.

”Echipa constituită a mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent, iar în această dimineață (n.r. miercuri) se va încerca găsirea animalului rănit de către o echipă constituită în acest scop.

De la începutul anului, au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita (IJJ) 15 apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.

Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia”, au declarat reprezentanții IJJ Harghita, scrie Brașov.net.

ADVERTISEMENT