News

Incidente violente într-un complex de blocuri carantinate din Germania! Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene. Printre locatari se află și români

22.06.2020 | 14:12
Incidente violente intrun complex de blocuri carantinate din Germania Fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene Printre locatari se afla si romani
ADVERTISEMENT

O serie de incidente violente au izbucnit weekend-ul trecut în orașul german Gottingen, situat la doar 200 de kilometri distanță de abatorul care s-a transformat în focar COVID-19 după ce peste 650 de angajați români au fost depistați pozitiv cu acest virus.

Scandalul a izbucnit într-un complex de blocuri plasate în carantină de autorități după ce au fost confirmate 120 de cazuri de îmbolnăvire. Anunțați în ultima clipă că nu pot ieși din case, locatarii s-au „răzbunat” pe polițiștii veniți să înconjoare intrarea cu garduri metalice.

ADVERTISEMENT

Nemulțumiți că vestea intrării în carantină nu le-a fost comunicată înainte de impunerea efectivă a restricțiilor, oamenii au aruncat cu pietre și cauciuri în direcția forțelor de ordine. Ba mai mult, de la ferestre au „zburat” mașini de călcat, uscătoare de rufe, dar și un calculator.

Un nou scandal în Germania. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a stopa revolta locatarilor unor blocuri aflate în carantină

Cel puțin 100 de persoane, unele înarmate cu bâte și bare de metal, au încercat să rupă cordonul de securitate, în timp ce altele escaladau gardurile instalate de polițiști. Scutierii au fost nevoiți să apeleze la gaze lacrimogene pentru a pune capăt violențelor.

ADVERTISEMENT

Spiritele s-au calmat abia în momentul în care la fața locului și-a făcut apariția primarul din Göttingen, Rolf-Georg Köhler, care a discutat cu locatarii nemulțumiți. Potrivit acestuia, peste 200 de copii și adolescenți au parte de condiții precare în complexul rezidențial.

Oamenii n-au mâncare, avem copii mici. Trebuie să cumpărăm medicamente, lapte, scutece. Sunt și câte șase copii într-o singură locuință. Uitați, ea e sora mea, trebuie să împartă un fruct cu șase copii”, i-a transmis un bărbat edilului.

ADVERTISEMENT

Reacția MAE: „Sunt 120 oameni infectați, nu avem date privind cetățenia lor”

Având în vedere că în blocurile respective locuiesc și cetățeni români, Ambasada României la Berlin s-a autosesizat și a cerut informații cu privire la situația de acolo, numărul de conaționali infectați, starea de sănătate a acestora, precum și măsurile dispuse de autorități în acest context.

Datele preliminare obținute de reprezentanții misiunii diplomatice indică faptul că în urma campaniei de testare derulată în zona respectivă de către autoritățile locale au fost identificate 120 de persoane infectate cu COVID-19. Procedurile de verificare și testare a tuturor persoanelor care locuiesc în complexul rezidențial sunt, însă, în curs de desfășurare.

ADVERTISEMENT

Totodată, reprezentanții Autorității de Sănătate au informat că, la acest moment, nu sunt disponibile date cu privire la identitatea și cetățenia persoanelor infectate, fiind prioritare demersurile de reducere a riscului de propagare a infecției.

Ambasada României la Berlin menține dialogul cu autoritățile locale și este pregătită să acorde asistență consulară conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de statul de reședință în contextul pandemiei de COVID-19”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Toate persoanele care se întorc din districtul în care se află abatorul devenit focar COVID-19 vor intra în carantină sau izolare

Având în vedere situația epidemiologică din Gutersloh, Raed Arafat a semnat un ordin care prevede reintroducerea măsurii de carantină/izolare pentru toate persoanele venite din acest district german. Cu alte cuvinte, românii care se vor întoarce în țară din zona respectivă vor fi plasați în carantină sau, după caz, izolați la domiciliu timp de 14 zile.

Decizia a fost luată în ciuda faptului că Germania figurează conform listei NSP printre țările din zona verde. Districtul Kreis Gutersloh are o populație de aproximativ 250.000 de persoane, dintre care câteva sute sunt cetățeni români.

ADVERTISEMENT
Tags: