News

Industria de armament a României, salvată de războiul din Ucraina. Care sunt cele mai profitabile fabrici ale Romarm

Industria de armament a României rămâne una de dimensiuni reduse în care produsele cele mai profitabile sunt armele de mici dimensiuni și muniția, nu vehiculele sofisticate.
08.06.2022 | 11:25
Industria de armament a Romaniei salvata de razboiul din Ucraina Care sunt cele mai profitabile fabrici ale Romarm
Industria de armament din România, iertată de datoriile la stat. Colaj Fanatik/Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Romarm, compania de stat care gestionează industria de armament a României, este pe profit însă acesta rămâne redus. Cele mai profitabile uzine din cele 15 deținute de Romarm sunt, în general, cele care produc muniție sau arme de infanterie de mici dimensiuni, în timp ce fabricile care produc armament mai sofisticat, precum vehicule de luptă, fie au profit mic, fie merg pe pierdere.

Romarm, iertată de datoriile către stat

În Monitorul Oficial au fost publicate bugetele de venituri și cheltuieli pe anul 2022 ale majorității celor 15 filiale ale Romarm, iar datele indică faptul că majoritatea lor vor obține profit în acest an, însă acesta este unul destul de firav.

ADVERTISEMENT

Bugetul de venituri și cheltuieli al companiei Romarm în ansamblul său, a fost aprobat prin HG 504 din 14 aprilie 2022. Prin acest act normativ au crescut veniturile totale cu 97,83%, de la 145,2 milioane la 287,4 milioane lei. Creșterea este generată de contractele încheiate cu MApN la finele anului trecut. De asemenea, și cheltuielile au crescut cu 97,7% de la 144,9 milioane la 286,7 milioane lei.

Creșterea cheltuielilor este, de fapt, o veste bună pentru industria de apărare pentru că a fost generată de anularea unor arierate la bugetul de stat de peste 100 de milioane. De scutirea la plată a obligațiilor beneficiază Uzina Mecanică București, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Automecanică Moreni, Metrom S.A., Tohan S.A., Fabrica de Pulberi Făgăraș, Pirochim Victoria S.A., Uzina Mecanică Sadu, Carfil S.A. și Fabrica de Arme Cugir.

ADVERTISEMENT

Un alt factor care contribuie la limitarea profitului la numai 700.000 lei este faptul că Romarm va aloca 14 milioane de lei pentru investiții.

„Nava-amiral” a industriei de armament din România ese Uzina Mecanică Cugir, care produce pistoale, mitraliere, încărcătoare ș.a. Uzina are venituri preconizate de 138,8 milioane de lei, însă profitul este estimat la numai 1,75 milioane lei. Tot la Cugir se află Fabrica de Arme care produce arme de infanterie și mitraliere, însă aceasta a avut anul trecut pierderi de 6.700.000 lei.

ADVERTISEMENT

Rachetele, cel mai profitabil produs al industriei de armament

Uzina Automecanica Moreni, la venituri de 28,2 milioane și cheltuieli de 35,9 milioane, va fi pe minus cu 7.730.000 lei. Cifrele sunt cumva surprinzătoare întrucât la Moreni se produce armament cu valoare adăugată mare, precum transportoarele blindate SAUR 1, SAUR 2 și Zimbru. Însă problemele contabile cele mai mari sunt la Uzina Mecanică Plopeni, producătoare de muniție, unde pierderile pe anul în curs sunt estimate la 8,9 milioane lei.

La polul opus, cea mai profitabilă filială a Romarm este Electromecanica Ploiești, cu un profit preconizat de 8,371 milioane de lei, obținut din producția de rachete a fabricii, unica producătoare din România. Ca profitabilitate se remarcă și Uzina Mecanică Mija, cu 4,4 milioane lei, bani obținuți din fabricarea de bombe pentru avioare, plăci de mine antitanc și grenade.

ADVERTISEMENT

Armamentul cel mai sofisticat produs de Romarm este reprezentat de tancurile TR-85, realizate la Uzina Mecanică București. Însă UMB are o cifră de afaceri mică, având venituri de 38,3 milioane lei, iar cheltuieli de 37,7 milioane. Astfel că profitul limitat de numai 578.000 lei este explicabil prin lipsa comenzilor și prin faptul că uzina se limitează doar repararea sau modernizarea blindatelor aflate deja în uz.

Într-o situație similară se află Carfil Brașov, unde se produc aruncătoare de grenade antitanc, mortiere și muniția aferentă, compania având un profit de numai 146.000 lei. Uzina Mecanică Sadu, unde sunt realizate o variantă a pistolului-mitralieră Kalașnikov, are un profit anticipat de numai 333.000 lei, deși este a doua uzină ca volum al producției din cadrul Romarm.

ADVERTISEMENT