News

Industria HoReCa cere să nu mai depindă de rata de incidență. ”Am pierdut 80% din cifra de afaceri”

09.02.2021 | 10:44
Industria HoReCa cere sa nu mai depinda de rata de incidenta Am pierdut 80 din cifra de afaceri
ADVERTISEMENT

Industria HoReCa cere să fie ”desprinsă” de principiul 3 la mie și să poată funcționa la 30% din capacitate indiferent de procent. 

Aceasta ramură a fost zdruncinată de măsurile impuse de autorități pe timpul pandemiei. Industria a pierdut 80% din cifra de afaceri și mulți antreprenori sunt în pragul falimentului.

ADVERTISEMENT

”Aşadar, fiecare zi contează. Trebuie să ne mobilizăm pentru ce se întâmplă după pandemie. Mulţi antreprenori nu pot merge mai departe,” a precizat președintele HORA, Daniel Mischie, conform știripesurse.

Daniel Mischie: ”Propunerea noastră e ca HoReCa să fie desprinsă de principiul 3 la mie”

„Părerea noastră este că autorităţile nu vor putea face, în perioada următoare, un recensământ corect, drept urmare propunerea noastră e ca HORECA să fie desprinsă de principiul 3 la mie, să poată funcţiona la 30% din capacitate indiferent de procent şi în moment în care e un lockdown total pentru întreaga economie să fie şi pentru HORECA”, a transmis Daniel Mischie.

ADVERTISEMENT

Mischie a mai declarat că un sfert dintre antreprenori nu mai pot deschide afacerile acum.

„Unităţile din turism nu au nevoie de ajutor, de fonduri alocate în acest sens, au nevoie să fie despăgubite. Guvernul trebuie să despăgubească această industrie pentru restricţiile impuse. Am reuşit la sfârşitul anului trecut ca operatorii să fie despăgubiţi cu 20% din diferenţa cifrei de afaceri 2020 – 2019. Acum, legea e publicată în Monitorul Oficial. Se fac completări şi va fi revotată miercuri. Reprezentăm 5% din PIB-ul României…

Aşteptăm ca despăgubirile să vină în cel mai scurt timp. Facem apel ca pentru cele trei pătrimi dintre operatorii care au mai rămas pe piaţă să nu fie pandemia capăt de linie. Credem că 500 de milioane de euro trebuie să ajungă imediat, în cel mai scurt timp, la antreprenori. Dacă nu, vom fi practic la o treime dintre antreprenori care nu vor mai putea deschide vreodată. Pe lângă despăgubirile pentru anul 2020, suntem foarte atenţi la programul propus de noua guvernare pentru despăgubirile aferente anului 2021. Credem în principiul de parteneriat cu autorităţile”.

ADVERTISEMENT

El a precizat că, în medie, un antreprenor a pierdut aproximativ 120.000 de euro din cauza restricţiilor impuse în pandemie şi că pierderea totală a industriei pe ultimul an a fost de 5 miliarde de euro.

Mischie a mai spus că „dacă se schimbă modul de calcul al incidenţei, la finalul săptămânii restaurantele din Bucureşti închid din nou. Dacă se schimbă sistemul de calcul, e moarte. Moarte clară. Ideea e să decuplăm HORECA 30% de aceste cifre care, oricum, au multe semne de întrebare”.

ADVERTISEMENT
Tags: