News

Inflația și hoții din România și Republica Moldova atacă fermele din Franța și din alte țări. Furturile se înmulțesc în exploatările agricole europene

Furturi de struguri, legume, tractoare, utilaje agricole și dispozitive GPS. Inflația alimentară și hoții din România și Republica Moldova atacă fermele europene
01.10.2023 | 11:21
Inflatia si hotii din Romania si Republica Moldova ataca fermele din Franta si din alte tari Furturile se inmultesc in exploatarile agricole europene
Inflația și scumpirea carburanților au pus hoții de ferme la treabă / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Fermele franceze și europene se confruntă cu o creștere a furturilor, un fenomen larg răspândit care poate fi explicat parțial prin inflație. În timp ce fermierii au fost mereu nevoiți să suporte furturi diverse, fructe, legume sau alimente, fenomenul a luat o nouă turnură.

Struguri și roșii

„Furturi în timpul culesului de struguri au mai avut loc și înainte, dar este pentru prima dată când mi se golește întreaga parcelă”, a declarat pentru Euractiv Catherine Hannoun, o viticultoare din Port-Lesnay, în Jura. Din 32 de ari de viță-de-vie, i-au mai rămas doar doi. La jumătatea lunii septembrie, în timp ce ea era plecată, i-au fost furate între 2 și 2,5 tone de struguri.

ADVERTISEMENT

Femeia deplânge o pierdere semnificativă de venituri și de muncă: 40.000 de euro. „Acest nivel de agresiune este deprimant. Hoții distrug rodul muncii noastre și întregul nostru efort depus”, spune ea. În acest an, trei exploatări viticole din departamentul Jura au suferit furturi de amploare. Un an excepțional pentru recolte, potrivit asociației profesionale a producătorilor de vinuri din Jura.

Dar nu doar vița-de-vie atrage hoții și problemele. În noaptea de 24 spre 25 septembrie, 400 kilograme de roșii au fost furate dintr-o fermă urbană de lângă Nantes, o pagubă apreciată de 2.500-3.000 de euro. Înființată în ianuarie 2021 în cartierul Doulon-Gohards, ferma, aparținând lui Simon Prevost, a fost deja jefuită de patru ori.  „Altădată au furat drujbe și motocoase.  De asemenea, mi s-a furat combustibil și piese de la un vehicul utilitar”, spune proprietarul fermei, care denunță „o bandă organizată”.

ADVERTISEMENT

Dispozitivele GPS, prada supremă

În nordul Franței (Flandra franceză), agricultorii deplâng „furturi masive de legume”, antrenând, pentru mulți, dificultăți economice. Același lucru este valabil și pentru utilaje și alte echipamente. Fermierii sunt nevoiți să își intensifice supravegherea câmpurilor înainte de a raporta furturile la poliție.  În acest an, în regiunea Eure, un fermier a avertizat recent cu privire la numărul tot mai mare de furturi de dispozitive speciale GPS montate pe tractoare, dispositive esențiale în agricultura modernă și care sunt scumpe (pot depăși 10.000 de euro).

În 2022, jandarmeria a înregistrat 16.000 de cazuri de daune materiale în ferme, inclusiv furturi, tentative de furt și deteriorări. Dintre acestea, 402 au implicat furtul sau tentativa de furt de unități GPS de către echipe foarte bine organizate. Aceste echipamente sunt departe de simplul dispozitiv GPS care arată pur și simplu drumul către o anumită destinație. Ele sunt folosite pentru a optimiza conducerea tractorului, dar mai ales pentru semănat, pulverizarea ierbicidelor, recoltare, etc. De aici și interesul deosebit manifestat de infractori care revând apoi aceste echipamente căutate în străinătate.

ADVERTISEMENT

Anual, sute de tractoare ajung pe o piață paralelă

„Cifrele nu au fost încă finalizate, dar asistăm la o creștere a acestui fenomen, care era deja foarte mare în 2022. Este din ce în ce mai răspândit și aceste furturi se banalizează ca urmare a creșterii prețurilor la alimente și la motorină”, a declarat Luc Smessaert, vicepreședinte Federației Naționale a Sindicatelor Exploatatorilor Agricoli agricoles (FNSEA).

Prin urmare, aceste furturi ar putea fi explicate parțial prin inflația alimentară, care a crescut cu 11,1% în acest an. Dar asta nu este tot. „Când oamenii recoltează un rând întreg de parcele, se știe că această cantitate nu este pentru a hrăni o familie. Avem de-a face cu o piață paralelă”, explică Smessaert.

ADVERTISEMENT

Deși este dificil de știut unde ajung bunurile furate, datele privind furturile de tractoare dezvăluie un trafic care implică rețele din țările din Europa de Est, potrivit Oficiului central de combatere a delincvenței itinerante (OCLDI) În fiecare an, câteva sute de tractoare ajung pe o piață paralelă.

Hoți din România și din Republica Moldova

„Avem de-a face cu grupuri infracționale organizate, itinerante, care se asociază fără a avea neapărat un lider real”, a explicat, în aprilie, generalul Marc de Tarle, șeful OCLDI, scrie RadioFrance. „Este vorba de grupuri mici de infractori, foarte abili, care lucrează în mai multe țări pentru a satisface nevoile unei piețe paralele. În acest moment, ei provin din România și din Republica Moldova. La începutul lunii aprilie, de exemplu, OCLDI a ajutat brigada de cercetare din La Rochelle la arestarea a trei cetățeni români care au furat nouă unități GPS în regiune”.

„Acești infractori se bazează pe diaspora locală sau cumpără autovehicule la prețuri mici, sau chiar le împrumută comunitatea”, continuă el. „Conduc vehicule cu numere de înmatriculare francize, într-un mod de a încerca să treacă neobservați atunci când cercetează viitoarea locație, ceea ce se face uneori noaptea, folosind binocluri cu vedere pe timp de noapte”.

„Odată ce au reperat prezența antenelor GPS pe tractoare, de exemplu, într-o magazie, intră prin efracție folosind un echipament destul de rudimentar. Echipamentele GPS sunt demontate și luate în câteva minute și deseori își găsesc cumpărători în altă țară. Echipa însărcinată cu furtul, adesea formată din doi hoți, un șofer și, uneori, un paznic, lasă bunurile într-un loc prestabilit sau trimite detaliile unor complici, care vin apoi să ridice echipamentul”

Patrule ale jandarmeriei

Pentru a preveni acest fenomen, fiecare departament francez mobilizează echipe specializate de jandarmi pentru a asigura o supraveghere sporită a exploatațiilor agricole. Aceste dispozitive emană din așa numită „Unitate Demeter”, înființată în 2019 de către Direcția Generală a Jandarmeriei Naționale, la inițiativa FNSEA, pentru a combate „agribashing-ul”.

Termen care, în Franța, se referă la criticile aduse metodelor de producție agricolă intensivă și, potrivit FNSEA, în special, se referă la o denigrare sistematică presupusă a sectorului agricol. Conceptul de agribashing, care a apărut în 2016 și a devenit rapid popular după 2018, rămâne controversat.

Această unitate este însoțită de inițiative regionale, cum ar fi „planul șampaniei” în regiunea cu același nume, care propune o vizibilitate sporită a jandarmeriei în sectorul viticol, sau o operațiune lansată în Jura pentru a-i sensibiliza pe viticultori și pe culegători cu privire la riscurile de furturi, în special.

Aceste măsuri dau roade, potrivit vicepreședintelui FNSEA, care subliniază că rețelele care vând produse „de lux”, precum usturoiul, stridiile și stafidele, au fost destructurate. Datorită acestei rețele teritoriale, informațiile sunt transmise mai rapid, iar agricultorii sunt mai dispuși decât înainte să depună plângeri.

„Nu realizează cât rău fac”

Cu recoltarea strugurilor în plină desfășurare pe dealurile din Jura, viticultoarea Catherine Hannoun așteaptă să revină calmul pentru a se reuni cu ceilalți viticultori din regiune și a se gândi la noi modalități de a proteja regiunea. „Există cu siguranță patrule, dar este încă ușor să pătrunzi în ferme”, deplânge ea, în timp ce așteaptă rezultatele anchetei în curs.

„Impunitatea trebuie să înceteze, iar sancțiunile trebuie să fie mai severe. Să ataci o fermă este ca și cum ai ataca o farmacie, este intolerabil. Mai ales că există salarii de plătit, combustibili, contracte de onorat, acești oameni nu realizează cât rău fac”, insistă Luc Smessaert.

În opinia sa, guvernul trebuie să investească mai mult în controlul fraudei pentru a contracara piața paralelă a produselor agricole. El sugerează creșterea numărului de patrule de poliție, în special în timpul vacanțelor de vară, și le reamintește agricultorilor să fie vigilenți, să instaleze camere de luat vederi în fermele lor și să depună plângeri.

Aceste semnale de alarmă de alarmă se aud și în alte părți ale Europei. Cum ar fi în Italia (furturi de tractoare și utilaje agricole) și Spania. În Marea Britanie, autoritățile deplâng o creștere de 300% a furturilor de utilaje agricole până în 2023. O anchetă recentă realizată în fermele irlandeze a arătat că mai mult de jumătate dintre fermieri au fost victime ale furturilor.

ADVERTISEMENT