News

Inflația va crește și mai mult în România. CE a publicat raportul despre efectele războiului din Ucraina

Inflația va crește și mai mult în România, conform unui raport publicat recent și în care Comisia Europeană a analizat efectele economice ale războiului din Ucraina.
23.05.2022 | 17:01
Inflatia va creste si mai mult in Romania CE a publicat raportul despre efectele razboiului din Ucraina
Comisia Europeană nu are vești bune pentru economia României. Foto: beststocks.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Așadar, chiar și în contextul măsurilor excepţionale adoptate pentru atenuarea impactului asupra gospodăriilor şi IMM-urilor al facturilor la electricitate şi gaze, inflaţia ar urma să crească şi mai mult în România.

Inflația din România va atinge valori și mai mari

Printre altele, în raportul experților de la Comisia Europeană se arată că va fi afectat consumul privat. Practic, este doar o chestiune de timp până când vom simți și mai accentuat cum invadarea Ucrainei va afecta și mai mult economia României.

ADVERTISEMENT

Sursa citată arată că efectele directe negative ale invaziei vor fi probabil limitate, pe fondul legăturilor comerciale directe reduse ale României cu Ucraina şi Rusia. La polul opus, efectele indirecte ar putea fi considerabile.

Impactul preţurilor energiei şi al materiilor prime are implicaţii extinse. Ţinând cont de importanţa Ucrainei şi a Rusiei ca furnizori de petrol, gaze şi materii prime (alimentare şi non-alimentare) pe pieţele globale, preţurile au crescut semnificativ.

ADVERTISEMENT

România produce cea mai mare parte a gazelor pe plan intern, dar importă aproape 20% din consumul total de gaze, fiind puternic dependentă de gazoductul rusesc care trece prin Ucraina”, se arată în raportul CE.

Mai departe se explică modul în care importurile de ţiţei rusesc vor avea impact asupra inflației din România: ”În acelaşi timp, importurile de ţiţei rusesc sunt folosite de rafinării, care le reexportă ca produse petroliere finite.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, inflaţia ar urma să crească şi mai mult, afectând consumul privat, în pofida măsurilor excepţionale adoptate pentru a atenua impactul asupra gospodăriilor şi IMM-urilor al facturilor la electricitate şi gaze.”

Industria auto va fi foarte afectată curând

Industria auto și industria producătoare de utilaje vor fi printre cele mai afectate de noile condiții economice. Ne referim la două sectoare vulnerabile la importurile de energie, la evoluţia preţului energiei şi a necesarului de materii prime.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană mai arată că România este în prima linie a crizei umanitare şi geopolitice din cauza numărului mare de refugiaţi din Ucraina.

Chiar dacă majoritatea pleacă spre alte ţări ale UE, rezolvarea nevoilor acestora implică mobilizarea unor resurse suplimentare, atât în domeniul sănătăţii şi al protecţiei sociale, cât şi în educaţie.

CE arată că România va fi ajutată de Politica de coeziune pentru refugiaţii din Europa şi prefinanţarea suplimentară de la mecanismul (REACT-EU) pentru a rezolva urgent necesităţile de primire şi integrare a celor care pleacă din Ucraina.

Chiar și așa, încheierea situaţiei de deficit excesiv cel târziu până în 2024 va fi în beneficiul României. Asta se va face prin consolidare bugetară, cu obiectivul asigurării unei corectări de durată a deficitului excesiv. Conform raportului citat de Agerpres, se va avea în vedere îmbunătăţirea calităţii finanţelor publice şi intensificarea potenţialului de creştere.

ADVERTISEMENT