ADVERTISEMENT
News

Informare de ploi abundente, vijelii și grindină de la ANM. S-a emis și cod roșu de inundații

Autor: Adrian Baciu | 13.05.2021 | 11:03
Informare de ploi abundente, vijelii și grindină de la ANM. S-a emis și cod roșu de inundații
Informare de ploi abundente, vijelii și grindină de la ANM. S-a emis și cod roșu de inundații. Sursa foto: hepta.ro

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o informare meteo de instabilitate atmosferică, valabilă în toată țara, până vineri, la ora 21.00. De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod roşu de inundații pentru nordul țării.

ADVERTISEMENT

Avertizarea a intrat în vigoare la ora 10.00. Potrivit datelor specialiștilor, în majoritatea regiunilor vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină.

Informare ANM de ploi abundente, vijelii și grindină

Până vineri seara, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină.

ADVERTISEMENT

Aceste fenomene se vor semnala, joi (13 mai), îndeosebi în sudul, vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, iar vineri (14 mai) cu precădere în jumătatea de nord a țării.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…35 l/mp.

A fost emis și un cod roșu de inundații

Tot joi dimineața, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod roşu de inundații pentru județul Satu Mare.

ADVERTISEMENT

Potrivit hidrologilor, până la ora 13:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de pericol pe râul Maria (afluent al Crasnei) – judeţul Satu Mare.

Un cod portocaliu de viituri a fost emis de INHGA pe Someş şi Crasna, iar un cod galben de inundaţii pe cursuri din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în București joi și vineri

Potrivit datelor ANM, pe parcursul zilei de joi cerul va avea înnorări temporare, vântul va sufla slab și moderat, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 21 de grade.

În orele serii și la începutul nopții (13/14 mai) va crește probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu aspect de vijelie.

ADVERTISEMENT

Cantitățile de apă vor putea depăși 10 l/mp. Temperatura minimă va fi de 10…12 grade.

Vineri,14 mai, vremea va fi în general frumoasă și normală sub aspect termic. Cerul va fi variabil, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40…50 km/h, la începutul zilei, apoi va slăbi în intensitate. Temperatura maximă va fi de 23…24 de grade

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT