News

Informații noi în dosarul ”Guru din Apuseni”: ”Părinții ar putea fi urmăriți penal”. Câți bani făceau ”Copiii Soarelui” și cine se afla în spatele asociației

Informații noi în cazul ”Guru din Apuseni”. Părinții minorilor care fac parte din comunitatea ”Copiii Soarelui” ar putea fi puși sub acuzare în dosarul în care este anchetat și liderul lor spiritual.
01.06.2022 | 10:02
Informatii noi in dosarul Guru din Apuseni Parintii ar putea fi urmariti penal Cati bani faceau Copiii Soarelui si cine se afla in spatele asociatiei
Copiii Soarelui este o comunitate construită în 25 de ani de Fărcaș Ardelean, fost miner / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cercetările în cazul ”Adi de la Brad” se vor extinde, după ce mai mulți membri ai comunității ”Copiii Soarelui” au fost anunțați că vor avea calitatea de suspect în dosar. Aceștia ar putea fi acuzați de rele tratamente asupra minorului, susține avocatul lui Fărcaș Ardelean, cel supranumit ”Guru din Apuseni”.

”Copiii copiilor” Soarelui, preluați de DGASPC Hunedoara

După ce la data de 14 mai, autoritățile au descins în cătunul Pleșa (comuna Ribița), acolo unde se află membrii comunității ”Copiii Soarelui”, 12 minori cu vârste cuprinse între 4 luni și 12 ani au ajuns la DGASPC Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Aceștia au fost identificați pe baza certificatelor de naștere și s-a constatat că locuiesc cu părinții, au o dezvoltare adecvată vârstei și nu prezintă forme de abuz fizic. Conform DGASPC Hunedoara, copiii nu frecventează forme de învățământ din România, fiind înscriși la o unitate școlară din Statele Unite, așa cum le-au declarat părinții. De asemenea, cei mici nu erau înscriși la medicul de familie, părinții tratându-i cu produse naturiste, în caz de boală.

Avocatul lui Fărcaș Ardelean: ”Oamenii din comunitate sunt terifiați”

Aurel Moldovan, avocatul lui Fărcaș Ardelean, spune că oamenii sunt speriați și disperați că au rămas fără copii.

ADVERTISEMENT

”Oamenii sunt terifiați de modalitatea injustă a organelor de poliție, care au venit cu mascați la fața locului, au intrat abuziv în casele oamenilor. Nu s-au prezentat, nu au spus cine sunt, n-au arătat mandatul de percheziție. Procurorul a venit cam la o oră după ce s-a intrat în casele oamenilor.

De ce trebuie să intri în mod abuziv, să le faci poze copiilor, cu ce drept? Și apoi trimiți DGASPC-ul cu 4 mașini: 2 pline cu reprezentanți ai instituției și 2 goale, să le iei copiii din brațe”, a declarat Aurel Moldovan pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Unii dintre părinți ar putea avea calitatea de suspecți

Situația s-ar putea complica și mai mult, susține avocatul, pentru că unii dintre părinți au fost deja anunțați că vor fi puși sub acuzare pentru rele tratamente aplicate minorului și împiedicarea accesului la învățământ al copilului.

”Oamenii care au trăit în comunitate, marea majoritate, adică 5-6 familii sunt citate ca martori. Iar pentru alții s-a pus în discuție începerea urmăririi penale, în calitate de suspect. Acuzațiile sunt legate de împiedicare accesului la învățământ și rele tratamente aplicate asupra minorilor.

ADVERTISEMENT

Am întrebat în ce constă a doua infracțiune și mi s-a răspuns că a doua are legătură cu prima…”, a mai spus avocatul.

În ceea ce-l privește pe ”Adi de la Brad”, acesta este acuzat de șantaj, viol, împiedicarea accesului la învățământul obligatoriu, și exercitarea unei profesii fără a deține autorizație.

Averea uriașă a asociației culturale

Conform FANATIK, Fărcaș Ardelean Vasile a fondat Asociația ”Copiii Soarelui” în anul 2008, cu scopul inițial ”promovarea valorilor culturale românești în direcția formării de oameni care să fie capabili să susțină efortul românesc de progrese și emancipare”.

Adresa asociației este pe strada Dumbravei, localitatea Brad, iar din consiliul director au făcut parte: Fărcaș Ardelean Vasile, Marcu Vladimir, Fărcaș Rodica Maria, Pelivan Emi Eugen și Ionașcu Mihaela.

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, Asociația Culturală Copiii Soarelui este înregistrată fără activitate economică, ceea ce înseamnă că membrii acesteia nu pot pune în vânzare fructele sau legumele pe care le cultivă ci se susțin financiar doar din donații și sponsorizări.

Cu toate acestea, Centrul de Meditație Vipassana (așa cum se autointitula ferma lui Fărcaș) a reușit, conform datelor consultate de FANATIK, să aibă venituri totale de peste 700.000 de lei, în perioada 2016 – 2020. Mai exact, veniturile asociației au crescut de la un an la altul, ajungând la 257.716 lei, la data depunerii ultimului bilanț (2020).

Comunitatea ”Copiii Soarelui” s-a dezvoltat pe un teren de aproape 50 de hectare, care ar aparține asociației culturale cu același nume.

Întrebat dacă are informații despre activitățile asociației, avocatul lui Fărcaș a declarat că, momentan, acest lucru nu face obiectul anchetei.

”Deocamdată nu se cercetează Asociația Culturală Copiii Soarelui. Momentan este cercetat domnul Fărcaș, în calitate de inculpat, pentru infracțiuni de șantaj, de viol, de exercitarea unei profesii fără autorizații și împiedicarea minorilor de a avea acces la învățământul obligatoriu. Restul, nu mă interesează”, a explicat Moldovan.

”Guru din Apuseni” ar putea scăpa joi de arestul preventiv

În prezent, Fărcaș Ardelean se află în arest preventiv și va ajunge în instanță joi, 2 iunie, atunci când se judecă o contestație la măsura emiterii mandatului de arest preventiv pentru 30 de zile.

Avocatul lui Ardelean susține că este optimist că va reuși să-l scape pe clientul său din arest și spune că nu există dovezi directe împotriva acestuia.

”Cum să vii după 7 ani să spui că ai fost violată? Fiecare plângere îndreptată împotriva domnului Fărcaș Ardelean are un conținut de 3-4 rânduri. Dacă vrei să faci o plângere penală o faci în drept, arăți în ce împrejurări s-a petrecut fapta, aduci probe, un raport medico-legal… Așa, oricine poate să spună orice despre cineva, mai aduci și doi martori și susții că ai fost violată sau că ți s-a dat în cap”, a încheiat avocatul Aurel Moldoveanu.

ADVERTISEMENT
Tags: