News

Înghețarea angajărilor la stat, o măsură cu efecte nule. În 2022, s-a soldat cu 9.000 de salariați în plus

Guvernul a decis, săptămâna trecută, să blocheze din nou angajările la stat, însă efectele măsurii similare din 2022 au reprezentat un eșec.
18.05.2023 | 16:22
Inghetarea angajarilor la stat o masura cu efecte nule In 2022 sa soldat cu 9000 de salariati in plus
Statul a făcut angajări consistente chiar și atunci când oficial a blocat posturile din aparatul de stat/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Promisiunea guvernanților de a limita numărul bugetarilor prin înghețarea angajărilor la stat, decisă săptămâna trecut prin ordonanță de urgență, trebuie privită cu mari rezerve ținând seama de modul în care a evoluat numărul lefegiilor statului în semestrul II din anul 2022, când a fost valabilă aceeași măsură.

O minune de o vară

Disciplina instituțiilor de stat în privința măsurii de blocare a posturilor a fost cel puțin discutabilă în condițiile în care numărul bugetarilor a crescut cu 9.000 din iunie 2022, ultima lună dinaintea înghețării, până în ianuarie 2023, când interdicția a fost ridicată oficial, datele fiind prezentate chiar de către Ministerul Finanțelor. Deputatul USR Cristian Seidler susține, potrivit News.ro, că ar fi vorba de 11.000, însă acesta pare să fi luat în calcul cifrele din iulie 2022, prima lună în care s-a aplicat – sau ar fi trebuit să se aplice – interdicția angajărilor.

ADVERTISEMENT

În iunie anul trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.269.712, dintre care 64% erau în administraţia publică centrală, adică 812.395 de angajaţi. După ce interdicția angajărilor a intrat în vigoare, numărul bugetarilor a scăzut în iulie la 1.267.971, iar în august la 1.254.395.

Aparent, reducerea de peste 15.000 de posturi în numai două luni pare spectaculoasă, însă scăderea pe timpul verii este un fenomen sezonier, întrucât la sfârșit de an școlar încetează contractele suplinitorilor din învățământ sau a celor care nu sunt definitivați pe post. În schimb, numărul crește din nou în toamnă după ce se încheie noile contracte.

ADVERTISEMENT

Primăriile au continuat să facă angajări

Astfel, în iunie Ministerul Educației avea 292.021 de oameni pe statul de plată, pentru ca în august să fie 276.490. Din toamnă, tendința s-a inversat, mai ales că domeniile educației și sănătății, unde există deficit de angajați, nu au fost supuse blocării posturilor. Însă în administrațiile locale interdicția stabilită de guvern nu a avut niciun efect. În iulie, numărul salariaților din acest sector a crescut cu 1.000, iar în august cu încă 2.600.

Din septembrie s-a reluat tendința de creștere la nivel general a numărului total de bugetari, ajungând la 1.255.323. Pentru octombrie, Ministerul de Finanțe a nu a publicat dat, însă pentru luna noiembrie a fost raportată o creștere spectaculoasă, numărul ajungând la 1.280.003 persoane, adică 25.000 în numai două luni.

ADVERTISEMENT

Următoarele cifre au fost cele pentru luna ianuarie 2023, la capătul celor șase luni de blocare a posturilor, când numărul a fost de 1.278.995. Mai mic cu peste o mie decât cel din datele pe noiembrie, dar mai mare cu 9.000 decât cel din iunie 2022, ceea ce arată că efectul blocării posturilor la stat a fost, paradoxal, mărirea numărului de bugetari. De fapt, statul a făcut chiar mai multe angajări decât cele 9.000, întrucât o parte din salariații din aparatul de stat s-au pensionat în cele 6 luni, astfel că cei 9.000 sunt doar excedentul.

Ponderea bugetarilor s-a mărit constant

Astfel, înghețarea oficială a angajărilor la stat nu a avut niciun impact, fiind mai degrabă praf în ochii contribuabililor întrucât în ianuarie 2023, numărul bugetarilor era peste cel înregistrat în ianuarie 2022 – 1.264.000 care, la rândul său, era peste cel din ianuarie 2021 – 1.249.000. Noua înghețare, decisă în această lună, pornește de la un număr de bugetari de 1.277.054, cifră aferentă lunii martie.

ADVERTISEMENT

Pe un interval mai lung, numărul angajaților statului nu a crescut spectaculos, însă a crescut ponderea lor în numărul total al angajaților. În anul 2005, la o populație de 21,3 milioane, numărul bugetarilor era de 1.235.000. Deși populația pe care trebuie să o deservească a scăzut constant, categoria bugetarilor nu s-a restrâns proporțional, atingând chiar un vârf de 1.398.000 de oameni în 2008, pe timpul guvernării lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Guvernele ulterioare au reușit să pună capăt creșterii și chiar să inverseze procesul într-o oarecare măsură astfel că la finele anului 2016, când și-a încheiat guvernul Cioloș mandatul, numărul bugetarilor scăzuse sub 1,2 milioane pentru prima dată după multă vreme. Însă guvernele ulterioare au recurs din nou la angajări. Deși numeric nu au depășit din nou pragul de 1,3 milioane, dimensiunile aparatului de stat au devenit o problemă pentru finanțele țării pe măsură ce salariile bugetarilor au fost mărite în mai multe etape. Astfel, aceștia au încasat lefuri de 70 de miliarde în 2017, pentru ca în 2023 estimarea să fie la circa 110 miliarde lei.

ADVERTISEMENT
Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani...
Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani sunt pârâţi la doamna
FOTO Transformarea fizică a lui Pep Guardiola
FOTO Transformarea fizică a lui Pep Guardiola
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani...
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani soția cu cea mai cunoscută amantă din România
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul...
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul ei a fost înșelat de soție. 𝐑𝐄𝐀𝐂𝐓̦𝐈𝐀 𝐀𝐌𝐔𝐙𝐀𝐍𝐓𝐀̆
A murit pe scenă! Marele ACTOR ROMÂN s-a stins în faţa tuturor
A murit pe scenă! Marele ACTOR ROMÂN s-a stins în faţa tuturor
Fulgy și Ioniță de la Clejani, tensiune maximă. Cum au fost surprinși
Fulgy și Ioniță de la Clejani, tensiune maximă. Cum au fost surprinși
Gheorge Turda tună și fulgeră! Artistul l-a făcut PRAF pe Grigore Leșe: „A...
Gheorge Turda tună și fulgeră! Artistul l-a făcut PRAF pe Grigore Leșe: „A rămas corigent de șapte ori la Conservator și face pe marele dascăl”
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei:...
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei: ”O să-i respectăm dorința! Nu vrem război...”
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că...
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că nu i s-a permis îmbarcarea într-un avion
Rona Hartner, chinuită în emisiunea Ferma Vedetelor de la Pro TV: „Eu cred...
Rona Hartner, chinuită în emisiunea Ferma Vedetelor de la Pro TV: „Eu cred că acolo mi s-a declanșat boala. E un sadism incredibil”
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română