News

INSP cere carantinarea Bucureştiului şi a judeţului Ilfov. Propunerea trimisă lui Raed Arafat

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a trimis o propunere către Ministerul Sănătăţii şi către CNCCI prin care doreşte carantinarea Bucureștiului și a județului Ilfov.
14.10.2021 | 13:10
INSP cere carantinarea Bucurestiului si a judetului Ilfov Propunerea trimisa lui Raed Arafat
ADVERTISEMENT

Institutul Naţional de Sănătate Publică a venit cu acest demers din cauza numărului mare de infectări din ultimele zile și din cauza ratei mare de infectare din București și Ilfov.

În județul Ilfov sunt şase localităţi care depășesc rata de infectare de 20 la mia de locuitori, iar Capitala a atins, joi, 15,42.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a anunțat că nu se ia în calcul carantinarea Capitalei

De asemenea, INSP a făcut aceată solicitare, pentru 14 zile, după ce Florin Cîțu a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că nu se ia în calcul reintroducerea carantinei totale în București.

 ”Nu în acest moment, nu luăm această măsură. Şi anul trecut a fost discuţia despre carantinarea Bucureştiului şi nu a funcţionat, dar ne uită la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului”, a declarat premierul interimar, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Deși exclude carantinarea, Florin Cîțu a precizat că a discutat cu ministrul sănătății pentru introducerea certificatului verde ”la orice activitate economică”.

 ”La orice activitate economică pe care o avem în România, unde intrăm în contact cu persoane, să avem certificatul verde.

ADVERTISEMENT

Dacă dorim să avem economia deschisă cred că este o măsură care ar ajuta foarte mult”, a mai declarat premierul demis.

INSP propune și excepții

INSP propune și excepții de la măsura carantinării. Mai exact, pentru următoarele categorii:

-Operatorii economici, creşe şi grădiniţie, activitatea cultelor religioase,  slujbe şi rugăciuni, restaurante şi cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau din alte unităţi de cazare,

ADVERTISEMENT

-Activitatea cu publicul a serviciilor de igienă personală să aibă loc în intervalul 8-18, iar acest lucru să se facă doar pe bază de programare,

-Activitatea de comerţ pentru produse alimentare şi cea de prestări servicii în spaţii închise şi/sau deschise, din intervalul 5-20. În intervalul 20-5 se pot face livrări la domiciliu, rămân deschise unităţile farmaceutice, benzinării, se pot deplasa șoferii transportului rutier de persoane şi de mărfuri,

-Piețele agroalimentare și volante să-și desfășoare activitatea în intervalul 8-17, cu respectarea măsurilor sanitare.

ADVERTISEMENT