News

Inspectorii sanitari au găsit brânză toxică pe rafturile magazinelor din România. Avertisment pentru consumatori

24.07.2020 | 19:53
Inspectorii sanitari au gasit branza toxica pe rafturile magazinelor din Romania Avertisment pentru consumatori
ADVERTISEMENT

Inspectorii de la Protecția Consumatorului au găsit brânză românească „toxică” pe rafturile din magazinele din România.

Oficialii instituției au transmis un avertisment prin care îi roagă pe români să fie foarte atenți ce fel de brânză cumpără din piață sau magazin.

ADVERTISEMENT

Cu toate că arată bine sau pot să fie gustoase, anumite sortimente de „telemea românească” sunt tratate cu substanțe toxice, extrem de periculoase.

Inspectorii sanitari au găsit brânză toxică în magazinele și piețele din România

Potrivit Antena 3, inspectorii au găsit în brânză clorură de calciu, o substanță extrem de toxică, folosită pentru îndepărtarea și prevenirea gheții pe șosea.

ADVERTISEMENT

„40% din sortimentele analizate au calitatea a II-a. Consumatorii cumpără brânză telemea de vacă, de calitatea a II-a, la preţ de calitate superioară! Unul din 3 sortimente de brânză telemea conţine clorură de calciu! Cea mai largă utilizare, în ultimii şi viitorii ani, a clorurii de calciu vizează prevenirea formării gheţii şi îndepărtarea acesteia de pe şosele”, au transmis inspectorii sanitari.

Conform sursei citate, clorura de calciu în organism poate duce la hipercalcemie și provoacă dureri de stomac, greați și vărsături, sete extremă, dureri osoase și poate provoca inclusiv pietre la rinichi sau comă.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 32 de sortimente de brânză telemea de vacă comercializate în România au fost analizate de către Asociația Pro Consumatori.

Brânza se obține în mod tradițional din lapte proaspăt. Pentru un kilogram de brânză se folosesc aproximativ 6-10 șitri de lapte, însă unii fermieri încearcă să grăbească procesul adăugând uleiuri hidrogenate sau coagulanți chimici.

ADVERTISEMENT

Clorura de calciu e unul dintre acești coagulanți chimici. În mod normal, clorura de calciu se folosește pentru a preveni formarea gheții pe asfalt iarna, fiind mult mai eficientă decât clasica sare.

Pentru a evita brânza toxică, specialiștii le recomandă românilor să nu cumpere sortimentele ieftine, care cel mai probabil au o calitate îndoielnică.

ADVERTISEMENT
Tags: