News

Instanţa a dat verdictul în primul caz de bullying în şcoală, judecat în România. Procesul a durat doi ani

Primul dosar de bullying în mediul şcolar, care a ajuns pe rolul instanţei, a fost finalizat. Părinţii copilului agresor şi instituţia de învăţământ, obligate la despăgubiri
11.01.2023 | 15:18
Instanta a dat verdictul in primul caz de bullying in scoala judecat in Romania Procesul a durat doi ani
Instanţa a dat verdictul în primul caz de bullying în şcoală ajuns la proces Foto: Piaxabay
ADVERTISEMENT

La aproape doi ani de la începtul primului proces din România pe tema bullyingului în şcoli, instanţa de judecată a dat în sfârşit verdicul. Şcoala unde s-a produs agresiunea şi părinţii copilul agresor au fost găsiţi vinovaţi şi trebuie să plătească daune.

Părinţii şi şcoala, obligaţi să plătească despăgubiri de 2.500 euro

Sentinţa a fost dată în şedinţa de judecată de joi dimineaţă şi îi obligă pe părinţi şi Şcoala nr. 181, unde s-a produs agresiunea, să plătească în solidar suma de 2.500 euro cu titlul de daune morale pentrru prejudiciul adus minoriului Roşoi Alexandru Gabriel. În plus, aceştia mai sunt obligaţi la plata cheltuielilor de judecată, în valoare de 6.150 lei.

ADVERTISEMENT

“La doi ani de zile de la pornirea primului proces din România pe tema ‘bullyingului’ în cadrul mediului şcolar, instanţa de judecată, pe baza raportului psiho-diagnostic, constată că atât părinţii copilului agresiv, dar şi instituţia şcolară, sunt de vină pentru agresiunea din cadrul şcolii şi îi obligă la daune morale în solidar, plus publicarea deciziei într-un ziar de largă circulatie”, spune avocatul Adrian Cuculis.

La nivelul anului 2020 a circulat un filmuleţ în mediul online în care se observa cum o profesoară vede în sala de clasa un copil căzut la podea, se uită la el şi apoi pleacă fără să intervină. Scena cu bătaia a fost surprinsă de camerele video.

ADVERTISEMENT

Medicii l-au internat pe copilul bătut, care avea vârsta de 11 ani, pentru trei zile cu diagnosticul de traumatism de piramidă nazală cu fractura oaselor proprii nazale.

“Totul s-a petrecut în tipul unei ore de curs. Băiatul meu s-a dus la bancă să ia un material iar celălalt copil a venit şi l-a luat la bătaie fără să-l întrebe nimic. Se vede totul pe înregistrare”, povestea, pentru adevarul.ro, tatăl băiatului bătut.

ADVERTISEMENT

“Între copii există un conflict mai vechi, încă de la începutul anului şcolar, când copilul meu a fost transferat la şcoala 181. I-am sesizat încă de atunci dirigintei acest lucru şi am încercat să vorbesc şi cu tatăl băiatului.

Din păcate răspunsul de la acesta a fost unul golănesc, mi-a zis că nu vreau să-mi văd copilul bătut, că baiatul lui ‘mi-l face frumos’. Am rămas înmărmurit.

ADVERTISEMENT

Ce-i asta, şcoala nu e ring de box, nu-i facem să devină infractori. Tatăl nu făcea decât să-i dea încredere să fie violent. La şcoală la fel, au vorbit cu copiii, psihologul, profesorii, dar degeaba. Nu s-a schimbat nimic. Au zis că nu-l pot exmatricula, că nu le dă voie regulamentul”, a mai spus tatăl copilului.

ADVERTISEMENT