Life

Insula grecească unde oamenii trăiesc peste 90 de ani. Mulți români își pot face concediile aici

Grecia, printre țările cu cea mai mare speranță de viață din lume. Care este insula unde grecii ajuns să trăiască aproape 100 de ani
09.01.2024 | 20:28
Insula greceasca unde oamenii traiesc peste 90 de ani Multi romani isi pot face concediile aici
Insula din Grecia unde oamenii ajung să trăiască 90 de ani. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Grecia este una dintre cele mai iubite destinații de către turiștii din România și nu numai. Insulele elene i-au cucerit din prima iubitorii de soare, de plajă și de locuri pline de istorie. An de an, mii de români aleg să își facă vacanța în Grecia, dar puțini știu că, pe unele insule, rata de viață ajunge și la 90 de ani.

Ikaria, insula din Grecia care i-a uimit până și pe cercetători

Pentru unii români, Grecia este ca o a doua casă. Aproape că nu există vară în care românii să nu își facă bagajele și să plece către una dintre insulele grecești. Deși fiecare are farmecul ei aparte, una se remarcă prin longevitatea locuitorilor de aici.

ADVERTISEMENT

Ikaria este una dintre cele mai frumoase insule din Grecia. Numele acestei provine de la Icar, cel care, potrivit mitologiei grecești, a zburat mult prea aproape de soare. Însă, nu asta i-a uimit pe cercetătorii din întreaga lumea.

Pe insula Ikaria, oamenii ajung să trăiască și 90 de ani. Populația insulei este de 8.800 de locuitori și, potrivit studiilor, 1 din 3 greci din Ikaria ajung la vârsta de 90 de ani. Totul este cu atât mai surprinzător cu cât speranța grecilor de viață este 80 de ani.

ADVERTISEMENT

Faptul că locuitorii din Ikaria sunt cei mai longevivi din întreaga Grecie a ridicat anumite semne de întrebare pentru oamenii de știință. De ani buni, grecii de aici reprezintă subiect de studiu pentru cercetătorii din întreaga lume.

Peisajele frumoase din Grecia influențează speranța de viață a elenilor

Ikaria se înscrie cu succes pe lista zonelor unde oamenii au cea mai mare speranță de viață. Alături de această insulă, la fel de longevive mai sunt și Sardinia, Loma Linda, Okinawa, și Nicoya. În toate aceste zone menționate, speranța de viață este extrem de crescută.

ADVERTISEMENT

În Ikaria, locuitorii au o stare de sănătate foarte bună. Oamenii de aici nu au cancer, boli de inimă sau alte afecțiuni care să le afecteze organismul. În plus, majoritatea lor sunt extrem de activi și fac sport chiar și la vârste înaintate.

De mai bine de 10 ani, pe această insulă minune din Grecia vin constant grupuri de medici și de cardiologi. Cu toții ajung aici pentru a studia grecii și pentru a trage concluzii. Surprinzător sau nu, rezultatele studiilor nu țin deloc de stilul lor de viață.

ADVERTISEMENT

Potrivit studiilor realizate de-a lungul timpului, longevitatea și speranța de viață crescută a grecilor din insula Ikaria este condiționată de un alt aspect. Și anume, prezența anumitor roci benefice pentru organism.

În nordul insulei, se află roci de granit, iar în sud, cercetătorii au descoperit calcar. Se pare că razele gamma pe care le emite granitul sunt principalele ”vinovate” de longevitatea grecilor din insula Ikaria.

La polul opus, sunt și cei care contestă vehement rezultatele acestor studii. Potrivit lor, speranța mare de viață este dată de faptul că grecii de aici nu se stresează. În plus, nu trece o zi din viața lor fără să tragă un pui de somn la prânz.

ADVERTISEMENT
Tags: