News

Interlopul Rechinul, abuzat în arest: ”M-au obligat să mă dezbrac”. Cererea de extrădare din Mexic, uitată pe biroul unui ministru

România se chinuie de aproape trei ani să-l extrădeze din Mexic pe Florian Tudor, cunoscut sub numele de Rechinul. Luna aceasta, interlopul a fost la un pas să scape de închisoare.
31.01.2024 | 10:43
Interlopul Rechinul abuzat in arest Mau obligat sa ma dezbrac Cererea de extradare din Mexic uitata pe biroul unui ministru
Interlopul Rechinul, pe numele real Florian Tudor, a fost arestat în Mexic în anul 2021. Autoritățile române nu au reușit să-l extrădeze încă
ADVERTISEMENT

Rechinul (El Tiburon), olteanul devenit liderul unei rețele care clona carduri în Riviera Maya, nu poate fi încă trimis în România deși țara noastră a început procedurile de extrădare încă din anul 2021, atunci când acesta a fost arestat în Mexic.

De ce nu a fost Florian Tudor trimis în țară

În noiembrie 2023, procurorii români l-au trimis în judecată pe Florian Tudor sub mai multe capete de acuzare: constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj și instigare la șantaj, precum și instigare la tentativă de omor. Cu această ocazie, autoritățile române au emis o nouă cerere de extrădare pe numele lui Florian Tudor.

ADVERTISEMENT

Cererea a rămas pe biroul al ministrului Afacerilor Externe din Mexic, care nu a răspuns în termenul legal solicitărilor autorităților române. La expirarea celor 20 de zile, perioadă stabilite de lege, Florian Tudor a cerut protecția unui judecător federal. Un răspuns pozitiv din partea acestuia ar fi fost echivalent cu respingerea cererii de extrădare și cu punerea imediată în libertatea a interlopului Rechinul.

Dosarul a fost judecat de Enrique Vasquez Perez, șeful Judecătoriei Districtului 6, o instanță federală, care a respins cererea românului, invocând o ”portiță legală”. Astfel, magistratul a stabilit, în ianuarie 2024, că legea nu are în vedere nicio consecință care decurge din nepronunțarea de către Ministerul Afacerilor Externe a hotărârii, în termen de 20 de zile.

ADVERTISEMENT

Rechinul se simte în pericol în închisorile mexicane

”Așa cum indică și reclamantul, legea specială nu prevede consecințe pentru neemiterea de către Ministerul Afacerilor Externe a hotărârii sale în termenul de 20 de zile stabilit. Aceasta nu implică însă că judecătorul de circumscripție emite atestarea solicitată sau poate dicta o hotărâre care dispune libertatea inculpatului, întrucât nu are puterea de a face acest lucru, având în vedere că participarea lui s-a încheiat odată cu exprimarea opiniei sale”, a arătat judecătorul, potrivit publicației mexicane Novedades.

Interlopul Rechinul ceruse să fie eliberat și din cauza abuzurilor la care susține că este supus în închisoarea din Mexic. Florin Tudor a declarat că are probleme de sănătate din cauza torturilor la care a fost supus în august 2022. El a povestit că a fost obligat să se dezbrace complet în timpul perchezițiilor organizate de gardieni și este hărțuit în permanență de personalul de securitate din arest.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Tudor a povestit că nu-i este acordat dreptul de a face cumpărături la magazinul din incinta penitenciarului și că nu a primit corespondența de la familia din România. El a susținut că ”sănătatea și integritatea lui” sunt puse în pericol dacă va rămâne în continuare în închisoare. În prezent, interlopul Rechinul se află în Centrul Federal de Readaptare Socială numărul 1, El Altiplano, situat în Almoloya de Juarez.

Procurorii mexicani, mai eficienți decât ai noștri: banii furați au fost recuperat

Florian Tudor a fost arestat pe 27 mai 2021, fiind identificat de Procuratura Generală Federală (FGR) drept liderul unei rețele criminale ce opera în statul mexican Quintana Roo. El este bănuit de sustragerea a peste 1.200 de milioane de pesos (64 milioane euro) din bancomate, prin metoda clonării de carduri. Imperiul ridicat de interlopul Rechinul e mult mai mare. Din activitățile infracționale (cum ar fi trecerea ilegală a imigranților în SUA), acesta ar fi strâns aproximativ 200 de milioane de euro, bani pe care i-a investit în imobiliare sau cu care a cumpărat influența unor politicieni locali.

ADVERTISEMENT

Un raport al FGR făcut public în ianuarie 2024 arată că cea mai mare parte din prejudiciul provocat de banda românilor din Riviera Maya a fost deja recuperat prin punerea sub sechestru a unor proprietăți și domenii pe care Rechinul și oamenii lui le dețineau în Mexic. De altfel, cifrele făcute publice de procuratura mexicană, doar din bunurile confiscate de la marile rețele infracționale, sunt impresionate: 456 de milioane de dolari în patru ani.

Acuzațiile DIICOT la adresa interlopului Rechinul

Într-un dosar instrumentat de DIICOT, Florian Tudor este acuzat că a recrutat infractori din România, având ca scop comiterea unor infracțiuni cu violență, respectiv șantaj și omor calificat, atât în Mexic cât și în țara noastră.

Potrivit rechizitoriului, în 2017, Rechinul a instigat pe unul dintre membrii grupării sale să exercite acte de amenințare asupra unei persoane pentru a o determina să renunțe la drepturile litigioase asupra unor imobile situate în județul Dolj. Tot atunci, el a amenințat cu moartea un membru al grupului, cu scopul de a-l face să se întoarcă în Mexic, acolo unde urma să desfășoare activități de skimming în beneficiul rețelei.

De asemenea, Rechinul a instigat membrii grupării să ucidă un bărbat cu care liderul avea un conflict. În 2018, victima a primit mai multe lovituri de cuțit, în timp ce se afla într-un centru comercial din Cancun, acesta suferind leziuni grave care i-au pus viața în pericol.

Într-un dosar disjuns, șase locotenenți ai Rechinului au fost condamnați, anul trecut, de Curtea de Apel București la pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 și 10 ani.

ADVERTISEMENT
Tags: