News

Interpol avertizează că armele trimise în Ucraina vor ajunge pe mâna infractorilor: ”Grupările criminale încearcă să exploateze situația”

Șeful Interpol, Jurgen Stock, a avertizat că multe dintre armele trimise în Ucraina vor ajunge în mâinile infractorilor și pe piața neagră, imediat după încetarea războiului.
02.06.2022 | 17:19
Interpol avertizeaza ca armele trimise in Ucraina vor ajunge pe mana infractorilor Gruparile criminale incearca sa exploateze situatia
Avertisment sever emis de Interpol: ”Armele trimise în Ucraina vor ajunge după război în mâinile infractorilor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Din 24 februarie, ziua în care Rusia a declanșat invazia în Ucraina, în statul vecin au fost trimise nenumărate convoaie cu ajutoare militare.

Avertisment sever emis de Interpol: ”Armele trimise în Ucraina vor ajunge după război în mâinile infractorilor

Arme de nenumărate tipuri și muniții de război au ajuns în ultimele trei luni în Ucraina, trimise în scopul de a ajuta armata Kievului să se apere în fața invadatorilor ruși.

ADVERTISEMENT

Situația de față ar putea suferi modificări extrem de periculoase după finalul conflictului din estul Europei. La mijlocul acestei săptămâni, Interpol și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la livrarea de arme mici și grele către Ucraina.

Secretarul general al instituției, Jurgen Stock, a tras un serios semnal de alarmă. Acesta a afirmat că multe dintre armele trimise în Ucraina vor ajunge în cele din urmă în mâinile infractorilor din Europa și nu numai, relatează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Stock le-a cerut statelor europene să acorde atenţie urmăririi acestor arme, în contextul în care livrările de armament din Occident se intensifică.

”Marea disponibilitatea de arme în timpul conflictului actual va duce la proliferarea armelor ilicite în faza post-conflict”, a declarat Jurgen Stock.

ADVERTISEMENT

Interpol: ”Grupările criminale se concentrează deja pe obținerea acestor arme”

Există pericolul ca, imediat după finalul războiului, grupările criminale organizate să devină mai puternice pe fondul disponibilității armelor, a mai avertizat Interpol.

”Infractorii se concentrează deja acum, în timp ce vorbim, pe asta. Am văzut asta în regiunea Balcanilor.

ADVERTISEMENT

Am văzut că în teatrele de război din Africa, desigur, grupurile criminale organizate încearcă să exploateze această situație haotică, disponibilitatea armelor și chiar a armelor care sunt folosite de armată”, precizează Stock.

Șeful Interpol subliniază că armele mici sunt principala preocupare a infractorilor.

În acest context, Stock a încurajat cele 195 de țări membre ale Interpolului să ”utilizeze intens bazele de date disponibile care pot ajuta la urmărirea armelor, de exemplu a celor furate într-o altă țară”.

ADVERTISEMENT